20TT73F Intraprenørskap
20TT73F Intraprenørskap
- Emnebeskrivelse
- FagområdeTeknologifag
- Emnekode20TT73F
- StudieprogramIndustri 5.0
- Studiepoeng5
- StudienivåFagskole, nivå 5.2
- Startsemester2023 Vår
I modulen Intraprenørskap behandler vi grunnprinsipper og metoder for å legge til rette og konvertere idéer til å lage et vellykket produkt, en tjeneste eller en avdeling innenfor grensen til en organisasjon.
- Historie, verdi, motivasjon og initiativ
-
Intraprenørskap versus Entreprenørskap
-
Vellykede firmaer som har hatt fokus på temaet. Predikator for bedriftsvekts
-
Industri 5.0 og mennesket
-
Trivsel, selvtillit, mulighet til å vokse, medarbeiderdrevet innovasjon (MDI).
-
Den norske modellen
-
Bedriftsmoral, nærhet til arbeid, kvalitet, effektivitet, initiativ og ansvar
-
Bedriftens autonomi
-
Reduksjon av risiko, og fordeling til allerede eksisterende ressurser
-
Redusert sykefravær
-
- Metode og arbeidsform
-
Bedriftskultur. Åpenhet og respekt i kommunikasjon
-
Retningslinjer i bedrift, system for måling og forventninger til resultatet av innovasjon og entreprenørskap
-
Prioritering, eksisterende daglige oppgaver og nyvinning
-
Kartlegging, og synliggjøring, av bedriftens interne kunnskaper og faglige nettverk
-
Struktur og muligheter for videre læring, eksterne impulser og ekskursjoner
-
Mulighet for nye interne eller eksterne mentorer innenfor nyskaping og intraprenørskap
-
Innovasjons metodikk, realisme og innsalg
-
- Formaliteter
-
Belønning, tilrettelegging av bedrift, og skatt
-
IP, mønster og design rettigheter
-
Kandidaten
-
har kunnskap om begreper, teorier, modeller, prosesser og verktøy for intraprenørskap
-
Har kjennskap til medarbeiderdrevet innovasjon og Industri 5.0
-
Kjenner til god, norsk bedriftskultur
-
Kjenner til trender og konkurransesituasjon for gjeldene bedrift eller organisasjon
-
Kjenner til behov/medførte innovasjoner for gjeldene bedrift eller organisasjon
-
har innsikt om bærekraft, bærekraftig utvikling i intraprenørskapsperspektiv
Kandidaten
-
kan sette opp og følge et budsjett for prosjekt i bedriften
-
kjenner til jus og formaliteter som må være på plass når prosjekt gjennomføres
-
kan presentere prosjektet og selge det inn i organisasjon eller bedrift
-
kan drøfte hvordan intraprenørskap i en bedrift kan bidra for å nå bærekraftsmål
Kandidaten
-
kan lede og sikre entreprenørskap internt i bedriften
-
kan legge til rette for intern utvikling og vekst i bedriften
-
kan se behov og ta initiativ for å løse behov
-
kan kommunisere intraprenørskap internt i eksisterende virksomhet
-
kan bidra til intraprenørskap i en bedrift mot et bærekraftperspektiv
Studentene bør ha gjennomført modulen Innovasjon før denne modulen, eller dokumentere tilsvarende utdanning/realkompetanse.
Følgende arbeidskrav gjelder:
- aktiv deltakelse i opplæringen
- bidra til læring i gruppen/klassen
- aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i modulen skal være gjennomført og godkjent
Lærer i modulen fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.
Obligatorisk oppgave:
- En case/praktisk problemstilling relatert til det faglige i modulen er en gjennomgående oppgave, som en rød tråd gjennom hele modulen. Dette skal ende opp i en skriftlig rapport og en muntlig presentasjon av resultater fra problemstillingen.
- Problemstillingen skal forstås, hvem er kunden, hva kunden ønsker å oppnå (f.eks. stiloppgave, risikovurdering, prosjektgjennomføring m.m.).
- Drøfting, analysere og begrunne resultater, kritisk tenking og bruk av kilder
- Individuell prøve basert på fagstoff og arbeidskrav.
Arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent eller med bokstavkarakterene A-F, der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått. Det er studentenes samlede kompetanse ved slutten av opplæringen som skal danne grunnlaget for sluttvurderingen.