64TK59A Pomologi og produksjon
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng10
- StudienivåHøgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
- StudiestadHjeltnes
- StudieprogramPommelier
- Startsemester2025 Vår
Om emnet
Følgende tema inngår i emnet:
Siderens historie (2sp)
Pomologi: råvarer, kvalitet, hausting og lagring (4sp)
Produksjonsprosessar og metodar (4sp)
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
- Har kunnskap om sider i norsk og internasjonalt perspektiv, herunder klassifiseringssystem
- Har kunnskap om dei sju trinna i siderens historie
- Har kunnskap om eplesortar og kategorisering, samt råstoff som tilsetjing i sider
- Har innsikt i årets gang i eplefeltet og forståing av omgrepet terroir
- Har kunnskap om råvarekvaliteten som er viktig for sluttproduktet
- Har kunnskap om produksjonsprosessen, med hovudfokus på gjæring
- Har kunnskap om ulike karboniseringsteknikkar
Ferdigheter
Studenten:
- Kan gjere greie for siderens historie og posisjon i eit nasjonalt og internasjonalt perspektiv
- Kan gjera greie for viktige trinn i fruktdyrking og produksjon
- Kjenner dei viktigaste eplesortane i siderproduksjon
- Kan bruke sin faglege kompetanse til å vurdere gjæringa og råvara sin verknad på kvaliteten i sider
- Har forståing for og kan formidle sideren sine eigenskapar med bakgrunn i råvarer og produksjonsmetodar
Generell kompetanse
Studenten:
- Kan innhente, anvende og formidle den tillærte kunnskapen om sider og siderproduksjon til å skape ei optimal sideroppleving for betalande gjester
- Kan delta i fagleg fellesskap der ein utvekslar aktuelle synspunkt om sider og anna fruktdrikke
Vurdering
Prosjektoppgåve om fruktdyrking og produksjonsprosessar, tel 70 %.
Munnleg presentasjon av prosjektoppgåva, tel 30 %.
Arbeidsmengde
Aktivitet | Varighet | Studieform |
---|---|---|
Timeplanfesta timer | 68 Time(r) | |
Sjølvstudium | 215 Time(r) |
Arbeidskrav
- 5 loggar / rapportar / oppgåver
- 5 Tester
Fagressursar
- Alkoholloven (1989). Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.(LOV-1989-06-02-27) Lovdata: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1989-06-02-27?q=alkohol
- Anderson, Kasper Wrem (2022). Siderens reise inn i Hardanger. Bodoni Forlag, Stavanger, Norge.
- Anderson, Kasper Wrem (2022). Siderhistorier - sett fra Hardanger. Bodoni Forlag, Stavanger, Norge.
- Burton, Neel & James Flewellen. (2018). Vin & blindsmaking. Mime Forlag, Oslo, Norge. 434s.
- Cook, Gabe. (2018). Ciderology: from Heritage to the Craft Cider Revolution. OctopusPublishing Group, New York, USA.
- Havn, Thor Oddvar (2024). Sider - En sensorisk reise fra epletreet til matbordet. Havn media og formidling. https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2024060648081
- Forskrift om vern av produktnemninga Sider frå Hardanger som beskytta geografisk nemning (2009). (FOR-2009-04-17-420). Lovdata: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-04-17-420
- Gunnarson, Jan & Olle Blohm. (2009). Det gode vertskapet: Kunsten å få mennesker til å føle seg velkomne. Fagbokforlaget, Bergen, Norge.
- Norsk Landbruksrådgiving. (2023). Stell og drift av frukthagen; Stell-og-drift-av-tettplanting-NLRvest2017.pdf
- Vangdal, Eivind. (2022). Siderboka – frå frukthagen til ferdig produkt på flaske. HANEN, Oslo, Norge..
Det vert i tillegg førelesningar og artiklar, samt anbefalt tilleggslitteratur.
Alle studieprogram som bruker dette emnet
- Pommelier
Emneansvarlig
Andrid Solaas