20PS52A Planteproduksjon

20PS52A Planteproduksjon

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS52A
    • Studieprogram
      Frukt og bær
    • Studiepoeng
      8
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2024 Høst
Introduksjon

Dagens produsenter av frukt og bær har behov for god forståelse for sammenhenger mellom biologi, agronomi, plantevern, robotisering og teknikk. Dette for å kunne vurdere verktøyene som kan brukes for å lykkes i produksjon av frukt og bær. God kunnskap om og se sammenheng mellom jordkultur, plantevern, klima og vekstfaktorer for å sikre kvalitet på produktene er nødvendig for å lykkes.

Tema
  • Planteanatomi og fysiologi
  • Jordkultur og jordhelse
  • Plantevern og skadegjørere
  • Grunnlag for plantevekst
  • Robotisering/automasjon
  • Pollinering
Emnets innhold

Planteanatomi og fysiologi

  • Celler, vev og planteorgan
  • Fotosyntese, celleånding, opptak og transport

Jordkultur

  • Jordbiologi
  •  Jordstruktur
  •  Vann i jord
  •  Varmeforhold i jord
  •   Kjemiske prosesser i jord
  •  Jordartenes bruksegenskaper
  •  Jordpakking og tiltak

Plantevern og skadegjørere

  • Grupper av skadegjørere, eks fra frukt og bær
  • Skadegjøreres livssykluss     
  • Forebyggende og direkte tiltak mot skadegjørere, strategier, skadeterskler 
  • Metoder for bekjempelse (mekanisk, kjemisk og biologisk)
  • Bruk av plantevernmidler (både økologisk og konvensjonelt)                                                      
  •  Etiske og helsemessige forhold som gjelder bruk av plantevernmidler

Grunnlag for plantevekst

  • Klimafaktorer (abiotiske faktorer)
  • Plantenæringsstoffene
  • Kretsløpet til C, N P og K; tap, binding og tilførsel i jord 
  • Mangel og forgiftning av ulike plantenæringsstoffer, symptomer og tiltak
  • Jordanalyser
  • Organiske gjødselslag og mineralgjødselslag
  • Kalk og virkninger av kalking
  • Gjødselplanlegging med søkelys på digitale verktøy

Robotisering/automasjon

  • Bruk av digitale verktøy og databaser til registreringer og bruk av ulike data i produksjonen
  • Fordeler av nye teknologiske utviklinger
  • Robot- og droneteknologi, digitalisering, sensorteknologi, elektrifisering, presisjonsproduksjon osv. 

Pollinering

  • Metoder
  • Pollinatorer
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om av faguttrykk som brukes innenfor planteproduksjon
  • har kunnskap om plantenes anatomi og fysiologi 
  • har kunnskap om vekstfaktorer som grunnlag for plantevekst
  • har kunnskap om jordkultur, jordas sammensetning og struktur, kjemiske og biologiske egenskaper.
  • har kjennskap til vekstskifte i forbindelse med etablering av frukt og bærfelt.
  • har kunnskap om næringstoff og betydning for plantevekst.
  • har kunnskap om plantevern og grupper av skadegjørere, samt aktuelle tiltak innen både integrert og økologisk planteproduksjon.
  • har kjennskap til robot- og droneteknologi, digitalisering, sensorteknologi og fordelen av nye teknologiske utviklinger i planteproduksjon.
  • har kunnskap om pollineringsmetoder og ulike pollinatorer
  • har kjennskap til forskrift om plantevernmidler
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan bruke kunnskap om plantenes anatomi og fysiologi sammen med vekstfaktorene, for å skape optimale vilkår for planteproduksjonen.
  • kan bruke relevante faglige verktøy, herunder digitale varslings-, informasjonsplanleggings- og dokumentasjonssystemer
  • kan utarbeide en generell gjødsel- og kalkingsplan på grunnlag av jordanalyse
  • kan identifisere grupper av skadegjørere
  • kan anvende kunnskap om skadegjørere og bekjemping av disse
  • kan anvende faglige verktøy og innhente relevant informasjon på nye problemstillinger innen plantevern
Generell kompetanse

Kandidaten

  • har forståelse for betydningen av og sammenhengen av etiske og helsemessige forhold som gjelder bruk av kjemiske plantevernmidler
  • kan se sammenheng mellom jordkultur, plantevern, klima og vekstfaktorer for å sikre kvalitet på produktet
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Pensumlitteratur
20PS52A Planteproduksjon
Litteratur