20PS54A Smågrisproduksjon
20PS54A Smågrisproduksjon
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS54A
- StudieprogramSmågrisproduksjon
- Studiepoeng5
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2024 Høst
I denne modulen vil du lære om driftsformen smågrisproduksjon innen svineproduksjon. Modulen tar for seg fôring og stell av purka, smågrisen, helse, avlsarbeid og driftsløsninger for å lykkes som smågrisprodusent. Modulen passer for alle som jobber i bransjen. Om du er svineprodusent, jobber som avløser, er rådgiver, har lang eller kort erfaring med hold av svin, vil du som student få faglig påfyll og kunnskap du kan benytte direkte inn i din arbeidshverdag. I modulen er det stort fokus på dyrevelferd.
Etologi og innredningssystemer til purker og smågris
Dyrevelferd
Avlsarbeid
Fruktbarhet og helse
Stell av smågris fra fødsel til avvenning
Fôring av purker og smågris
Produksjonsstyring
Etologi og innredningssystemer til purker og smågris
- Lover og forskrifter for hold av gris
- Grisens adferd
- Termoregulering og klima
- Vedlikehold og kontroll
- Ulike avdelinger og rom
Dyrevelferd
- Smittvern og smittevernforbyggende tiltak
- Spesifikk patogenfri gris (SPF)
- Helsetjenesten sin rolle
- Helsepyramiden
- Håndtering og transport
Avlsarbeid
- Rekruttering
Fruktbarhet og helse
- Biologi
- Brunst og fruktbarhet
- Aktuelle sykdommer
- Spedgrisen og smågrisen
Stell av smågris fra fødsel til avvenning
- Spedgrisen
- Smågrisen
Fôring av purker og smågris
- Grisens ernæring
- Fôrmidler
- Fôring av purka
- Ungpurka
- Holdvurdering
Produksjonsstyring
- Produksjonsstyringsverktøy
- Analyser og rapporter
Modulen går over 6 uker slik:
Uke |
Fysisk undervisning 25 skoletimer |
Lærerstyrt aktivitet 20 skoletimer
|
Praksis 10 timer 4 timer lærerstyrt, resten fra selvstudium |
Selvstudium 75 timer |
1 |
|
Introduksjon Undervisning på teams, ettermiddag /kveld |
Eget fjøs |
|
2 |
|
Teams, forberedelser til samling Ettermiddag/ kveld |
Eget fjøs |
Forberedelse til samling |
3 |
Samling tirsdag-torsdag, tilsvarer NORSVIN skolens kurs |
|
|
|
4 |
|
Teams Oppgaver, etterarbeid fra samlinga
|
Eget fjøs |
Etterarbeid fra samling Arbeid med oppgaver/ arbeidskrav |
5 |
|
Teams Eks. Webinar
|
Eget fjøs |
Arbeid med moduloppgaver |
6 |
|
Teams Oppsummering og avslutning |
|
Innlevering av moduloppgave |
Kandidaten
- har kunnskap om begreper, prosesser og verktøy som knyttes til fôring, stell og gjeldene driftsmåter i en smågrisproduksjon
- har innsikt i KSL-standard, dyrevelferdsprogram, det elektroniske systemet Helsegris og varemottaker-krav for smågrisproduksjon
- har kunnskap om rammebetingelser og driftsmåter for smågrisproduksjon
- har god kjennskap til fagområdet smågrisproduksjon
- kjenner til hvor og hvordan en som smågrisprodusent kan oppdatere sin kunnskap om fôring, avl, dyrevelferd, helse og økonomi, endringer i krav og regelverk
- har kunnskap om offentlige- og private rådgivingstjenester knyttet til smågrisproduksjon
- forstår betydningen av smågrisproduksjon ut fra en utnyttelse av gårdens ressurser, produksjonens betydning for miljø og folkehelse og samfunnsøkonomisk konsekvens og effekt
Kandidaten
- kan anvende kunnskap om fôring, strø, rotematerialer, innredningsløsninger og husdyrromklima i smågrisproduksjon
- kan anvende kunnskap om sykdom og vurdere rett behandling i smågrisproduksjon
- kan kunne forstå, og anvende metoder og ressurser for å planlegge bærekraftig smågrisproduksjon
- kan planlegge arbeid i smågrisproduksjon gjennom året tilpasset dyrenes naturlige adferd, helse og vitalitet
- kunne forstå og praktisere relevante teknikker tilknyttet ulike arbeidsoperasjoner i en smågrisproduksjon
- kan finne fram til oppdatert informasjon om smågrisproduksjon i relevante fagtidsskrift og i aktuelle fagmiljøer
- kan samarbeide med og kjenne til offentlige- og private rådgivingstjenester
- kan analysere drift og resultater i smågrisproduksjon, knyttet til, produksjonsvolum, dyrevelferd og økonomi
- kan ut fra analyse, velge rett strategi og iverksette nødvendig handling
Kandidaten
- viser forståelse for etiske prinsipper innen smågrisproduksjon som inkluderer dyrevelferd, bærekraftig bruk av ressurser, og respekt for miljø og samfunn
- har utviklet gode holdninger til smågrisproduksjon, herunder etikk i forhold til hold av dyr
- har kunnskap om grisens adferd, sosialisering og naturlige behov
- viser evne til å se, forstå og gjennomføre arbeidet i en smågrisproduksjon ut fra behov til et bærekraftig resultat for den enkelte svineprodusent og markedets behov
- kan samarbeide med offentlige- og private rådgivingstjenester
- kan samarbeide med fagfeller innen smågrisproduksjon
- kan utvikle gode arbeidsmetoder, rutiner og systematikk i yrkesutøvelsen som er relevant for smågrisproduksjon
- kan ta en faglig vurdering og utvikle aktuelle samarbeidsmodeller og kommunisere dette for mulige samarbeidspartnere i smågrisproduksjon
Felles arbeidskrav for alle studier ved Fagskolen Innlandet
- Aktiv deltakelse i opplæringen
- Deltagelse i gruppearbeid, herunder prosjekter og fremføringer i tråd med gruppeavtale.
- Sørge for å stille faglig forberedt til undervisning, også etter fravær
- Minst 80% oppmøte til all fysisk undervisning (på emnenivå)
- Bidra til læring i gruppen/klassen
- Aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- Alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer, presentasjoner og eventuelle lab-øvelser, simulering og ekskursjoner i emnet skal være gjennomført og godkjent.