20PS53A Næringsutvikling og verdiskaping i økologisk landbruk
20PS53A Næringsutvikling og verdiskaping i økologisk landbruk
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS53A
- StudieprogramØkologisk landbruk
- Studiepoeng10
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2025 Vår
En stor andel av økologiske produsenter henter ut en merverdi av egne produkter gjennom lokal foredling og salg. Ved at produsentene følger verdikjeden lenger ut i markedet, utløses et behov om kompetanse innen entreprenørskap og alternative omsetningsformer. Abonnementsordninger for økologiske grønnsaker, REKO-ringer, andelslandbruk og markedshager, er andre eksempler på direktesalgsløsninger det økologiske miljøet har vært med på å utvikle de senere årene. Regenerativt landbruk og et holistisk management er metoder og tankegang som har sitt utspring fra det tradisjonelle økologiske landbruket med ny kunnskap og bevissthet om livet i jorda. Kandidaten vil få kjennskap og innsikt i ulike begrep som knyttes til økologisk landbruk og nærliggende driftsmåter. Det blir gitt en innføring i regelverk og økonomi knyttet til økologisk drift, foredling og salg. Modulen vil ta for seg økologisk landbruk i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv ut fra folkehelse, biologisk mangfold, miljø og bærekraft.
- Samfunsperspektiv, natur, miljø og bærekraft
- Ressursgrunnlaget biologisk mangfold, økologiske driftsformer og bærekraftig ressursbruk
- Distribusjon, salg, økonomi og marked
Samfunsperspektiv, natur, miljø og bærekraft
- Permakultur
- Økologisk regenerativt
- Urbant landbruk
- Biodynamisk
- Agroøkologi
- Gården som pedagogisk ressurs
- Kultur og tradisjon
- Selvforsyning, beredskap og folkehelse
- Klima, miljø og bærekraft
Ressursgrunnlaget og biologisk mangfold, økologiske driftsformer og bærekraftig ressursbruk
- Kartlegge økonomiske, sosiale og miljømessige ressurser og bærekraftig ressursbruk
- Regelverk og krav
- Standarder, KSL, Debio-regelverk, krav fra varemottaker
- Forretningside og bruk av forretningsmodell
- Utvikling av nye produkter
- Lokal foredling
Distribusjon, salg, økonomi og marked
- Matsikkerhet og hygiene
- Varemottakere for økologiske produkter
- Mangfoldet av direkte omsetning
- Gårdsutsalg
- REKO
- Andelslandbruk
- Markedshage
- Organisasjoner som jobber med økologisk landbruk
- Økonomi
- Markedsføring og salg
Kandidaten:
- har kunnskap om forståelse av ulike prosesser, begrep og faguttrykk som brukes i tilknytning til økologiske drift og omsetning av økologiske produkter
- har kunnskap om styringsprosesser i foretak; analyse, målsetting, planlegging, gjennomføring kontroll og vurdering innen økologisk landbruk
- har kunnskaper om produksjonsøkonomi, lønnsomhetsvurderinger og dekningsbidrag i økologisk landbruk
- har kunnskap om prosessen ved omlegging til økologisk drift
- kunnskap/ innsikt/kjennskap til Debios regelverk for produksjon, foredling og omsetning
- har kjennskap til ulike driftsmåter som knyttes til økologisk landbruk
- har kjennskap til ulike markeder og salgskanaler
- kan benytte den fagrelevante kompetansen som finnes i aktuelle kompetansemiljøer og nettverk
- forstår betydningen av økologisk landbruk i forhold til miljø, verdiskapning, samfunnsutvikling, folkehelse og etterspørsel i markedet.
- forstår betydningen av økologisk landbruk ut fra beredskap og selvforsyning
Kandidaten:
- kan anvende faglig kunnskap innen økologisk landbruk på praktiske og teoretiske problemstillinger knyttet opp mot å tilpasse økologisk drift opp imot markedets etterspørsel og betalingsvillighet
- kan anvende relevante faglige planleggings- og styringssystemer
- kan finne informasjon og fagstoff som er relevant for problemstillinger innen økologisk landbruk
- kan kartlegge og vurdere mulighet for vare- og tjenesteleveranser innen økologiske drift og ulike omsetning former
- kan gjøre rede for faglige valg i hvordan man kan forbedre arbeidet innen økologisk landbruk og hvordan utvikle drift på en bærekraftig måte
Kandidaten
- har forståelse for yrkes- og bransjeetisk praksis i økologisk landbruk
- har en bevisst holdning til å ivareta økologisk landbruk som egenart og egenverdi i utvikling av lokale varer og tjenester
- kan kartlegge og etisk vurdere gårdens ressursgrunnlag, lokale ressurser og klimatiske betingelser for økologisk landbruk
- kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne ved behov
- kan vurdere nytten av nettverksbygging og samarbeid med andre
- kan planlegge og gjennomføre helthetlig arbeidet i et flerårig perspektiv
Følgende arbeidskrav gjelder:
- aktiv deltakelse i opplæringen
- bidra til læring i gruppen/klassen
- aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent
Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.