Statusmelding

Emnebeskrivelsen for semesteret du ønsket å se, er ikke publisert. Du ser nå den sist tilgjengelige versjonen.

20TT55M Produksjon og servicelogistikk

20TT55M Produksjon og servicelogistikk

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Logistikk
    • Emnekode
      20TT55M
    • Studieprogram
      Logistikk
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.2
    • Startsemester
      2024 Høst
Introduksjon

Produksjonsl og servicelogistikk handler om hvordan vareflyten, informasjonsflyten og ressursene styres i en bedrift/organisasjon. Emnet gir studenten kompetanse innen planlegging av produksjon, organisering og ledelse i en produksjonsbedrift. Studenten lærer å bruke IKT-verktøy for planlegging, styring og prognosearbeid. Emnet har fokus på produksjonsstyring, styringsmodeller og lagerstyring.

Tema

Organisering og ledelse

Produksjonsstyring og styringsmodeller

Økonomi inn mot produksjon og servicelogistikk

Emnets innhold

Organisering og ledelse

  • Historikk, verdikjeden/forsyningskjeden i sammenheng med kundeservice
  • Produksjon og serviceledelse
  • Leverandører og innkjøp inn mot produksjon
  • Produksjonsplanlegging/strying, kapasiteter/maskiner og personell
  • IKT/digitalisering/ERP/WMS/ Produksjonsplanlegging
  • Bærekraft inn mot produksjon og servicelogistikk
  • HMS-ledelse og kvalitet

Produksjonsstyring og styringsmodeller

  • Prognoser, prognosemodeller, planlegging, kapasitet og flyt
  • Rammeverk og grunndata for styring
  • Lagerstyring
  • Produksjoner/produksjonsformer/struktur/layout
  • Lager og lagerdrift

Økonomi inn mot produksjon og servicelogistikk

  • JIT og verdistrømsanalyser/måloppnåelse (KPI)
  • ​Økonomi inn mot produksjon og servicelogistikk
  • Digitale informasjonssystmer
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om produksjon og servicelogistikkens strategiske betydning i arbeidet med forbedring av lønnsomhet og som konkurransefortrinn i verdi og forsyningskjeden  

  • har kunnskap om lager og lagerstyring, prognoser, planlegging, ledelse og kontroll av produksjon iht. kundekrav, kvalitet, effektivitet, styring av risiko, offentlig krav og HMS

  • har kunnskap som fører til økonomisk lønnsomhet i verdikjeden: KPI, kalkyler, driftsbudsjett og –regnskap og investeringsanalyser

  • har innsikt i bruk av digitale verktøy for å planlegge, styre og kontrollere verdi og forsyningskjeden effektivt

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan gjøre rede for og kartlegge hvordan verdikjeden fungerer og hvordan man kan lede og forbedre verdi- og forsyningskjeden

  • kan gjøre rede for produksjonsformer, produksjonsstyring og modeller for å effektivisere organisasjonen og gi rett kundeservice

  • kan gjøre rede for prognoser/budsjetter, planlegging, kompetanse, layout, prosessdesign, teknologi og kapasiteter

  • kan gjøre rede for økonomiske forhold i produksjon og servicelogistikk, og hvordan det påvirker organisasjonen og forsyningskjeden

  • kan gjøre rede for og utvikle og kartlegge måltall for å identifisere effektiviseringstiltak i verdi- og forsyningskjeden

  • kan gjøre rede for viktigheten av HMS og kvalitet ved produksjon av varer og tjenester

  • kan delta i endringsprosjekter og lede medarbeidere i organisasjonen

Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan utføre og lede arbeid/prosjekter med effektiv produksjon og servicelogistikk som en konkurransefaktor i arbeidslivet etter etiske retningslinjer, virksomhetens og kundens behov og myndighetenes krav

  • kan bygge relasjoner med fagfeller, på tvers av fag med alle lag i organisasjonen, samt med eksterne målgrupper for å delta i diskusjoner om utvikling av god praksis

  • kan bidra til organisasjonsutvikling med å utvikle en helhetlig planleggingskultur, analytisk tankegang og kjenne til innovasjonsprosessene, med fokus på kundens behov, virksomhetens muligheter og myndighetens krav

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

· aktiv deltakelse i opplæringen

· bidra til læring i gruppen/klassen

· aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter

· alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Pensumlitteratur
20TT55M Produksjon og servicelogistikk
Litteratur

Material og produksjonsstyring, Andersen, Strandhagen, Haavardtun (ny utgave 2021)

Operations Management, Slach, Brandon- Jones, Johnston

Lovverk og forskrifter knyttet til emnet

Andre relevante artikler, kompendier og fagstoff utdelt underveis i emnet

 

Litteratur som vil bli benyttet i emnet i tillegg til i andre emner:

Forsyningskjeder og logistikk, Bø, Grøndalen, Jahre

Logistikk, ledelse og marked, K. Banken og R. Aarland

Prinsipper for bedre innkjøp, Brynhildsvoll

Dette er Lean (Modig & Åhlström)

Lean; ledelse for lærende organisasjoner (Wig)

Innføring i bedriftsøkonomi. (Aage Sending)

Det kan komme endringer i læremidler og litteratur før studiestart