Husdyrproduksjon Husdyrproduksjon

Husdyrproduksjon Husdyrproduksjon

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      Husdyrproduksjon
    • Studieprogram
      Økologisk landbruk
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2024 Høst
Introduksjon

Kandidaten vil få innsikt i betydningen av husdyrhold på en økologisk gård. Ulike husdyrslag har ulik innflytelse på helheten.Kandidaten vil få innsikt i hvilke krav som stilles og hvorfor kravene er viktige for god dyrevelferd.Kandidaten vil få innsikt i hvordan ulike raser utmerker seg i økologisk produksjon og hvorfor.

Tema
  • Husdyras plass i økologisk landbruk
  • Etikk, velferd, helse
  • Avlslære, husdyrraser, valg av rase
  • Fôring og beitebruk
Emnets innhold

Husdyras plass i økologisk landbruk 

  • gården som et økosystem
  • husdyrhold basert på ulike fôrressurser
  • husdyrhold i kombinasjon med planteproduksjon

Etikk, velferd, helse

  • naturlig adferd
  • husdyrrom, oppstalling av dyr, regelverk 
  • fôring og stell tilpasset naturlig adferd
  • velferd og sjukdomsbehandling
  • uteområder

Avlslære, husdyrraser, valg av rase

  • raser tilpasset økologisk drift og lokale forhold
  • husdyravl
  • bruk av avlsprogram på buskapsnivå

Föring og beitebruk

  • fôrmidler
  • fôring
  • beitebruk
  • fôrplanlegging, bruk av fôrplanleggingsprogram
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om egnede husdyrraser i økologisk drift
  • har kunnskap om husdyras betydning for gunstige næringsstoffkretsløp i produksjon av økologiske plantevekster
  • har kunnskaper om naturlig adferd og god husdyrvelferd hos husdyr
  • har kunnskap om husdyras betydning i økologisk drift med vekt på gunstig utnytting av grovfôrareal og beiteressurser
  • har kunnskaper om årsak, forebyggende tiltak og behandling av vanlige husdyrsykdommer og beiteparasitter
  • har kunnskap om fôring i økologisk husdyrproduksjon
  • har kunnskap om ulike planleggings og styringsverktøy som anvendes innen økologisk husdyrproduksjon
  • har innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav, standarder og krav til dokumentasjon i økologisk husdyrproduksjon
  • har kunnskap om kvalitetskrav mottaker, det være seg industri eller forbruker stiller til produktene fra økologisk husdyrproduksjon
  • kjenner til hvor og hvordan en skal hente oppdatert fagkunnskap om økologisk husdyrproduksjon
  • har kunnskap om offentlig- og privat rådgivingstjeneste knyttet til økologisk husdyrproduksjon
  • forstår betydningen av økologisk husdyrproduksjon ut fra ressursutnyttelse av næringsstoffer, miljøpåvirkning,  samfunnsøkonomi og helsemessig perspektiv
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan anvende kunnskapen til å planlegge bærekraftig husdyrhold ut ifra lokalgitte forhold og kretsløpstankegang
  • kan planlegge husdyrstellet gjennom året tilpasset naturlig atferd for god helse og vitalitet hos husdyrene
  • kan identifisere syke dyr og sette inn riktige tiltak
  • kan utarbeide og anvende avls- og fôringsplaner
  • kan anvende digitale verktøy til å styre husdyrproduksjonen
  • kan finne fram til oppdatert informasjon om økologisk husdyrproduksjon i relevante fagtidsskrift og hos aktuelle fagmiljø
  • kan samarbeide med og kjenner til offentlig- og privat rådgivingstjeneste innen økologisk husdyrproduksjon
  • kan planlegge økonomisk, etisk og miljømessig gunstig økologisk husdyrproduksjon
  •  kan analysere produksjonsresultatet og iverksette forbedringstiltak når det er nødvendig
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • har forståelse for standarder og prinsipper for bærekraftig økologisk husdyrproduksjon
  • har innsikt i hvordan drive økologisk husdyrproduksjon på en bærekraftig og etisk forsvarlig måte
  • kan utvikle driftsopplegg som fremmer forebyggende helsearbeid i husdyrholdet
  • har kunnskap om dyrs naturlige atferd og kan tilrettelegge produksjonen slik at disse behovene tilfredsstilles i forhold til regelverket for økologisk husdyrhold
  • kan samarbeide med offentlig- og privat rådgivingstjeneste,
  • kan samarbeide med fagfeller og veiledningstjenesten med mål om å bedre produksjonen av økologiske husdyrprodukter
  • kan gjennom planer og praktisk utført arbeid produsere husdyrprodukter av god kvalitet i forhold til gjeldende kvalitetskrav for økologisk produksjon
  • har forståelse for rett mekaniseringsgrad i husdyrproduksjonen slik at det ikke brukes unødig store ressurser
Forkunnskapskrav

God agronomisk kunnskap og gjerne praktisk erfaring innen økologisk husdyrproduksjon.

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Pensumlitteratur
Husdyrproduksjon Husdyrproduksjon