Husdyrproduksjon Husdyrproduksjon
Husdyrproduksjon Husdyrproduksjon
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- EmnekodeHusdyrproduksjon
- StudieprogramØkologisk landbruk
- Studiepoeng10
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2024 Høst
Kandidaten vil få innsikt i betydningen av husdyrhold på en økologisk gård. Ulike husdyrslag har ulik innflytelse på helheten.Kandidaten vil få innsikt i hvilke krav som stilles og hvorfor kravene er viktige for god dyrevelferd.Kandidaten vil få innsikt i hvordan ulike raser utmerker seg i økologisk produksjon og hvorfor.
- Husdyras plass i økologisk landbruk
- Etikk, velferd, helse
- Avlslære, husdyrraser, valg av rase
- Fôring og beitebruk
Husdyras plass i økologisk landbruk
- gården som et økosystem
- husdyrhold basert på ulike fôrressurser
- husdyrhold i kombinasjon med planteproduksjon
Etikk, velferd, helse
- naturlig adferd
- husdyrrom, oppstalling av dyr, regelverk
- fôring og stell tilpasset naturlig adferd
- velferd og sjukdomsbehandling
- uteområder
Avlslære, husdyrraser, valg av rase
- raser tilpasset økologisk drift og lokale forhold
- husdyravl
- bruk av avlsprogram på buskapsnivå
Föring og beitebruk
- fôrmidler
- fôring
- beitebruk
- fôrplanlegging, bruk av fôrplanleggingsprogram
Kandidaten:
- har kunnskap om egnede husdyrraser i økologisk drift
- har kunnskap om husdyras betydning for gunstige næringsstoffkretsløp i produksjon av økologiske plantevekster
- har kunnskaper om naturlig adferd og god husdyrvelferd hos husdyr
- har kunnskap om husdyras betydning i økologisk drift med vekt på gunstig utnytting av grovfôrareal og beiteressurser
- har kunnskaper om årsak, forebyggende tiltak og behandling av vanlige husdyrsykdommer og beiteparasitter
- har kunnskap om fôring i økologisk husdyrproduksjon
- har kunnskap om ulike planleggings og styringsverktøy som anvendes innen økologisk husdyrproduksjon
- har innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav, standarder og krav til dokumentasjon i økologisk husdyrproduksjon
- har kunnskap om kvalitetskrav mottaker, det være seg industri eller forbruker stiller til produktene fra økologisk husdyrproduksjon
- kjenner til hvor og hvordan en skal hente oppdatert fagkunnskap om økologisk husdyrproduksjon
- har kunnskap om offentlig- og privat rådgivingstjeneste knyttet til økologisk husdyrproduksjon
- forstår betydningen av økologisk husdyrproduksjon ut fra ressursutnyttelse av næringsstoffer, miljøpåvirkning, samfunnsøkonomi og helsemessig perspektiv
Kandidaten:
- kan anvende kunnskapen til å planlegge bærekraftig husdyrhold ut ifra lokalgitte forhold og kretsløpstankegang
- kan planlegge husdyrstellet gjennom året tilpasset naturlig atferd for god helse og vitalitet hos husdyrene
- kan identifisere syke dyr og sette inn riktige tiltak
- kan utarbeide og anvende avls- og fôringsplaner
- kan anvende digitale verktøy til å styre husdyrproduksjonen
- kan finne fram til oppdatert informasjon om økologisk husdyrproduksjon i relevante fagtidsskrift og hos aktuelle fagmiljø
- kan samarbeide med og kjenner til offentlig- og privat rådgivingstjeneste innen økologisk husdyrproduksjon
- kan planlegge økonomisk, etisk og miljømessig gunstig økologisk husdyrproduksjon
- kan analysere produksjonsresultatet og iverksette forbedringstiltak når det er nødvendig
Kandidaten:
- har forståelse for standarder og prinsipper for bærekraftig økologisk husdyrproduksjon
- har innsikt i hvordan drive økologisk husdyrproduksjon på en bærekraftig og etisk forsvarlig måte
- kan utvikle driftsopplegg som fremmer forebyggende helsearbeid i husdyrholdet
- har kunnskap om dyrs naturlige atferd og kan tilrettelegge produksjonen slik at disse behovene tilfredsstilles i forhold til regelverket for økologisk husdyrhold
- kan samarbeide med offentlig- og privat rådgivingstjeneste,
- kan samarbeide med fagfeller og veiledningstjenesten med mål om å bedre produksjonen av økologiske husdyrprodukter
- kan gjennom planer og praktisk utført arbeid produsere husdyrprodukter av god kvalitet i forhold til gjeldende kvalitetskrav for økologisk produksjon
- har forståelse for rett mekaniseringsgrad i husdyrproduksjonen slik at det ikke brukes unødig store ressurser
God agronomisk kunnskap og gjerne praktisk erfaring innen økologisk husdyrproduksjon.
Følgende arbeidskrav gjelder:
- aktiv deltakelse i opplæringen
- bidra til læring i gruppen/klassen
- aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent
Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.