20PS54A Smågrisproduksjon

20PS54A Smågrisproduksjon

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS54A
    • Studieprogram
      Smågrisproduksjon
    • Studiepoeng
      5
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2024 Høst
Introduksjon

I denne modulen vil du lære om driftsformen smågrisproduksjon innen svineproduksjon. Modulen tar for seg fôring og stell av purka, smågrisen, helse, avlsarbeid og driftsløsninger for å lykkes som smågrisprodusent.  Modulen passer for alle som jobber i bransjen. Om du er svineprodusent, jobber som avløser, er rådgiver, har lang eller kort erfaring med hold av svin, vil du som student få faglig påfyll og kunnskap du kan benytte direkte inn i din arbeidshverdag. I modulen er det stort fokus på dyrevelferd. 

Tema

Etologi og innredningssystemer til purker og smågris 

Dyrevelferd

Avlsarbeid

Fruktbarhet og helse 

Stell av smågris fra fødsel til avvenning 

Fôring av purker og smågris

Produksjonsstyring

Emnets innhold

Etologi og innredningssystemer til purker og smågris 

  • Lover og forskrifter for hold av gris
  • Grisens adferd
  • Termoregulering og klima
  • Vedlikehold og kontroll
  • Ulike avdelinger og rom 

Dyrevelferd

  • Smittvern og smittevernforbyggende tiltak
  • Spesifikk patogenfri gris (SPF) 
  • Helsetjenesten sin rolle
  • Helsepyramiden
  • Håndtering og transport

Avlsarbeid

  • Rekruttering

Fruktbarhet og helse 

  • Biologi
  • Brunst og fruktbarhet
  • Aktuelle sykdommer
  • Spedgrisen og smågrisen

Stell av smågris fra fødsel til avvenning 

  • Spedgrisen
  • Smågrisen

Fôring av purker og smågris 

  • Grisens ernæring
  • Fôrmidler
  • Fôring av purka 
  • Ungpurka
  • Holdvurdering

Produksjonsstyring

  • Produksjonsstyringsverktøy
  • Analyser og rapporter
Arbeids- og læringsaktiviteter

Modulen går over 6 uker slik:

Uke 

Fysisk undervisning  

25 skoletimer 

Lærerstyrt aktivitet 

20 skoletimer 

 

Praksis 10 timer

4 timer lærerstyrt, resten fra selvstudium  

Selvstudium 75 timer

 

Introduksjon  

Undervisning på teams, ettermiddag 

/kveld 

Eget fjøs 

 

 

Teams, forberedelser til samling  

Ettermiddag/ 

kveld 

Eget fjøs 

Forberedelse til samling 

Samling tirsdag-torsdag, tilsvarer NORSVIN skolens kurs 

 

 

 

 

Teams  

Oppgaver, etterarbeid fra samlinga 

 

Eget fjøs 

Etterarbeid fra samling 

Arbeid med oppgaver/ 

arbeidskrav 

 

Teams  

Eks. Webinar 

 

Eget fjøs 

Arbeid med moduloppgaver 

 

Teams 

Oppsummering og avslutning 

 

Innlevering av moduloppgave 

 

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten 

  • har kunnskap om begreper, prosesser og verktøy som knyttes til fôring, stell og gjeldene driftsmåter i en smågrisproduksjon
  • har innsikt i KSL-standard, dyrevelferdsprogram, det elektroniske systemet Helsegris og varemottaker-krav for smågrisproduksjon 
  • har kunnskap om rammebetingelser og driftsmåter for smågrisproduksjon 
  • har god kjennskap til fagområdet smågrisproduksjon 
  • kjenner til hvor og hvordan en som smågrisprodusent kan oppdatere sin kunnskap om fôring, avl, dyrevelferd, helse og økonomi, endringer i krav og regelverk
  • har kunnskap om offentlige- og private rådgivingstjenester knyttet til smågrisproduksjon
  • forstår betydningen av smågrisproduksjon ut fra en utnyttelse av gårdens ressurser, produksjonens betydning for miljø og folkehelse og samfunnsøkonomisk konsekvens og effekt
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan anvende kunnskap om fôring, strø, rotematerialer, innredningsløsninger og husdyrromklima i smågrisproduksjon  
  • kan anvende kunnskap om sykdom og vurdere rett behandling i smågrisproduksjon 
  • kan kunne forstå, og anvende metoder og ressurser for å planlegge bærekraftig smågrisproduksjon
  • kan planlegge arbeid i smågrisproduksjon gjennom året tilpasset dyrenes naturlige adferd, helse og vitalitet
  • kunne forstå og praktisere relevante teknikker tilknyttet ulike arbeidsoperasjoner i en smågrisproduksjon
  • kan finne fram til oppdatert informasjon om smågrisproduksjon i relevante fagtidsskrift og i aktuelle fagmiljøer
  • kan samarbeide med og kjenne til offentlige- og private rådgivingstjenester
  • kan analysere drift og resultater i smågrisproduksjon, knyttet til, produksjonsvolum, dyrevelferd og økonomi
  • kan ut fra analyse, velge rett strategi og iverksette nødvendig handling
Generell kompetanse

Kandidaten 

  • viser forståelse for etiske prinsipper innen smågrisproduksjon som inkluderer dyrevelferd, bærekraftig bruk av ressurser, og respekt for miljø og samfunn
  • har utviklet gode holdninger til smågrisproduksjon, herunder etikk i forhold til hold av dyr
  • har kunnskap om grisens adferd, sosialisering og naturlige behov
  • viser evne til å se, forstå og gjennomføre arbeidet i en smågrisproduksjon ut fra behov til et bærekraftig resultat for den enkelte svineprodusent og markedets behov
  • kan samarbeide med offentlige- og private rådgivingstjenester
  • kan samarbeide med fagfeller innen smågrisproduksjon
  • kan utvikle gode arbeidsmetoder, rutiner og systematikk i yrkesutøvelsen som er relevant for smågrisproduksjon
  • kan ta en faglig vurdering og utvikle aktuelle samarbeidsmodeller og kommunisere dette for mulige samarbeidspartnere i smågrisproduksjon
Arbeidskrav

Felles arbeidskrav for alle studier ved Fagskolen Innlandet

  • Aktiv deltakelse i opplæringen
    • Deltagelse i gruppearbeid, herunder prosjekter og fremføringer i tråd med gruppeavtale. 
    • Sørge for å stille faglig forberedt til undervisning, også etter fravær 
    • Minst 80% oppmøte til all fysisk undervisning (på emnenivå) 
  • Bidra til læring i gruppen/klassen 
  • Aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter 
  • Alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer, presentasjoner og eventuelle lab-øvelser, simulering og ekskursjoner i emnet skal være gjennomført og godkjent. 
Pensumlitteratur
20PS54A Smågrisproduksjon