20PS52B Bærdyrking

20PS52B Bærdyrking

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS52B
    • Studieprogram
      Frukt og bær
    • Studiepoeng
      20
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2025 Vår
Introduksjon

For bærprodusenten handler det om å produsere bær med den kvaliteten som markedet krever. Det vil i emnet gis muligheter til å forstå sammenhengen mellom dyrkingsteknikk, høsting og lagring for å imøtekomme markedet. Ved å lære om etablering av bærfelt for ulike bær og se på økonomiske vurderinger vil man bli i bedre stand til å drive en økonomisk lønnsom bærproduksjon.

Tema
  • Bærslagene, sorter og sortsegenskaper
  • Etablering av felt
  • Dyrkingsteknikk. Beskjæring, stell og vedlikehold i sesongen
  • Plantevern
  • Produksjonsøkonomi
  • Utstyr
  • Høsting, kvalitet og lagringsteknikk
Emnets innhold

Bærslagene, sorter og sortsegenskaper

  • Hovedproduksjoner i Norge
  • Historie
  • Aktuelle kulturer, sorter og egenskaper
  • Industri og konsum
  • Nye bærkulturer

Etablering av felt

  • Planlegging av bærfelt
  • Jordforbedring
  • Substrat
  • Plantesystem
  • Planting        
  • Dekkesystem
  • Friland
  • Tunell

Dyrkingsteknikk. Beskjæring, stell og vedlikehold i sesongen

  • Bærdyrkerens årshjul og arbeidsoperasjoner tilpasset klima og produksjon
  • Beskjæring
  • Gjødslingsplan
  • Gjødsling og vanning (økologisk og integrert)

Plantevern

  • Skadegjørere i ulike kulturer
  • Forebyggende tiltak
  • Direkte tiltak; mekanisk, biologisk, kjemisk (økologisk og integrert)

Produksjonsøkonomi

  • Økonomi knyttet til planlegging og drift av bærfelt
  • Faktorer som påvirker lønnsomheten i en produksjon

Utstyr

  • Aktuelt utstyr til:
    • Jordarbeiding
    • Planting
    • Plantevern
    • Beskjæring
    • Høsting
    • Transport

Høsting, kvalitet og lagringsteknikk

  • Norsk standard
  • Modning og høstetidspunkt
  • Høsteteknikk, omsetning og emballering
  • Maskinell/manuell høsting
  • Transport og lagringsforhold       
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kjennskap til historie og utviklingen av bærdyrkingen
  • har kunnskap om bærslagene, med hovedfokus på de store produksjonene
  • har kunnskap om høsting, kvalitet og lagringsteknikk
  • har innsikt i norsk standard og krav til kvalitet
  • har kunnskap om stell og vedlikehold gjennom sesongen og aktuelt utstyr som brukes i bærhagen
  • har kunnskap om plantevern knyttet til bærdyrking, aktuelle skadegjørere, metoder og utstyr for bekjempelse
  • har kunnskap om plantenes vekstvilkår og etablering av felt, både friland , tunell og substratproduksjon
  • har innsikt i økonomi og valg som har økonomisk betydning for bærdyrking
  • hjenner til omsetningsmulighetene til produktene
  • har kjennskap til aktuelle forskrifter som omhandler bærdyrking og levering av bær
  • han oppdatere sin faglige kompetanse gjennom samarbeid i bærmiljøet
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan gjøre rede for produksjon av ulike bær og arbeidet gjennom produksjonens årshjul, med fokus på kvalitet
  • kan redegjøre for en produksjonsplan for de store bærproduksjonene
  • kan kartlegge kvalitet, og lagringsevne
  • kan sette opp en driftsplan med resultat og likviditetsbudsjett
  • kan gjennomføre høsting, lagring og transport for å oppnå best mulig kvalitet på produktene
  • kan anvende utstyr og redskap i bærproduksjonen
Generell kompetanse

Kandidaten

  • har forståelse for økonomiske og klimatiske faktorer som påvirker valg og arbeidsoperasjoner i en bærproduksjon
  • har innsikt i forhold som påvirker kvaliteten i hele verdikjeden fra planting til sluttbruker
  • kan vurdere ulike tiltak med tanke på endringer i klimatiske, geografiske og biologiske forhold som påvirker bærdyrkingen
Forkunnskapskrav

Studenten må ha tatt emne Planteproduksjon,  eller kan vise til tilsvarende realkompetanse, før emne i Bærdyrking kan tas. 

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Pensumlitteratur
20PS52B Bærdyrking
Litteratur

Tidsskriftet: Norsk Frukt & Bær

www.nibio.no :  Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

www.nlr.no : Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

https://www.nlr.no/fagartikler/frukt-og-baer

www.lovdata.no Aktuelle lover og forskrifter

https://plantevern.no/img/uploads/Plantevern_Frukt-og-b%C3%A6r_Fisk%C3%A5-M%C3%B8lle_2021-Print.pdf

Nyttedyr, skadedyr og sjukdom i frukt og bærhagen, Olav Sørum