Statusmelding

Emnebeskrivelsen for semesteret du ønsket å se, er ikke publisert. Du ser nå den sist tilgjengelige versjonen.

20PS52H Videreforedling av frukt og bær

20PS52H Videreforedling av frukt og bær

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS52H
    • Studieprogram
      Frukt og bær
    • Studiepoeng
      5
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2024 Høst
Introduksjon

Modulen gir en innføring i muligheter for videre foredling av råvarer fra frukt og bær. Kandidaten får kunnskap om metoder og prosesser, emballering og merking, samt lover og regler som gjør produktene klare for videre salg.

Tema
  • Råvarer av frukt og bær til videreforedling
  • Konserverings- og foredlingsmetoder
  • Emballering og merking
Emnets innhold

Råvarer av frukt og bær til videreforedling

  • Aktuelle råvarer og deres egenskaper

Konserverings- og foredlingsmetoder

  • Aktuelle produkter
  • Ulike konserveringsmetoder og teknikker
  • Aktuelle lover og regler
  • Hygiene

Emballering og merking

  • Aktuell emballering
  • Krav til merking
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskaper om råvare av frukt og bær til foredling
  • har kunnskap om konserverings- og foredlingsmetoder og hvordan prosessene påvirker næringsinnhold og holdbarhet
  • har kjennskap til lover og regler knyttet til foredling av frukt og bær, samt krav til merking og emballering
  • har kjennskap til omsetningskanaler for salg av produkter
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan lage ulike produkter av frukt og bær ved bruk av ulike konserverings- og foredlingsmetoder
  • kan gjøre produkter klare for salg / omsetning med riktig merking og emballering
Generell kompetanse

Kandidaten

  • har forståelse for konservering og foredling av frukt og bær, kan gjennomføre dette i henhold til lover og regler og tilby aktuelle produkter for markedet
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Pensumlitteratur
20PS52H Videreforedling av frukt og bær
Litteratur

www.nofima.no  Aktuelle tema og artikler

www.mattilsynet.no Aktuelle tema og artikler

www.hanen.no Aktuelle tema og artikler

Konservering, hefte . Forfatter Ellen Hemmer