20PS52C Fruktdyrking
20PS52C Fruktdyrking
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS52C
- StudieprogramFrukt og bær
- Studiepoeng20
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2025 Vår
Fruktdyrking krever kompetanse for å dyrke frukt av god kvalitet til forbrukerne. Denne modulen tar for seg det som kreves innen fruktdyrking, alt fra planlegging av plantefelt, dyrkingsteknikk gjennom sesongen til høsting og lagring, samt se dette i en sammenheng med de økonomiske påvirkningene og valgene som er viktig for å få lønnsomhet i fruktproduksjonen.
- Fruktslagene, sorter og sortsegenskaper
- Etablering av felt
- Dyrkingsteknikk, beskjæring, stell, vedlikehold
- Plantevern
- Produksjonsøkonomi
- Utstyr
- Høsting, kvalitet og lagringsteknikk
Fruktslagene, sorter og sortsegenskaper
- Hovedproduksjoner i Norge
- Steinfrukt, kjernefrukt
- Aktuelle sorter, bruk og egenskaper
- Nye fruktslag
Etablering av felt
- Planlegging av fruktfelt (jord, klima og areal)
- Jordforbedring
- Plantesystem
- Vanningsanlegg
- Planting
- Tunell/friland
- Valg av kulturer
Dyrkingsteknikk, beskjæring, stell, vedlikehold
- Arbeidsoperasjoner gjennom året tilpasset klima og produksjon
- Gjødsling og vanning av fruktfelt (økologisk og integrert)
- Gjødslingsplan
- Beskjæring av steinfrukt og kjernefrukt
- Tynning
Plantevern
- Skadegjørere i kjernefrukt
- Skadegjører i steinfrukt
- Forebyggende tiltak
- Direkte tiltak, kjemisk, biologisk og mekanisk (økologisk og integrert)
- Varslingssystem
Produksjonsøkonomi
- Økonomi knyttet til planlegging og drift av fruktfelt
- Faktorer som påvirker lønnsomheten i en produksjon
Utstyr
- Aktuelt utstyr til:
- jordarbeiding, planting, plantevern, høsting og transport
- Høsting, kvalitet og lagringsteknikk
Høsting, kvalitet og lagringsteknikk
- Vurdering av høstetidspunkt for ulike kulturer og sorter
- Vurdering av kvalitet, Norsk standard
- Høsteteknikk, omsetning og emballering
- Transport og lagringsforhold
Kandidaten
- har kunnskap om fruktdyrkingen og utviklingen gjennom historien
- har kunnskap om aktuelle fruktslag, sorter og egenskaper
- har kunnskap om plantenes vekstvilkår og etablering av fruktfelt.
- har kunnskap om stell og vedlikehold gjennom sesongen og aktuelt utstyr som brukes i frukthagen.
- har kunnskap om plantevern knyttet til fruktdyrking, aktuelle skadegjørere, metoder og utstyr for bekjempelse
- har kunnskap om økonomiske valg som har betydning for fruktdyrking
- har kunnskap om høsting, kvalitet og lagringsteknikk av frukt
- kjenner til omsetningsmuligheter for produktene
- har kjennskap til Norsk Standard for fruktdyrking og krav til kvalitet
- har kjennskap til aktuelle forskrifter som omhandler fruktdyrking og levering av frukt
- kan oppdatere sin faglige kompetanse gjennom samarbeid i fruktmiljøet
Kandidaten
- kan planlegge og etablere fruktfelt
- kan stelle frukthagen gjennom sesongen
- kan lage en produksjonsplan for frukt
- kan gjennomføre høsting, lagring og transport for å oppnå best mulig kvalitet på produktene
- kan sette opp en driftsplan med resultat og likviditetsbudsjett
- kan anvende utstyr og redskap i fruktproduksjonen
- kan dyrke frukt og gjennomføre nødvendige arbeidsoperasjoner ut fra klimatiske og biologiske forhold
- kan kartlegge skadegjørere og gjøre aktuelle tiltak i frukthagen
Kandidaten
- har kjennskap til økonomiske og klimatiske faktorer som påvirker valg og arbeidsoperasjoner i en fruktproduksjon
- har innsikt i forhold som påvirker kvaliteten i hele verdikjeden fra planting til sluttbruker
- kan se viktigheten med samhandling og samarbeid med andre produsenter, leverandører og andre aktuelle bedrifter i fruktmiljøet
- kan delta i faglige fora for fruktnæringen og tilgrensede næringer knyttet til marked og omsetning
- kan dyrke frukt tilpasset etterspørselen fra markedet og ulike kundegrupper
Studenten må ha tatt emne Planteproduksjon, eller kan vise til tilsvarende realkompetanse, før emne i Fruktdyrking kan tas.
Følgende arbeidskrav gjelder:
- aktiv deltakelse i opplæringen
- bidra til læring i gruppen/klassen
- aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent
Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.
Norsk Frukthistorie, prof. Finn Måge
Tidsskriftet: Norsk Frukt & Bær
www.nibio.no : Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev
www.nlr.no : Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev
https://www.nlr.no/fagartikler/frukt-og-baer
www.lovdata.no Aktuelle lover og forskrifter
https://plantevern.no/img/uploads/Plantevern_Frukt-og-b%C3%A6r_Fisk%C3%A5-M%C3%B8lle_2021-Print.pdf
Nyttedyr, skadedyr og sjukdom i frukt og bærhagen, Olav Sørum