58PH05B Grunnleggende mikrobiologi og biologisk filterteknologi

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Marin
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.2
    • Studiestad
      Austevoll
    • Studieprogram
      Vannkjemi, mikrobiologi og fiskehelse innen akvakultur Nordnes og Austevoll
    • Startsemester
      2024 Haust

Om emnet

  • sykdomsfremkallende mikroorganismer
  • mikrobiologi med vekt på ammonium- og nitrittoksiderende bakterier
  • antimikrobielle midler
  •  biologiske filtre
  • regelverk, standarder, og krav til kvalitet

Grunnleggende mikrobiologi skal gi kompetanse på mikroorganismer og hvordan disse både kan forårsake sykdommer og virke i et samspill for å gi marine arter gode vekstbetingelser og et godt oppvekstmiljø.

Emnet skal også gi kompetanse på optimal drift og vedlikehold av biologiske filtre.

 

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  •  har grunnleggende kunnskap om viktige mikroorganismer som kan være sykdomsfremkallende eller virke negativt på miljøet for marine arter
  • har kunnskap om utnyttelse av nitrogen ved metabolske prosesser i levende organismer herunder ammonium- og nitrittoksiderende bakterier
  • har kunnskaper om probiotika og hvordan dette kan forbygge uønskede mikroorganismer
  • har grunnleggende kjennskap om viktige mikroorganismer som bidrar til at biologiske filtre fungere optimalt
  • har grunnleggende kunnskaper om hvordan mikroorganismer kan benyttes i biologiske filtre og hvordan ulike kjemiske, fysiske og biologiske parametere påvirker effekten av biologiske filtre
  • har kunnskaper om hvordan en etabler og vedlikeholder biologiske filtre og kunnskaper om målemetoder for å måle om de fungert optimalt
  • har kunnskap om hvordan antimikrobielle midler virker og konsekvenser ved bruk av disse
  •  har grunnleggende kunnskaper om enkel risikoanalyse for å forhindre utbrudd av uønskede mikroorganismer og tiltak ved utbrudd
  • kjenner til de sentrale myndighetskrav for mikroorganismer og antibiotika ved produksjon av fisk

Ferdigheter

Studenten kan:

  • forebygge at mikroorganismer som er farlige for fisk får mulighet til å etablere og utvikle seg gjennom å benytte f.eks probiotika som metode
  •  identifisere kjennetegn på potensielt farlige eller uheldige mikroorganismer
  • bruke etablerte målemetode av mikrobiologiske organismer som f.eks. dyrking eller mikroskopi
  • bruke antimikrobielle midler slik at de ikke får utilsiktede negative virkninger på produksjon av fisk og det ytre miljø
  •  drifte og vedlikeholde ulike biologiske filter slik at disse fungerer optimalt
  • identifisere viktige mikrobiologiske risikofaktoren, effekten av disse og mulige negative påvirkninger på marine arter, biologiske filtre og det ytre miljø
  •  iverksette tiltak for å forhindre utbrudd og spredning av potensielt skadelige mikroorganismer

Generell kompetanse

Studenten:

  • har innsikt i relevante faglige problemstillinger knyttet til mikrobiologi og biologiske filtre
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis

Undervisningsformer og aktivitet

Nettbasert undervisning, webinar, med tre samlinger á 1 dag Oppgaveløsning individuelt og i grupper på samlinger og mellom samlinger

Vurdering

5 timers skriftlig skoleeksamen

Arbeidskrav

2 skriftlige innleveringer

 Arbeidskrav må være godkjent for å gå opp til eksamen

Fagressursar

Lærebok. Tronsmo, A. & Matisen, G. (2024). Innføring i mikrobiologi. Universitetsforlaget

 

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Vannkjemi, mikrobiologi og fiskehelse innen akvakultur Nordnes og Austevoll

Emneansvarlig

Håvard Endre Waage
Geir Johannessen