20PS52B Bærdyrking

20PS52B Bærdyrking

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS52B
    • Studieprogram
      Frukt og bær
    • Studiepoeng
      20
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2025 Vår
Introduksjon

For bærprodusenten handler det om å produsere bær med den kvaliteten som markedet krever. Det vil i emnet gis muligheter til å forstå sammenhengen mellom dyrkingsteknikk, høsting og lagring for å imøtekomme markedet. Ved å lære om etablering av bærfelt for ulike bær og se på økonomiske vurderinger vil man bli i bedre stand til å drive en økonomisk lønnsom bærproduksjon.

Tema
  • Bærslagene, sorter og sortsegenskaper
  • Etablering av felt
  • Dyrkingsteknikk. Beskjæring, stell og vedlikehold i sesongen
  • Plantevern
  • Produksjonsøkonomi
  • Utstyr
  • Høsting, kvalitet og lagringsteknikk
Emnets innhold

Bærslagene, sorter og sortsegenskaper

  • Hovedproduksjoner i Norge
  • Historie
  • Aktuelle kulturer, sorter og egenskaper
  • Industri og konsum
  • Nye bærkulturer

Etablering av felt

  • Planlegging av bærfelt
  • Jordforbedring
  • Substrat
  • Plantesystem
  • Planting        
  • Dekkesystem
  • Friland
  • Tunell

Dyrkingsteknikk. Beskjæring, stell og vedlikehold i sesongen

  • Bærdyrkerens årshjul og arbeidsoperasjoner tilpasset klima og produksjon
  • Beskjæring
  • Gjødslingsplan
  • Gjødsling og vanning (økologisk og integrert)

Plantevern

  • Skadegjørere i ulike kulturer
  • Forebyggende tiltak
  • Direkte tiltak; mekanisk, biologisk, kjemisk (økologisk og integrert)

Produksjonsøkonomi

  • Økonomi knyttet til planlegging og drift av bærfelt
  • Faktorer som påvirker lønnsomheten i en produksjon

Utstyr

  • Aktuelt utstyr til:
    • Jordarbeiding
    • Planting
    • Plantevern
    • Beskjæring
    • Høsting
    • Transport

Høsting, kvalitet og lagringsteknikk

  • Norsk standard
  • Modning og høstetidspunkt
  • Høsteteknikk, omsetning og emballering
  • Maskinell/manuell høsting
  • Transport og lagringsforhold       
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kjennskap til historie og utviklingen av bærdyrkingen
  • har kunnskap om bærslagene, med hovedfokus på de store produksjonene
  • har kunnskap om høsting, kvalitet og lagringsteknikk
  • har innsikt i norsk standard og krav til kvalitet
  • har kunnskap om stell og vedlikehold gjennom sesongen og aktuelt utstyr som brukes i bærhagen
  • har kunnskap om plantevern knyttet til bærdyrking, aktuelle skadegjørere, metoder og utstyr for bekjempelse
  • har kunnskap om plantenes vekstvilkår og etablering av felt, både friland , tunell og substratproduksjon
  • har innsikt i økonomi og valg som har økonomisk betydning for bærdyrking
  • hjenner til omsetningsmulighetene til produktene
  • har kjennskap til aktuelle forskrifter som omhandler bærdyrking og levering av bær
  • han oppdatere sin faglige kompetanse gjennom samarbeid i bærmiljøet
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan gjøre rede for produksjon av ulike bær og arbeidet gjennom produksjonens årshjul, med fokus på kvalitet
  • kan redegjøre for en produksjonsplan for de store bærproduksjonene
  • kan kartlegge kvalitet, og lagringsevne
  • kan sette opp en driftsplan med resultat og likviditetsbudsjett
  • kan gjennomføre høsting, lagring og transport for å oppnå best mulig kvalitet på produktene
  • kan anvende utstyr og redskap i bærproduksjonen
Generell kompetanse

Kandidaten

  • har forståelse for økonomiske og klimatiske faktorer som påvirker valg og arbeidsoperasjoner i en bærproduksjon
  • har innsikt i forhold som påvirker kvaliteten i hele verdikjeden fra planting til sluttbruker
  • kan vurdere ulike tiltak med tanke på endringer i klimatiske, geografiske og biologiske forhold som påvirker bærdyrkingen
Forkunnskapskrav

Studenten må ha tatt emne Planteproduksjon,  eller kan vise til tilsvarende realkompetanse, før emne i Bærdyrking kan tas. 

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Forventet arbeidsinnsats
AktivitetVarighetStudieform
Undervisning/veiledning
100 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Lærerstyrte aktiviteter mellom samlinger
86 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Selvstudium
294 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Praksis
40 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Pensumlitteratur
20PS52B Bærdyrking
Litteratur

Tidsskriftet: Norsk Frukt & Bær

www.nibio.no :  Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

www.nlr.no : Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

https://www.nlr.no/fagartikler/frukt-og-baer

www.lovdata.no Aktuelle lover og forskrifter

https://plantevern.no/img/uploads/Plantevern_Frukt-og-b%C3%A6r_Fisk%C3%A5-M%C3%B8lle_2021-Print.pdf

Nyttedyr, skadedyr og sjukdom i frukt og bærhagen, Olav Sørum