64TK59A Pomologi og produksjon

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
    • Studiestad
      Hjeltnes
    • Studieprogram
      Pommelier
    • Startsemester
      2025 Vår

Om emnet

Følgende tema inngår i emnet: 

Siderens historie (2sp)

Pomologi: råvarer, kvalitet, hausting og lagring (4sp)

Produksjonsprosessar og metodar (4sp)

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  • Har kunnskap om sider i norsk og internasjonalt perspektiv, herunder klassifiseringssystem
  • Har kunnskap om dei sju trinna i siderens historie
  • Har kunnskap om eplesortar og kategorisering, samt råstoff som tilsetjing i sider
  • Har innsikt i årets gang i eplefeltet og forståing av omgrepet terroir
  • Har kunnskap om råvarekvaliteten som er viktig for sluttproduktet
  • Har kunnskap om produksjonsprosessen, med hovudfokus på gjæring
  • Har kunnskap om ulike karboniseringsteknikkar

Ferdigheter

Studenten:

  • Kan gjere greie for siderens historie og posisjon i eit nasjonalt og internasjonalt perspektiv
  • Kan gjera greie for viktige trinn i fruktdyrking og produksjon
  • Kjenner dei viktigaste eplesortane i siderproduksjon
  • Kan bruke sin faglege kompetanse til å vurdere gjæringa og råvara sin verknad på kvaliteten i sider
  • Har forståing for og kan formidle sideren sine eigenskapar med bakgrunn i råvarer og produksjonsmetodar

Generell kompetanse

Studenten:

  • Kan innhente, anvende og formidle den tillærte kunnskapen om sider og siderproduksjon til å skape ei optimal sideroppleving for betalande gjester
  • Kan delta i fagleg fellesskap der ein utvekslar aktuelle synspunkt om sider og anna fruktdrikke

Vurdering

Prosjektoppgåve om fruktdyrking og produksjonsprosessar, tel 70 %. 

Munnleg presentasjon av prosjektoppgåva, tel 30 %.

Arbeidsmengde

AktivitetVarighetStudieform
Timeplanfesta timer
68 Time(r)
Sjølvstudium
215 Time(r)

Arbeidskrav

  • 5  loggar / rapportar / oppgåver  
  • 5 Tester  

Fagressursar

  • Alkoholloven (1989). Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.(LOV-1989-06-02-27) Lovdata: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1989-06-02-27?q=alkohol
  • Anderson, Kasper Wrem (2022). Siderens reise inn i Hardanger. Bodoni Forlag, Stavanger, Norge.
  • Anderson, Kasper Wrem (2022). Siderhistorier - sett fra Hardanger. Bodoni Forlag, Stavanger, Norge.
  • Burton, Neel & James Flewellen. (2018). Vin & blindsmaking. Mime Forlag, Oslo, Norge. 434s.
  • Cook, Gabe. (2018). Ciderology: from Heritage to the Craft Cider Revolution. OctopusPublishing Group, New York, USA.
  • Havn, Thor Oddvar (2024). Sider - En sensorisk reise fra epletreet til matbordet. Havn media og formidling. https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2024060648081
  • Forskrift om vern av produktnemninga Sider frå Hardanger som beskytta geografisk nemning (2009). (FOR-2009-04-17-420). Lovdata: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-04-17-420
  • Gunnarson, Jan & Olle Blohm. (2009). Det gode vertskapet: Kunsten å få mennesker til å føle seg velkomne. Fagbokforlaget, Bergen, Norge.
  • Norsk Landbruksrådgiving. (2023).  Stell og drift av frukthagen; Stell-og-drift-av-tettplanting-NLRvest2017.pdf
  • Vangdal, Eivind. (2022).  Siderboka – frå frukthagen til ferdig produkt på flaske. HANEN, Oslo, Norge..

 

Det vert i tillegg førelesningar og artiklar, samt anbefalt tilleggslitteratur.

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Pommelier

Emneansvarlig

Andrid Solaas