20TT73F Intraprenørskap

20TT73F Intraprenørskap

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Teknologifag
    • Emnekode
      20TT73F
    • Studieprogram
      Industri 5.0
    • Studiepoeng
      5
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.2
    • Startsemester
      2023 Vår
Introduksjon

​I modulen Intraprenørskap behandler vi grunnprinsipper og metoder for å legge til rette og konvertere idéer til å lage et vellykket produkt, en tjeneste eller en avdeling innenfor grensen til en organisasjon. 

Tema

Historie, verdi, motivasjon og initiativ         

Metode og arbeidsform                               

Formaliteter                                                  

Emnets innhold
  • Historie, verdi, motivasjon og initiativ 
    • Intraprenørskap versus Entreprenørskap  

    • Vellykede firmaer som har hatt fokus på temaet. Predikator for bedriftsvekts  

    • Industri 5.0 og mennesket  

    • Trivsel, selvtillit, mulighet til å vokse, medarbeiderdrevet innovasjon (MDI).  

    • Den norske modellen  

    • Bedriftsmoral, nærhet til arbeid, kvalitet, effektivitet, initiativ og ansvar  

    • Bedriftens autonomi  

    • Reduksjon av risiko, og fordeling til allerede eksisterende ressurser  

    • Redusert sykefravær  

  •   Metode og arbeidsform 
    • Bedriftskultur. Åpenhet og respekt i kommunikasjon  

    • Retningslinjer i bedrift, system for måling og forventninger til resultatet av innovasjon og entreprenørskap  

    • Prioritering, eksisterende daglige oppgaver og nyvinning  

    • Kartlegging, og synliggjøring, av bedriftens interne kunnskaper og faglige nettverk  

    • Struktur og muligheter for videre læring, eksterne impulser og ekskursjoner  

    • Mulighet for nye interne eller eksterne mentorer innenfor nyskaping og intraprenørskap  

    • Innovasjons metodikk, realisme og innsalg  

  •   Formaliteter  
    • Belønning, tilrettelegging av bedrift, og skatt  

    • IP, mønster og design rettigheter  

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten 

  • har kunnskap om begreper, teorier, modeller, prosesser og verktøy for intraprenørskap   

  • Har kjennskap til medarbeiderdrevet innovasjon og Industri 5.0  

  • Kjenner til god, norsk bedriftskultur  

  • Kjenner til trender og konkurransesituasjon for gjeldene bedrift eller organisasjon  

  • Kjenner til behov/medførte innovasjoner for gjeldene bedrift eller organisasjon  

  • har innsikt om bærekraft, bærekraftig utvikling i intraprenørskapsperspektiv  

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan sette opp og følge et budsjett for prosjekt i bedriften  

  • kjenner til jus og formaliteter som må være på plass når prosjekt gjennomføres  

  • kan presentere prosjektet og selge det inn i organisasjon eller bedrift  

  • kan drøfte hvordan intraprenørskap i en bedrift kan bidra for å nå bærekraftsmål 

Generell kompetanse

Kandidaten 

  • kan lede og sikre entreprenørskap internt i bedriften  

  • kan legge til rette for intern utvikling og vekst i bedriften  

  • kan se behov og ta initiativ for å løse behov  

  • kan kommunisere intraprenørskap internt i eksisterende virksomhet 

  • kan bidra til intraprenørskap i en bedrift mot et bærekraftperspektiv  

Forkunnskapskrav

Studentene bør ha gjennomført modulen Innovasjon før denne modulen, eller dokumentere tilsvarende utdanning/realkompetanse. 

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i modulen skal være gjennomført og godkjent

Lærer i modulen fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Obligatorisk oppgave:

  • En case/praktisk problemstilling relatert til det faglige i modulen er en gjennomgående oppgave, som en rød tråd gjennom hele modulen. Dette skal ende opp i en skriftlig rapport og en muntlig presentasjon av resultater fra problemstillingen.
    • Problemstillingen skal forstås, hvem er kunden, hva kunden ønsker å oppnå (f.eks. stiloppgave, risikovurdering, prosjektgjennomføring m.m.).
    • Drøfting, analysere og begrunne resultater, kritisk tenking og bruk av kilder
  • Individuell prøve basert på fagstoff og arbeidskrav.
Vurdering

Arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent eller med bokstavkarakterene A-F, der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått. Det er studentenes samlede kompetanse ved slutten av opplæringen som skal danne grunnlaget for sluttvurderingen. 

Pensumlitteratur
20TT73F Intraprenørskap
Litteratur

Litteratur i emnet vil bli publisert ved studiestart.

Godkjent av
Ruth Laeskogen Hoff