20TT73G Entreprenørskap

20TT73G Entreprenørskap

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Teknologifag
    • Emnekode
      20TT73G
    • Studieprogram
      Industri 5.0
    • Studiepoeng
      5
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.2
    • Startsemester
      2023 Vår
Introduksjon

I modulen Entreprenørskap jobber vi med grunnprinsipper og metode for å konvertere ideer til suksessfull verdiskaping.  Like viktig som gode ideer er det å forstå marked og behov, bygge en god grunnmur for en virksomhet og forberede seg på å overleve vekstfasen. 

Tema

Ideutviklingsprosessen                  

Bedriftsetablering                                              

Produkters livssyklus 

Forstå marked og behov                                          

Emnets innhold
  • Ideutviklingsprosessen 

    • Marked og behov 

  • Bedriftsetablering

    • Etablere firma      

    • Formaliteter og forretningsjus  

    • Skatt, forsikring og pensjon  

    • Datterselskap og internt entreprenørskap  

  • Forstå marked og behov

    • Internasjonalt entreprenørskap  

    • Kapitalbehov. Egenkapital, investorer, lån og fundraising  

    • Idé, forretningsplan, modell, mål, oppgaver og prognose  

    • Presentasjon, pitching og innsalg 

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten  

  • har kjennskap til bedriftsetablering og markedsbehov  

  • har oversikt over formelle krav, ressurser og nettverk for bedriftsetablering  

  • har kunnskap om bakgrunn og betydning av entreprenørskap som fagområde  

  • har kunnskap om risiko og risikohåndtering samt forståelse for risikovilje 

  • har kunnskap om entreprenøren og entreprenørielt tankesett  

  • har kunnskap om hva en bærekraftig forretningsmodell er  

  • har forståelse for egne forutsetninger for entreprenørskap og virksomhetsetablering  

  • kjenner til sosiale, miljømessige og økonomiske aspekter ved å etablere egen virksomhet 

Ferdigheter

Kandidaten 

  • kan ta i bruk metoder og verktøy for å utvikle produkter og virksomheter 

  • kan utforme og presentere en bærekraftig forretningsmodell  

  • kan innhente og vurdere informasjon om entreprenørskap og bedriftsetablering 

  • kan utforske hvordan entreprenørskap kan bidra til å skape mer bærekraftige samfunn 

Generell kompetanse

Kandidaten 

  • kan skille mellom ulike typer virksomheter og selskapsformer 

  • kan delta i etablering av en virksomhet   

  • kan anvende entreprenørielt tankesett/kompetanse i planlegging og gjennomføring i praktiske situasjoner både alene og i samarbeid med andre  

  • kan bidra til organisasjonsutvikling gjennom å utøve entreprenørskap   

  • kan utøve entreprenørskap i et bærekraftperspektiv  

  • kan utvikle faglig nettverk og relasjoner til eksterne målgrupper  

Forkunnskapskrav

Studentene bør ha gjennomført modulen Innovasjon før denne modulen, eller dokumentere tilsvarende utdanning/realkompetanse. 

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Obligatorisk oppgave:

  • En case/praktisk problemstilling relatert til det faglige i modulen er en gjennomgående oppgave, som en rød tråd gjennom hele modulen. Dette skal ende opp i en skriftlig rapport og en muntlig presentasjon av resultater fra problemstillingen.
    • Problemstillingen skal forstås, hvem er kunden, hva kunden ønsker å oppnå (f.eks. stiloppgave, risikovurdering, prosjektgjennomføring m.m.).
    • Drøfting, analysere og begrunne resultater, kritisk tenking og bruk av kilder
  • Individuell prøve basert på fagstoff og arbeidskrav.
Vurdering

Arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent eller med bokstavkarakterene A-F, der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått. Det er studentenes samlede kompetanse ved slutten av opplæringen som skal danne grunnlaget for sluttvurderingen. 

Pensumlitteratur
20TT73G Entreprenørskap
Litteratur

Litteraturliste for studiet vil bli publisert ved studiestart.

Godkjent av
Ruth Laeskogen Hoff