20TT55M Produksjon og servicelogistikk

20TT55M Produksjon og servicelogistikk

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Logistikk
    • Emnekode
      20TT55M
    • Studieprogram
      Logistikk
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.2
    • Startsemester
      2021 Høst
Introduksjon

Organisering og ledelse

HMS-ledelse og kvalitet

Produksjonsformer, produksjonsstyring og styringsmodeller

Prognoser, planlegging, kapasitet og flyt

Lagerstyring

IKT – knyttet opp mot informasjonssystemer

Økonomi og produksjon og servicelogistikk

Emnets innhold

Tema for produksjonslogistikk og servicelogistikk

 

  • Historikk, verdikjeden/forsyningskjeden i sammenheng med kundeservice.
  • HMS ledelse og kvalitet
  • Produksjon og serviceledelse
  • Leverandører og innkjøp inn mot produksjon
  • Produksjoner /produksjonsformer/struktur/layout
  • Lager og lagerdrift
  • JIT og verdistrømsanalyser/ måloppnåelse (KPI)
  • Prognoser og ulike prognosemodeller
  • Produksjonsplanlegging, kapasiteter/maskiner og personell
  • IKT/digitalisering/ERP/WMS/ Produksjonsplanlegging
  • Miljø inn mot produksjon og servicelogistikk
  • Økonomi inn mot produksjon og servicelogistikk
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om produksjon og servicelogistikkens strategiske betydning i arbeidet med forbedring av lønnsomhet og som konkurransefortrinn i verdi og forsyningskjeden  
  • har kunnskap om lager og lagerstyring, prognoser, planlegging, lede og kontrollere produksjon iht. kundekrav, kvalitet, effektivitet, styring av risiko, offentlig krav og HMS
  • har kunnskap som fører til økonomisk lønnsomhet i verdikjeden: KPI, kalkyler, driftsbudsjett og –regnskap og investeringsanalyser
  • har innsikt i bruk av digitale verktøy for å planlegge, styre og kontrollere verdi og forsyningskjeden effektivt.
Ferdigheter

Kandidaten

  • Kan gjøre rede for og kartlegge hvordan verdikjeden fungerer og hvordan man kan lede og forbedre verdi og forsyningskjeden
  • Kan gjøre rede for produksjonsformer, produksjonsstyring og modeller for å effektivisere organisasjonen og gi rett kundeservice
  • Kan gjøre rede for prognoser/budsjetter, planlegging, kompetanse, layout, prosessdesign, teknologi og kapasiteter
  • kan gjøre rede for økonomiske forhold i produksjon og servicelogistikken, hvordan det påvirker organisasjonen og forsyningskjeden.
  • Kan gjøre rede for og utvikle og kartlegge måltall for å identifisere effektiviseringstiltak i verdi og forsyningskjeden.
  • Kan gjøre rede for viktigheten av HMS og kvalitet ved produksjon av varer og tjenester
  • kan delta i endringsprosjekter og lede medarbeidere i organisasjonen
Generell kompetanse

Kandidaten

  • Kan utføre og lede arbeid/prosjekter med effektiv produksjon og servicelogistikk som en konkurransefaktor i arbeidslivet etter etiske retningslinjer, virksomheten og kundens behov og myndighetenes krav
  • kan bygge relasjoner med fagfeller, på tvers av fag med alle lag i organisasjonen, samt med eksterne målgrupper for å delta i diskusjoner om utvikling av god praksis
  • kan bidra til organisasjonsutvikling med å utvikle en helhetlig planleggingskultur, analytisk tankegang og kjenne til innovasjonsprosessene. Med fokus på kundens behov, virksomhetens muligheter og myndighetens krav.
Arbeidskrav
  • •studenten skal kunne vise til aktiv deltakelse i opplæring og undervisning
  • •studenten skal bidra til læring i gruppe / klasse
  • •alle innleveringer, prøver og fremføringer i emnet skal være gjennomført og godkjent.

Ved mangelfull oppfølging av arbeidskrav vil det ikke bli gitt vurdering i emnet.

Pensumlitteratur
20TT55M Produksjon og servicelogistikk
Litteratur
  • Material og produksjonsstyring, Andersen, Strandhagen, Haavardtun (ny utgave 2021)
  • Operations Management, Slach, Brandon- Jones, Johnston
  • Lovverk og forskrifter knyttet til emnet
  • Andre relevante artikler, kompendier og fagstoff utdelt underveis i emnet

 

Litteratur som vil bli benyttet i emnet i tillegg til i andre emner:

  • Forsyningskjeder og logistikk, Bø, Grøndalen, Jahre
  • Logistikk, ledelse og marked, K. Banken og R. Aarland
  • Prinsipper for bedre innkjøp, Brynhildsvoll
  • Dette er Lean (Modig & Åhlström)
  • Lean; ledelse for lærende organisasjoner (Wig)
  • Innføring i bedriftsøkonomi. (Aage Sending)

Det kan komme endringer i læremidler og litteratur før skolestart