20PS52D Most- og siderproduksjon
20PS52D Most- og siderproduksjon
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS52D
- StudieprogramFrukt og bær
- Studiepoeng20
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2025 Vår
Modulen tar for seg produksjon av most og sider, fra kjennskap til aktuelle råvarer til ferdig produsert most og sider. Du lærer om produksjonsmetoder, prosessene og hva som påvirker kvaliteten på sluttproduktene. Du får innføring i lovverket knyttet til produksjonen, samt omsetning av produktene. Etter gjennomført modul skal kandidaten være i stand til å gjennomføre og lede en produksjon fra råvare til ferdig produkt.
- Kjennskap til næringa
- Råvarene (frukt- og bærslagene, samt høsting og kvalitet)
- Foredlingsteori, prosesser/ metoder og utstyr
- Sensorikk
- Lover og regler
Kjennskap til næringa
- Historie og tradisjoner knyttet til most, sider og fruktviner
- Utvikling av nye produkt
- Formidling
Råvarene (frukt- og bærslagene, samt høsting og kvalitet)
- Aktuelle råvarer til bruk i most og sider
- Bærslag til smakstilsetninger
- Råvarer til vinproduksjon og fruktviner
- Kort om dyrking, høsting, kvalitet og lagring av råvarer
Foredlingsteori, prosesser/ metoder og utstyr
- Foredlingsteori for produksjon av drikkevarer
- Prosessen for produksjon av most
- Prosessen fra most til sider
- Ulike metoder for produksjon av sider
- Aktuelt utstyr
- Analysemetoder for kvalitetssikring
- Kjennskap til produksjon av vin og fruktvin
Sensorikk
- Kunnskap om sensorikk
- Kmaksvurderinger
- Produktenes smaksegenskaper
Lover og regler
- Regelverk knytta til produksjon av most
- Regelverk knytta til produksjon av alkoholholdige drikkevarer
- Regelverk knytta til omsetning og markedsføring
Kandidaten
- har kunnskap om historie og tradisjonar, samt definisjonar og klassifisering av most og sider
- har kunnskap om råvarer brukt til most og sider
- har kunnskap om høsting og kvalitet på råvarene og betydningen dette har for ferdig produkt av most og sider
- har kunnskap om foredlingsteorier for produksjon av drikkevarer
- har kunnskap om prosessene, metoder og utstyr som blir brukt til produksjon av most og sider
- har kunnskap om analyser / analysemetoder for kvalitetsikring av most og sider
- har kunnskap om grunnleggende sensorikk knyttet til drikkevarer
- har kjennskap til vinproduksjon, råvarer og metoder
- har innsikt i utvikling av nye produkt av most og sider
- har kunnskap om regelverk, løyver og rapportering av avgifter ved produksjon av alkoholholdige drikkevarer
- har kunnskap om lover og regler knyttet til omsetting av alkohol
- har kunnskap om marked for omsetning av drikkevarer
- har kunnskap om lover og forskrifter knyttet til produksjon og levering av most
- kan oppdatere sin faglige kompetanse gjennom samarbeid i most- og sider miljøet
Kandidaten
- kan produsere ulike typer most og sider fra eple til flaske
- kan planlegge, gjennomføre og lede produksjoner, fra råvarer til ferdig most og sider, i tråd med gjeldende regelverk
- kan vurdere og sikre kvaliteten, gjennomføre sensorisk testing og enkle analysemetoder
- kan beskrive egenskaper på produktene
- kan dele kunnskap om produktene basert på historie, tradisjon og klassifisering
Kandidaten
- kan underbygge valg av produksjonsmetode og vurdere råvaren sin påvirkning på kvaliteten i sider
- kan formidle kunnskap om most og sider til ulike kundegrupper basert på kunnskap om sensorikk og produksjonsmetoder
- har forståelse for produktene, produksjonsmetoder og kan tilpasse omsetning av produktene til markedet
- kan bruke kunnskap og erfaring til å innhente ny informasjon og tilpasse seg utviklingen i næringa
- kan reflektere rundt etiske dilemma knyttet til alkoholproduksjon og -servering
- kan delta i faglige fora for utvikling innen most og sidernæringen
Studenten må ha tatt emne Planteproduksjon, eller kan vise til tilsvarende realkompetanse, før emne i Most - og ciderproduksjon kan tas.
Følgende arbeidskrav gjelder:
- aktiv deltakelse i opplæringen
- bidra til læring i gruppen/klassen
- aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent
Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.