20TT55Y Innovativ logistikk

20TT55Y Innovativ logistikk

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Logistikk
    • Emnekode
      20TT55Y
    • Studieprogram
      Logistikk
    • Studiepoeng
      5
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.2
    • Startsemester
      2024 Høst
Introduksjon

Dette emnet tilrettelegger for å skape nye løsninger med samfunnsnytte, enten det er noe helt nytt eller en forbedring av eksisterende tjeneste eller produkt. Emnets mål er at studenten skal lære å bruke utviklingsmetodikker som kan tas i bruk i en bedrift eller organisasjon. Virksomheter, både i offentlig og privat sektor, er i økende grad avhengig av evne til omstilling og innovasjon. Mange av disse utfordringene er knyttet til bærekraft, lønnsomhet og nye konkurransesituasjoner. I dette emnet vil studentene få verktøy til å utvikle løsninger som møter disse behovene. Det er tilgang til labber og verksteder med teknologi og verktøy som kan brukes i innovasjonsprosesser: Kraftige datamaskiner, digitale skissebrett, nyeste programvarer, VR, flere typer 3D-printere, CNC-maskiner med mer. Studentene vil kunne få mulighet til å bruke dette utstyret i praksis i innovasjonsprosesser.  

Tema

Bærekraft, behov og drivkrefter                                                          

Innovasjons- og forbedringstyper 

Innovasjon og metodikk 

Håndtering av innovasjoner 

Emnets innhold

Bærekraft, behov og drivkrefter                                                                                                                    

  • Samfunnets behov og endringer 

  • Globalisering, selvforsyning og konkurranse 

  • Tilgang til menneskelige ressurser og demografi 

  • Menneskelig trivsel, og medarbeiderdrevet innovasjon 

  • Kandidatens, organisasjoners og bedrifters ansvar. Initiativ til å se behov og løse behov 

Innovasjons- og forbedringstyper                                                                                                                 

  • Produkt- og tjenesteinnovasjon 

  • Prosessinnovasjon 

  • Markedsinnovasjon 

  • Organisasjonsinnovasjon 

  • Øko- og nøysom-innovasjon  

  • Grader av innovasjon  

  • Disruptiv eller videreførende 

  • Småsteg/inkrementell 

  • Radikale forbedringer og paradigmeskifte. 

Innovasjon og metodikk                                                                                                                               

  • Tilrettelegge, innovasjon, planlegge, organisere, lede og kontrollere 

  • Metodikk. Forstå, søke, skape, evaluere og iverksette 

  • Digitale 2D og 3D utviklingsverktøy og verktøy for rask prototyping og testing 

  • Innovasjon som strategisk grunnlag for vekst og konkurransefortrinn, inklusiv tjenestegjøring 

  • Investering i kunnskap og verktøyer 

  • Samarbeid, partnerskap og tilegnelse av eksterne løsninger versus intern innovasjon 

  • Praksis på case, refleksjon og diskusjon 

Håndtering av innovasjoner                                                                                                                          

  • Forbedringens risiko, teknologi, marked og endringsvillighet, i bedrift og samfunn 

  • Forenlighet, bedriftens kjerneforretning og strategi 

  • Eierskap av innovasjon 

  • Etikk 

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om metodikk for styring av innovasjonsprosesser.  

  • har kjennskap til ulike typer og grader av produktinnovasjon og tjenesteinnovasjon. 

  • har kjennskap til betydningen av innovasjon i et verdiskapingsperspektiv. 

  • har kjennskap til drivkrefter, konkurransesituasjonen og rammebetingelser innenfor bransjen. 

  • kan vurdere eget arbeid i forhold til egne utviklingsmuligheter, gjeldende lover, forskrifter og standarder i en menneskesentrert bærekraftig og robust organisasjon.   

  • har kunnskap om medarbeiderdrevet innovasjon i et industri 5.0-perspektiv. 

  • har innsikt om bærekraftig utvikling i et innovasjonsperspektiv.  

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan gjøre rede for egne faglige valg i planlegging og gjennomføring av innovasjonsprosessen. 

  • kan kartlegge og identifisere faglige problemstillinger i en innovasjonsprosess og initiere tiltak. 

  • kan drøfte hvordan innovasjon i en bedrift kan bidra for å nå bærekraftsmål. 

  • kan reflektere over etiske problemstillinger knyttet til innovasjon. 

  • kan benytte grunnleggende funksjoner i digitale utviklingsverktøy for å samarbeide med produktutviklere. 

Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan planlegge og gjennomføre innovasjonsprosesser, alene eller i samarbeid med andre, som fører til et tjeneste- eller produktkonsept.  

  • kan kartlegge og identifisere innovative tiltak og sikre oppfølging i en bedrift.   

  • kan bidra til å skape innovasjonskultur og bygge relasjoner med fagfeller på tvers av fag, samt med eksterne. 

  • kan bidra til utvikling av god praksis for en bærekraftig og innovativ organisasjonskultur og omstillingsdyktige medarbeidere. 

  • kan bidra til innovasjon i et bærekraftig perspektiv.  

  • kan velge og benytte utvalgte verktøy for rask prototyping og testing. 

  • kan reflektere over muligheter, konsekvenser og risiko knyttet til en nyskapning eller en innovasjon. 

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Pensumlitteratur
20TT55Y Innovativ logistikk