64TK51I Drikkevarer - 2028 Vår
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng10
- StudiestadHjeltnes
- StudieprogramMatkultur
- Startsemester2028 Vår
Om emnet
Tema:
Alkholhaldige drikkevarer
-
Øl, Sider, Vin og Brennevin
-
Produksjon og Prosess
-
Frå råvare til produkt
-
Kvalitetsanalysar og sensorisk bedømming
-
Klassifisering
-
Tradisjon og bruk
-
Lovar og reglar
Alkoholfrie drikkevarer
-
Jus og saft
-
Fementerte ikkje-alkoholhaldige drikkevarer
-
Kaffe og te
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
- har kunnskap om sensorisk bedømming av ulike drikkevarer
- har kunnskap om kvalitetsbedømming av produksjonsprosess og ferdig produkt.
- har kunnskap om råvarer og kvalitet på råvarene, som nyttast til produksjon av drikkevarer
- har kunnskap om sosiale, kulturelle og historiske tradisjonar knytt til drikkevarer
- har innsikt i prosessar som vert nytta til produksjon av drikkevarer, både før og no
- har innsikt i norsk alkoholregelverk, samt generelle reglar og krav til standardar og kvalitet.
- har kjennskap til relevante yrkesfelt innanfor produksjonsbransjen
- har kunnskap om alkoholhaldig drikke sine moglege sosiale og samfunnsmessige konsekvensar
Ferdigheiter
Studenten:
- kan nytta fagleg kunnskap for både teoretisk og praktisk gjennomføre sensoriske bedømmingar av drikkevarer
- kan nytta fagleg kunnskap for teoretiske å bedømme kvalitet på råvarer og prosessar som nyttast i produksjon av drikkevarer
- Kan ved hjelp av sensorisk kunnskap, parre drikke med mat
- kan redegjøre for historiske og kulturelle utviklinga til ulike drikkevarer
- kan reflektere over produksjonsmetodane som gjeld for ulike typar drikkevareproduksjon
- skal ved hjelp av fagstoff kunne vurdere relevansen til problemstillingar som kan oppstå ved produksjon og kvalitetsbedømming av drikkevarer
Generell kompetanse
Studenten:
- kan vurdere ulike etiske og berekraftige sider ved produksjon av alkoholhaldige og ikkje- alkoholhaldige drikkevarer
- kan utføre kvalitetsbedømming av drikkevarer iht. ulike bransjestandardar
- kan utveksle synspunkt med andre med bakgrunn innanfor bransjen og delta i diskusjonar kring råvarekvalitet, dyrkingsmetoder og produksjon av drikkevarer.
Undervisningsformar og aktivitetar
Undervisninga vert gjennomført som ei kombinasjon av førelesingar, refleksjonar, og arbeid i grupper. Det vert lagt vekt på studentaktive læringsformer som skal fremje forståing og sjølvstendig arbeid med fagstoffet.
Det vert gjennomført éi samling der dette emnet er hovudfokus. På samlingar blir det fokus på praktiske demonstrasjonar, bedriftsbesøk, smakstestar, kvalitetsbedømmingar og anna som er relevavant for emnet.
Mellom samlingane går undervisninga føre seg digitalt, både synkront (direktesendte økter) og asynkront (innspelte økter). Studentane skal i desse periodane bearbeide teori og arbeide vidare med fagstoffet. Emnet kan gjennomførast fullstendig asynkront for dei studentane som treng det.
Læringsressursar, førelesingar, oppgåver og innleveringar vert gjort tilgjengelege gjennom digitale læringsplattformer Teams
| Vurdering | Praktisk info | Annet |
|---|---|---|
Vurderingsform Heimeeksamen Karakterskala A-F |
Arbeidsmengde
| Aktivitet | Aktivitetsdetaljer | Varighet | Studieform | Kommentar |
|---|---|---|---|---|
Timeplanfesta timer | 57 Tima(r) | Deltid | ||
Eigenstyrt aktivitet | 283 Tima(r) | Deltid |
Læringsaktivitetar
| Namn | Krav | Kommentar |
|---|---|---|
Test deg sjølv-oppgåve 3 3 |
Litteratur- og utstyrsliste
Kompendie
Jørgen Mønster og Arne Ronald (2015), Verdt å vite om vin, Vigmostad Bjørke ISBN: 9788241912191
Kopier/ artikler / forelesninger