20PS52B Bærdyrking
20PS52B Bærdyrking
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS52B
- StudieprogramFrukt og bær
- Studiepoeng20
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2025 Vår
For bærprodusenten handler det om å produsere bær med den kvaliteten som markedet krever. Det vil i emnet gis muligheter til å forstå sammenhengen mellom dyrkingsteknikk, høsting og lagring for å imøtekomme markedet. Ved å lære om etablering av bærfelt for ulike bær og se på økonomiske vurderinger vil man bli i bedre stand til å drive en økonomisk lønnsom bærproduksjon.
- Bærslagene, sorter og sortsegenskaper
- Etablering av felt
- Dyrkingsteknikk. Beskjæring, stell og vedlikehold i sesongen
- Plantevern
- Produksjonsøkonomi
- Utstyr
- Høsting, kvalitet og lagringsteknikk
Bærslagene, sorter og sortsegenskaper
- Hovedproduksjoner i Norge
- Historie
- Aktuelle kulturer, sorter og egenskaper
- Industri og konsum
- Nye bærkulturer
Etablering av felt
- Planlegging av bærfelt
- Jordforbedring
- Substrat
- Plantesystem
- Planting
- Dekkesystem
- Friland
- Tunell
Dyrkingsteknikk. Beskjæring, stell og vedlikehold i sesongen
- Bærdyrkerens årshjul og arbeidsoperasjoner tilpasset klima og produksjon
- Beskjæring
- Gjødslingsplan
- Gjødsling og vanning (økologisk og integrert)
Plantevern
- Skadegjørere i ulike kulturer
- Forebyggende tiltak
- Direkte tiltak; mekanisk, biologisk, kjemisk (økologisk og integrert)
Produksjonsøkonomi
- Økonomi knyttet til planlegging og drift av bærfelt
- Faktorer som påvirker lønnsomheten i en produksjon
Utstyr
- Aktuelt utstyr til:
- Jordarbeiding
- Planting
- Plantevern
- Beskjæring
- Høsting
- Transport
Høsting, kvalitet og lagringsteknikk
- Norsk standard
- Modning og høstetidspunkt
- Høsteteknikk, omsetning og emballering
- Maskinell/manuell høsting
- Transport og lagringsforhold
Kandidaten
- har kjennskap til historie og utviklingen av bærdyrkingen
- har kunnskap om bærslagene, med hovedfokus på de store produksjonene
- har kunnskap om høsting, kvalitet og lagringsteknikk
- har innsikt i norsk standard og krav til kvalitet
- har kunnskap om stell og vedlikehold gjennom sesongen og aktuelt utstyr som brukes i bærhagen
- har kunnskap om plantevern knyttet til bærdyrking, aktuelle skadegjørere, metoder og utstyr for bekjempelse
- har kunnskap om plantenes vekstvilkår og etablering av felt, både friland , tunell og substratproduksjon
- har innsikt i økonomi og valg som har økonomisk betydning for bærdyrking
- hjenner til omsetningsmulighetene til produktene
- har kjennskap til aktuelle forskrifter som omhandler bærdyrking og levering av bær
- han oppdatere sin faglige kompetanse gjennom samarbeid i bærmiljøet
Kandidaten
- kan gjøre rede for produksjon av ulike bær og arbeidet gjennom produksjonens årshjul, med fokus på kvalitet
- kan redegjøre for en produksjonsplan for de store bærproduksjonene
- kan kartlegge kvalitet, og lagringsevne
- kan sette opp en driftsplan med resultat og likviditetsbudsjett
- kan gjennomføre høsting, lagring og transport for å oppnå best mulig kvalitet på produktene
- kan anvende utstyr og redskap i bærproduksjonen
Kandidaten
- har forståelse for økonomiske og klimatiske faktorer som påvirker valg og arbeidsoperasjoner i en bærproduksjon
- har innsikt i forhold som påvirker kvaliteten i hele verdikjeden fra planting til sluttbruker
- kan vurdere ulike tiltak med tanke på endringer i klimatiske, geografiske og biologiske forhold som påvirker bærdyrkingen
Studenten må ha tatt emne Planteproduksjon, eller kan vise til tilsvarende realkompetanse, før emne i Bærdyrking kan tas.
Følgende arbeidskrav gjelder:
- aktiv deltakelse i opplæringen
- bidra til læring i gruppen/klassen
- aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent
Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.
Tidsskriftet: Norsk Frukt & Bær
www.nibio.no : Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev
www.nlr.no : Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev
https://www.nlr.no/fagartikler/frukt-og-baer
www.lovdata.no Aktuelle lover og forskrifter
https://plantevern.no/img/uploads/Plantevern_Frukt-og-b%C3%A6r_Fisk%C3%A5-M%C3%B8lle_2021-Print.pdf
Nyttedyr, skadedyr og sjukdom i frukt og bærhagen, Olav Sørum