64TK51B Matvitenskap - 2026 Haust

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.2
    • Studiestad
      Hjeltnes
    • Studieprogram
      Matkultur
    • Startsemester
      2026 Haust

Om emnet

Mål for emnet
Målet med emnet er at studentane skal tileigne seg grunnleggjande kunnskap innan kjemi, biologi, mikrobiologi, botanikk, ernæring og sensorisk analyse knytt til mat. Dette skal gje forståing for dei viktigaste prosessane som skjer i produksjon og vidareforedling av matvarer.

Innhald
Emnet gir ei innføring i sentrale tema innan naturvitskaplege og sensoriske fagområde. Desse tema vert gjennomgått:

  • Smakslære og sensorisk analyse

  • Grunnleggande kjemi

  • Makro- og mikronæringsstoff

  • Namngjeving og klassifikasjon av levande organismar

  • Cella si oppbygging og biokjemiske reaksjonar

  • Mikroorganismar knytte til mat

  • Vekstvilkår for mikroorganismar og konserveringsfaktorar

  • Fordøyingssystemet

  • Endringar i næringsstoff ved vidareforedling

  • Reaksjonar i matvarer

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  • har kunnskap om uorganiske, organiske, biokjemiske og kjemiske prosessar som er relevant knytt til mat, matforedling, tilverking og lagring. 

  • kjenner til pH og syre og base-reaksjonar, temperaturpåverknad, oksidering m.m., og feilreaksjonar som kan skje med mat.  

  • har kunnskap om organiske og kjemiske faktorar som påverkar matens kvalitet, haldbarhet og tryggleik. 

  • kjenner til oppbygnaden av karbohydrat, protein og fett  

  • har grunnleggjande kunnskap om menneskets anatomi, særleg knytt til fordøyelsessystemet. 

  • har kjennskap om dei ulike vitaminer og mineraler, kva matvarer som inneheld dei  

  • kjenner til aktuelle kjemiske reaksjonar knytt til mat og matproduksjon 

  • har kjennskap til viktige mikroorganismar 

  • har kjennskap til allergiske reaksjonar og intoleranse knytt til mat 

  • har kjennskap om oppbygging av celler og biokjemiske reaksjoner inn i cellene 

Ferdigheiter

Studenten:

  • Kan forklare relevante kjemiske reaksjoner i matproduksjon og anvende dem i praktiske sammenhenger/ kan utføre enkle kjemiske forsøk som t.d. å påvise karbohydrat, fett og protein i matvarer. 

  • Kan vurdere hvordan pH, temperatur, oksidering og andre kjemiske faktorer påvirker matens kvalitet og trygghet. 

  • Kan identifisere og forklare feilreaksjoner i matproduksjon og foreslå tiltak for å unngå dem. 

Generell kompetanse

Studenten:

  • kan reflektere over og anvende naturfaglig og kjemisk kunnskap til å vurdera matprodukters kvalitet, trygghet og ernæringsverdi. 

  • forstår og kan vurdere kjemiske, biokjemiske og mikrobiologiske forhold for trygg og berekraftig matproduksjon

Undervisningsformar og aktivitetar

Undervisninga vert gjennomført som ei kombinasjon av førelesingar, refleksjonar, individuelt arbeid, og arbeid i grupper. Det vert lagt vekt på studentaktive læringsformer som skal fremje forståing og sjølvstendig arbeid med fagstoffet. 

Det vert gjennomført éi samling der dette emnet er hovudfokus. På samlingar blir det fokus på praktiske demonstrasjonar, bedriftsbesøk, smakstestar, kvalitetsbedømmingar og anna som er relevavant for emnet.

Mellom samlingane går undervisninga føre seg digitalt, både synkront (direktesendte økter) og asynkront (innspelte økter). Studentane skal i desse periodane bearbeide teori og arbeide vidare med fagstoffet. Emnet kan gjennomførast fullstendig asynkront for dei studentane som treng det.

Læringsressursar, førelesingar, oppgåver og innleveringar vert gjort tilgjengelege gjennom digitale læringsplattformen Teams. 

Vurdering

Ei skriftleg innlevering i ernæring (30%) og ein avsluttende skriftleg emneprøve (70%) 

VurderingPraktisk infoAnnet
Vurderingsform
Heimeeksamen
Sensortype
Intern sensor
Karakterskala
A-F

Arbeidsmengde

AktivitetAktivitetsdetaljerVarighetStudieformKommentar
Timeplanfesta timer
48 Tima(r)
Deltid
Eigenstyrt aktivitet
235 Tima(r)
Deltid

Læringsaktivitetar

NamnKravKommentar
Test deg sjølv-oppgåve
4
4
Individuell

Litteratur- og utstyrsliste

Fagressursar Yrkesretta realfag

Furugren, Bo, (2017), Eldrimner.se, Kemi & biologi för mathantverkare, ISBN: 9789163939518, 139 sider
https://www.eldrimner.com/om-eldrimner/31901.titlar.html

Hjartåker, A., Pedersen, J.I., Müller, H., Andresssen, S.A., (2017) Grunnleggende ernæringslære, Gyldendal akademisk, ISBN: 9788205496934, 475 sider

 

Emneansvarleg

David Gyllander