64TK51H Meierivarer - 2028 Vår
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng6
- StudienivåHøgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.2
- StudiestadHjeltnes
- StudieprogramMatkultur
- Startsemester2028 Vår
Om emnet
Fellestema
- Husdyrhold i eit historisk perspektiv
- Fôr
- Driftsformer og produksjonsmetodar kjøtt/mjølk
- Husdyrhold
Tema
- Mjølkekvalitet og produksjon
- Kjemiske prosessar i mjølke- og meieriprodukt
- Næringsinnhold i mjølke- og meieriprodukt
- Produksjon av meieriprodukt
- Historiske norske produkt
- Moderne produkt
- Meieriprodukt i Noreg
- Norske og internasjonale ostar
- Aktører innan mjølk og meieri (distribusjon, Tine/Q-meieriene, Røros etc.)
- Tine og distribusjon (betaling, kvalitet, henteplikt etc.)
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
-
har kunnskap om faktorar som påverkar kvaliteten på mjølkeprodukt
-
har kunnskap om dyreartar som inngår i mjølkeproduksjon
-
har kunnskap om prosessane som fører fram til ferdige mjølkeprodukt
-
har kunnskap om historiske og regionale særtrekk innan mjølkeprodukt
-
har kunnskap om kjemiske og biologiske prosessar som verkar inn på mjølkeprodukt
-
har kjennskap til meierinæringa og produksjonar i Noreg
Ferdigheiter
Studenten:
-
kan reflektere over forskjellar mellom tradisjonelle og moderne mjølkeprodukt
-
kan bruke fagstoff og relevante kjelder for å vurdere problemstillingar knytt til mjølkeprodukt
-
kan utføre kvalitetsbedømming av mjølkeprodukt
Generell kompetanse
Studenten:
-
kan vurdere etiske og berekraftige sider ved produksjon av mjølkeprodukt
-
kan ta del i faglege samtalar og utviklingsarbeid innan meierisektoren
-
har kunnskap om mjølkeprodukt og kan vurdere kvalitet, bruksområde og aktuelle problemstillingar knytt til dette
Undervisningsformar og aktivitetar
Undervisninga vert gjennomført som ei kombinasjon av førelesingar, refleksjonar, og arbeid i grupper. Det vert lagt vekt på studentaktive læringsformer som skal fremje forståing og sjølvstendig arbeid med fagstoffet.
Det vert gjennomført éi samling der dette emnet er hovudfokus. På samlingar blir det fokus på praktiske demonstrasjonar, bedriftsbesøk, smakstestar, kvalitetsbedømmingar og anna som er relevavant for emnet.
Mellom samlingane går undervisninga føre seg digitalt, både synkront (direktesendte økter) og asynkront (innspelte økter). Studentane skal i desse periodane bearbeide teori og arbeide vidare med fagstoffet. Emnet kan gjennomførast fullstendig asynkront for dei studentane som treng det.
Læringsressursar, førelesingar, oppgåver og innleveringar vert gjort tilgjengelege gjennom digitale læringsplattformer Teams
.
| Vurdering | Praktisk info | Annet |
|---|---|---|
Vurderingsform Heimeeksamen Karakterskala A-F |
Arbeidsmengde
| Aktivitet | Aktivitetsdetaljer | Varighet | Studieform | Kommentar |
|---|---|---|---|---|
Timeplanfesta timer | 57 Tima(r) | Deltid | ||
Eigenstyrt aktivitet | 283 Tima(r) | Deltid |
Læringsaktivitetar
| Namn | Krav | Kommentar |
|---|---|---|
Test deg sjølv-oppgåve 3 3 |
Litteratur- og utstyrsliste
Nordbø, Ragnhild og Ballhaus, Maria (2018), Ysting, Fagbokforlaget, ISBN: 9788211026187
Kopier/ artikler / forelesninger / valgfrie bøker
Kirsti Hagenes (2010) - Produksjon av meieriprodukter – ISBN 9788291448497