20PS53A Næringsutvikling og verdiskaping i økologisk landbruk

20PS53A Næringsutvikling og verdiskaping i økologisk landbruk

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS53A
    • Studieprogram
      Økologisk landbruk
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2025 Vår
Introduksjon

En stor andel av økologiske produsenter henter ut en merverdi av egne produkter gjennom lokal foredling og salg. Ved at produsentene følger verdikjeden lenger ut i markedet, utløses et behov om kompetanse innen entreprenørskap og alternative omsetningsformer. Abonnementsordninger for økologiske grønnsaker, REKO-ringer, andelslandbruk og markedshager, er andre eksempler på direktesalgsløsninger det økologiske miljøet har vært med på å utvikle de senere årene. Regenerativt landbruk og et holistisk management er metoder og tankegang som har sitt utspring fra det tradisjonelle  økologiske landbruket med ny kunnskap og bevissthet om livet i jorda. Kandidaten vil få kjennskap og innsikt i ulike begrep som knyttes til økologisk landbruk og nærliggende driftsmåter. Det blir gitt en innføring i regelverk og økonomi knyttet til økologisk drift, foredling og salg. Modulen vil ta for seg økologisk landbruk i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv ut fra folkehelse, biologisk mangfold, miljø og bærekraft.  

Tema
  • Samfunnsperspektiv, natur, miljø og bærekraft
  • Ressursgrunnlaget, biologisk mangfold, økologiske driftsformer og bærekraftig ressursbruk
  • Distribusjon, salg, økonomi og marked
Emnets innhold

Samfunsperspektiv, natur, miljø og bærekraft

  • Permakultur 
  • Økologisk regenerativt 
  • Urbant landbruk
  • Biodynamisk 
  • Agroøkologi
  • Gården som pedagogisk ressurs 
  • Kultur og tradisjon
  • Selvforsyning, beredskap og folkehelse
  • Klima, miljø og bærekraft

Ressursgrunnlaget og biologisk mangfold, økologiske driftsformer og bærekraftig ressursbruk

  • Kartlegge økonomiske, sosiale og miljømessige ressurser og bærekraftig ressursbruk
  • Regelverk og krav
    • Standarder, KSL, Debio-regelverk, krav fra varemottaker
  • Forretningside og bruk av forretningsmodell 
    • Utvikling av nye produkter
    • Lokal foredling

Distribusjon, salg, økonomi og marked

  • Matsikkerhet og hygiene
  • Varemottakere for økologiske produkter
  • Mangfoldet av direkte omsetning
    • Gårdsutsalg
    • REKO 
    • Andelslandbruk 
    • Markedshage 
  • Organisasjoner som jobber med økologisk landbruk
  • Økonomi 
  • Markedsføring og salg

 

 

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om forståelse av ulike prosesser, begrep og faguttrykk som brukes i tilknytning til økologiske drift og omsetning av økologiske produkter
  • har kunnskap om styringsprosesser i foretak; analyse, målsetting, planlegging, gjennomføring kontroll og vurdering innen økologisk landbruk
  • har kunnskaper om produksjonsøkonomi, lønnsomhetsvurderinger og dekningsbidrag i økologisk landbruk
  • har kunnskap om prosessen ved omlegging til økologisk drift
  • kunnskap/ innsikt/kjennskap til Debios regelverk for produksjon, foredling og omsetning
  • har kjennskap til ulike driftsmåter som knyttes til økologisk landbruk
  • har kjennskap til ulike markeder og salgskanaler
  • kan benytte den fagrelevante kompetansen som finnes i aktuelle kompetansemiljøer og nettverk
  • forstår betydningen av økologisk landbruk i forhold til miljø, verdiskapning, samfunnsutvikling, folkehelse og etterspørsel i markedet.
  • forstår betydningen av økologisk landbruk ut fra beredskap og selvforsyning
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan anvende faglig kunnskap innen økologisk landbruk på praktiske og teoretiske problemstillinger knyttet opp mot å tilpasse økologisk drift opp imot markedets etterspørsel og betalingsvillighet
  • kan anvende relevante faglige planleggings- og styringssystemer
  • kan finne informasjon og fagstoff som er relevant for problemstillinger innen økologisk landbruk
  • kan kartlegge og vurdere mulighet for vare- og tjenesteleveranser innen økologiske drift og ulike omsetning former
  • kan gjøre rede for faglige valg i hvordan man kan forbedre arbeidet innen økologisk landbruk og hvordan utvikle drift på en bærekraftig måte
Generell kompetanse

Kandidaten

  • har forståelse for yrkes- og bransjeetisk praksis i økologisk landbruk
  • har en bevisst holdning til å ivareta økologisk landbruk som egenart og egenverdi i utvikling av lokale varer og tjenester
  • kan kartlegge og etisk vurdere gårdens ressursgrunnlag, lokale ressurser og klimatiske betingelser for økologisk landbruk
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne ved behov
  • kan vurdere nytten av nettverksbygging og samarbeid med andre
  • kan planlegge og gjennomføre helthetlig arbeidet i et flerårig perspektiv
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Forventet arbeidsinnsats
AktivitetVarighetStudieform
Undervisning/veiledning
50 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Lærerstyrte aktiviteter mellom samlinger
38 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Selvstudium
132 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Praksis
40 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Pensumlitteratur
20PS53A Næringsutvikling og verdiskaping i økologisk landbruk