Jord- og plantekultur Jord- og plantekultur

Jord- og plantekultur Jord- og plantekultur

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      Jord- og plantekultur
    • Studieprogram
      Økologisk landbruk
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2025 Vår
Introduksjon

Dette emnet tar for seg sammenhengen mellom jordliv, jordstruktur- og tekstur, plantetilgjengelig næring og organisk materiale for best mulig plantevekst.

Tema
  • Jord og vekstgrunnlag
  • Gjødsling
  • Dyrkingsteknikk og etablering
  • Plantevern i økologisk landbruk
  • Vekstskifte
Emnets innhold

Jord og vekstgrunnlag

  • Jordartens bruksegenskaper 
  • Jordstruktur og tekstur 
  • Jordliv 
  • Organisk materiale 
  • Mineralisering av plantenæring 
  • Spadediagnose
  •  Debios «Jordlappen»

Gjødsling

  • Sirkulering av næringsstoffer 
  • Gjødseltyper 
  • Kompostering 
  • Nitrogenfiksering og “grønn” gjødsling (eng, grønngjødsling, fangvekster med mer)

Dyrkningsteknikk og etablering

  • Valg av arter og sorter 
  • Jordarbeiding og såbed 
  • Gjødsling 
  • Innhøsting 
  • Lagring og konservering

Plantevern i økologisk landbruk

  • Ugras 
  • Biologien til viktige arter 
  • Direkte og forebyggende tiltak 
  • Sykdommer 
  • Skadedyr 

Vekstskifte

  • Bekjempelse av skadegjørere 
  • Næringsforsyning 
  • Jordstruktur 
  • Biologisk mangfold 
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om betydningen av organisk materiale for fysiske, kjemiske og biologiske prosesser i jord
  • har kunnskap om jordas oppbygging og hva som er gunstig i forhold til god plantevekst
  • har kunnskap om vekstskiftes betydning for jordas fruktbarhet, ugrasregulering, skadedyr og skadesjukdommer på kulturvekstene
  • kjenner til ulike gjødseltyper, bruk og handtering og resirkulering av næringsstoffer
  • har kunnskap om biologien til viktige ugras, plantesykdommer og skadedyr og plantevern i økologisk drift
  • har kunnskap om kulturvekster i forhold til økologisk planteproduksjon
  • har kunnskap om beitebruk og stell av beite i forhold til ressursutnyttelse, produktkvalitet, biologisk mangfold og framtidig beitekvalitet.
  • har kjennskap til regelverk for økologisk planteproduksjon
  • kjenner til hvor og hvordan en skal hente oppdatert fagkunnskap om økologisk planteproduksjon
  • har kunnskap om offentlig- og privat rådgivingstjeneste knyttet til økologisk planteproduksjon
  • forstår betydningen av økologisk planteproduksjon i forhold til et samfunnsøkonomisk- og helsemessig perspektiv
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan vurdere jordas tilstand, kunne gjennomføre riktig jordarbeiding, samt identifisere jordpakking og foreslå tiltak som motvirker og «reparerer» jordpakking
  • kan utarbeide vekstskifteplan for ulike driftsformer og vekstbetingelser
  • kan utarbeide gjødselplan, og andre relevante tiltaksplaner
  • kan finne fram til oppdatert informasjon om jordkultur, jordøkologi og planteproduksjon i relevante fagtidsskrift og hos aktuelle fagmiljø
  • kan samarbeide med og kjenner til offentlig- og privat rådgivingstjeneste
  • kan identifisere, planlegge og gjennomføre forebyggende og direkte dyrkingstiltak for å regulere gitte ugrasarter, sjukdommer og skadedyr.
  • kan anvende kunnskap om de ulike kulturvekstene i økologisk planteproduksjon
  • kan velge og anvende teknisk utstyr tilpassa jordart, aktuell kulturvekst og krav til energieffektivitet
  • kan identifisere nye utfordringer og muligheter i forhold til klimaendringer og nye markeder
  • kan bistå og henvise til aktuelle fagmiljø for utvikling og drift innen økologisk planteproduksjon
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • har forståelse for bærekraft som standard og prinsipp for økologisk planteproduksjon
  • har innsikt i hvordan drive økologisk planteproduksjon på en bærekraftig og etisk forsvarlig måte
  • kan utføre arbeid innen økologisk planteproduksjon i henhold til markedets behov
  • har kontakt med fagfeller og fagmiljøer innen økologisk planteproduksjon 
  • kan utvikle sine arbeidsmetoder og driftsopplegg til å produsere fôr og mat av ønsket kvalitet basert på økologiske prinsipper
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Pensumlitteratur
Jord- og plantekultur Jord- og plantekultur