20PS53A Næringsutvikling og verdiskaping i økologisk landbruk

20PS53A Næringsutvikling og verdiskaping i økologisk landbruk

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS53A
    • Studieprogram
      Økologisk landbruk
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2025 Vår
Introduksjon

En stor andel av økologiske produsenter henter ut en merverdi av egne produkter gjennom lokal foredling og salg. Ved at produsentene følger verdikjeden lenger ut i markedet, utløses et behov om kompetanse innen entreprenørskap og alternative omsetningsformer. Abonnementsordninger for økologiske grønnsaker, REKO-ringer, andelslandbruk og markedshager, er andre eksempler på direktesalgsløsninger det økologiske miljøet har vært med på å utvikle de senere årene. Regenerativt landbruk og et holistisk management er metoder og tankegang som har sitt utspring fra det tradisjonelle  økologiske landbruket med ny kunnskap og bevissthet om livet i jorda. Kandidaten vil få kjennskap og innsikt i ulike begrep som knyttes til økologisk landbruk og nærliggende driftsmåter. Det blir gitt en innføring i regelverk og økonomi knyttet til økologisk drift, foredling og salg. Modulen vil ta for seg økologisk landbruk i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv ut fra folkehelse, biologisk mangfold, miljø og bærekraft.  

Tema
  • Samfunsperspektiv, natur, miljø og bærekraft
  • Ressursgrunnlaget biologisk mangfold, økologiske driftsformer og bærekraftig ressursbruk
  • Distribusjon, salg, økonomi og marked
Emnets innhold

Samfunsperspektiv, natur, miljø og bærekraft

  • Permakultur 
  • Økologisk regenerativt 
  • Urbant landbruk
  • Biodynamisk 
  • Agroøkologi
  • Gården som pedagogisk ressurs 
  • Kultur og tradisjon
  • Selvforsyning, beredskap og folkehelse
  • Klima, miljø og bærekraft

Ressursgrunnlaget og biologisk mangfold, økologiske driftsformer og bærekraftig ressursbruk

  • Kartlegge økonomiske, sosiale og miljømessige ressurser og bærekraftig ressursbruk
  • Regelverk og krav
    • Standarder, KSL, Debio-regelverk, krav fra varemottaker
  • Forretningside og bruk av forretningsmodell 
    • Utvikling av nye produkter
    • Lokal foredling

Distribusjon, salg, økonomi og marked

  • Matsikkerhet og hygiene
  • Varemottakere for økologiske produkter
  • Mangfoldet av direkte omsetning
    • Gårdsutsalg
    • REKO 
    • Andelslandbruk 
    • Markedshage 
  • Organisasjoner som jobber med økologisk landbruk
  • Økonomi 
  • Markedsføring og salg

 

 

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om forståelse av ulike prosesser, begrep og faguttrykk som brukes i tilknytning til økologiske drift og omsetning av økologiske produkter
  • har kunnskap om styringsprosesser i foretak; analyse, målsetting, planlegging, gjennomføring kontroll og vurdering innen økologisk landbruk
  • har kunnskaper om produksjonsøkonomi, lønnsomhetsvurderinger og dekningsbidrag i økologisk landbruk
  • har kunnskap om prosessen ved omlegging til økologisk drift
  • kunnskap/ innsikt/kjennskap til Debios regelverk for produksjon, foredling og omsetning
  • har kjennskap til ulike driftsmåter som knyttes til økologisk landbruk
  • har kjennskap til ulike markeder og salgskanaler
  • kan benytte den fagrelevante kompetansen som finnes i aktuelle kompetansemiljøer og nettverk
  • forstår betydningen av økologisk landbruk i forhold til miljø, verdiskapning, samfunnsutvikling, folkehelse og etterspørsel i markedet.
  • forstår betydningen av økologisk landbruk ut fra beredskap og selvforsyning
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan anvende faglig kunnskap innen økologisk landbruk på praktiske og teoretiske problemstillinger knyttet opp mot å tilpasse økologisk drift opp imot markedets etterspørsel og betalingsvillighet
  • kan anvende relevante faglige planleggings- og styringssystemer
  • kan finne informasjon og fagstoff som er relevant for problemstillinger innen økologisk landbruk
  • kan kartlegge og vurdere mulighet for vare- og tjenesteleveranser innen økologiske drift og ulike omsetning former
  • kan gjøre rede for faglige valg i hvordan man kan forbedre arbeidet innen økologisk landbruk og hvordan utvikle drift på en bærekraftig måte
Generell kompetanse

Kandidaten

  • har forståelse for yrkes- og bransjeetisk praksis i økologisk landbruk
  • har en bevisst holdning til å ivareta økologisk landbruk som egenart og egenverdi i utvikling av lokale varer og tjenester
  • kan kartlegge og etisk vurdere gårdens ressursgrunnlag, lokale ressurser og klimatiske betingelser for økologisk landbruk
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne ved behov
  • kan vurdere nytten av nettverksbygging og samarbeid med andre
  • kan planlegge og gjennomføre helthetlig arbeidet i et flerårig perspektiv
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Pensumlitteratur
20PS53A Næringsutvikling og verdiskaping i økologisk landbruk