64TK51D Fisk og sjømat - 2026 Haust
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng10
- StudienivåHøgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.2
- StudiestadHjeltnes
- StudieprogramMatkultur
- Startsemester2026 Haust
Om emnet
Fiskeri
- Fiskerihistorie
- Kyst-Norge
- Havets ressurser
- Fiskeriforvaltning og fangst
- Samspillet i havet
- Ferskvannsfiske
Akvakultur
- Tradisjonelle fiskearter
- Nye fiskearter
- Skalldyr og andre arter
Råvarekunnskap og kvalitet
- Kjemi
- Biologi
- Bruk av fisk til mat
- Konservering av fisk
- Tradisjonelle retter
- Skalldyr
- Tang og tare
- Andre arter
- Sesongkunnskap
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
-
har kunnskap om fiskeri- og havbruksnæringa si betydning i Noreg, både historisk og i dag
-
har kunnskap om forhold som påverkar kvaliteten på sjømat
-
har innsikt i korleis fiskeria og havbruksnæringa er organisert, regulert og forvalta
-
har kunnskap om ulike artar innan fiskeri, akvakultur og andre marine ressursar
-
har kjennskap til bearbeiding av sjømat
-
har kunnskap om dei økologiske samanhengane i havet, og korleis miljøfaktorar påverkar ressursgrunnlaget
-
har kunnskap om distribusjon av sjømat
Ferdigheiter
Studenten:
-
kan innhente og bruke relevant fagstoff til å belyse problemstillinger knyttet til fiskeri, havbruk og sjømat
-
kan vurdere og reflektere over hvordan sjømatens rolle som næringsmiddel henger sammen med helse, matkultur og tradisjon
-
kan drøfte hvordan ulike fangst- og produksjonsmetoder påvirker ressurser, kvalitet, miljø og samfunn
Generell kompetanse
Studenten:
-
kan reflektere over fiskeri- og havbruksnæringa si rolle i samfunnet, matkulturen og historien
-
forstår kva produksjon- og fangstmetode betyr for kvaliteten på produkta
-
forstår dei etiske og miljømessige sidene på ein bærekraftig måte ved anvendelse av ulike arter for kommersiell bruk
-
har kjennskap til tradisjon, historie, geografi og klima knytta til bruk av ulike råvarer av sjømat
-
kan utveklse sine synspunkt med bakgrunn i råvarekunnskap og heilhetsforståelsen av samspelet i havet og havets ressursar
Undervisningsformar og aktivitetar
Undervisninga vert gjennomført som ei kombinasjon av førelesingar, refleksjonar, og arbeid i grupper. Det vert lagt vekt på studentaktive læringsformer som skal fremje forståing og sjølvstendig arbeid med fagstoffet.
Det vert gjennomført éi samling der dette emnet er hovudfokus. På samlingar blir det fokus på praktiske demonstrasjonar, bedriftsbesøk, smakstestar, kvalitetsbedømmingar og anna som er relevavant for emnet.
Mellom samlingane går undervisninga føre seg digitalt, både synkront (direktesendte økter) og asynkront (innspelte økter). Studentane skal i desse periodane bearbeide teori og arbeide vidare med fagstoffet. Emnet kan gjennomførast fullstendig asynkront for dei studentane som treng det.
Læringsressursar, førelesingar, oppgåver og innleveringar vert gjort tilgjengelege gjennom digitale læringsplattformer Teams
| Vurdering | Praktisk info | Annet |
|---|---|---|
Vurderingsform Heimeeksamen Karakterskala A-F |
Arbeidsmengde
| Aktivitet | Aktivitetsdetaljer | Varighet | Studieform | Kommentar |
|---|---|---|---|---|
Timeplanfesta timer | 57 Tima(r) | Deltid | ||
Eigenstyrt aktivitet | 283 Tima(r) | Deltid |
Læringsaktivitetar
| Namn | Krav | Kommentar |
|---|---|---|
Test deg sjølv-oppgåve 3 3 |
Litteratur- og utstyrsliste
Terje Bolstad, Roy Dahle, Bjarte Haugland, Torunn Mikalsen, Ragnhild A. Soleim Nordenborg, Eli Skoglund, Tonny Storebø - Fiske og akvakultur (2021) -
Fagbokforlaget, ISBN: 9788211030603
Hagen, Helge (2021), Røyk og rak, tørk og grav – salting, speking, hermetisering, Forlaget Vigmostad & Bjørke AS, ISBN: 9788241955600
Lynum, Leif, Fisk som råstoff, (1997) ISBN: 9788251912549
Hemmer, Ellen, (2002) Konservering, Yrkeslitteratur as, ISBN: 978-82-584-0395-8, 108 sider
Kopier/ artikler / forelesninger / valgfrie bøker
Haaland, Anders og Svihus, Årstein (2009)
Kyst-og havlandet Kyst Norge i et historisk perspektiv
Ressursar til låns Sild og anna pelagisk fisk
Den norsk-arktiske torsken og verden Torskefiskets historie
Åkeren kan også være blå Et riss av havbruksnæringen i Norge
http://www.kyst-norge.no/?k=2909