20PS09E Tilsyn, kvalitetsarbeid og kvalitetsforståelse
20PS09E Tilsyn, kvalitetsarbeid og kvalitetsforståelse
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS09E
- StudieprogramKvalitetsrevisor i landbruket
- Studiepoeng15
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2022 Høst
Ulike former for kontroll
Sertifiserings-, kvalitet- og styringssystemer
Offentlig lovverk, forskrift og bransjestandarder
Økonomi og regnskap
Ulike former for kontroll
- Kvalitetsrevisjon
- Godkjenningsrevisjon
- Sertifiseringsrevisjon
- Tilsyn
- Likheter og ulikheter mellom ulike former av kontroll
- Innledende gjennomgang av revisjonstyper (hoveddelen i emne 3, tema 4)
- Bakgrunn og historikk
Sertifiserings-, kvalitets- og styringssystemer
- Historisk bakgrunn for kvalitetssystemer, styringssystemer og sertifiseringssystemer i landbruket
- KSL
- Debio
- PEFC
- Ulike sertifiseringssystem som bl.a. ISO, FSSC, BRC, IFS, HACCP, GlobalGAP
- Bedriftsrevisjonstankeganger
- Definisjon av kvalitetssystem og systematisk arbeid
- Oppbygging av kvalitetssystem
- Anvende eksisterende kvalitetssystemer knytta til egen faglig bakgrunn
- Sertifisering hos primærprodusent
- Sertifisering hos varemottaker
- Konvertering av nasjonale og internasjonale sertifiseringssystemer
Sammenhengen mellom lover, forskrift og bransjestandarder
- Matloven med forskrifter
- Arbeidsmiljøloven med forskrifter (bl.a. internkontrollforskriften)
- Andre produksjonsretta forskrifter
- Andre aktuelle lover og forskrifter
- Aktuelle bransjestandarder i landbruket
Økonomi og regnskap
- Hovedbok og rapporter til bruk i revisjon
- Økonomi som en del av styringssystemet
Nettpedagogiske metoder benyttes, og beskrives nærmere i kap 2.3. Her inngår både lærerstyrte og studentstyrte aktiviteter.
- Fellessamling for nøkkelpersoner og studenter i studieprogrammet, inkl
- Øvelser på skolenes arenaer
- Forelesninger på nett og i klasserom
- Individuell veiledning
- Veiledning i grupper
- Involvering av sertifiseringsorganer i landbruket
- Involvering av fagrepresentanter fra landbruket
- Arrangerte øvelser og trening i revisjon, observasjon og refleksjon
- Skriftlige oppgaver, individuelt og i grupper
- Muntlige presentasjoner
- Revisjonsøvelser med revisor på revisjonsoppdrag, kap. 2.1.
Kandidaten:
- har kjennskap til ulike former for kontroll og ulike revisjonstyper
- har innsikt i lover, forskrifter og bransjestandarder knyttet til kvalitetsrevisjon i landbruket, og kan vurdere aktuell fortolkning av disse i konkrete revisjonsoppdrag
- har kunnskap om ulike kvalitetssystemer i landbruket og hvordan disse bygges opp
- har oversikt over aktuelle lover, forskrifter og retningslinjer, og de ulike områder hvor disse har gyldighet
- har kjennskap til økonomi som redskap for driftsledelse
- har kunnskap om landbrukets revisjonsorganer
- har kjennskap til landbrukets merkeordninger
- har kunnskap om krav til internkontroll i landbrukets virksomheter
- har innsikt i betydningen av landbrukets revisjons- og kvalitetsarbeid i et samfunnsperspektiv
Kandidaten:
- kan beskrive oppbygningen av – og innholdet i et kvalitetssystem
- kan finne aktuelt regelverk og anvende dette i gjeldende kontekst
- kan anvende et kvalitetssystem i henhold til oppgitte krav
- kan beskrive aktørkartet i landbrukets varestrøm
- kan gjenkjenne aktuelle merkeordninger og innhente informasjon om disse
- kan beskrive ulike former for kontroll, revisjon og tilsyn i landbruket
- kan beskrive internkontrollsystemer som grunnlag for ulike former for styringssystemer, som ISO, HACCP og GlobalGAP
Kandidaten:
- har forståelse for sertifisering-, kvalitet- og styringssystemers plass i bransjen
- kan formidle sertifiserings-, kvalitet- og styringssystemers formål til aktører i bransjen
- kan bidra til utvikling av kvalitetssystemer
- kan tilegne seg ny kompetanse om sertifisering-, kvalitet- og styringssystemer
Følgende arbeidskrav gjelder og er med i vurdering av sluttkompetansen i emnet:
- aktiv deltakelse i opplæringen
- bidra til læring i gruppen/klassen
- aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer, eventuelle lab-øvelser og bedriftsbesøk/ekskursjoner i emnet skal være gjennomført og godkjent:
- 3 skriftlige innleveringsoppgaver
- 3 refleksjonsnotat, jf. beskrivelse i kap. 2.8.
- Muntlige presentasjoner i plenum
- Deltakelse i et utvalg treningsaktiviteter i revisjon
Arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent eller med bokstavkarakterene A-F, der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått. Det er studentenes samlede kompetanse ved slutten av opplæringen som skal danne grunnlaget for sluttvurderingen.
Smolan, Geir: Kvalitetsstyring og internkontroll – styringssystemer for kvalitet, miljø, HMS og trygg mat. Yrkeslitteratur AS. ISBN 978 828405365
Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften).
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1996-12-06-1127?q=internkontrollforskriften
KSL-standarder med sjekklister og veiledere
http://www.matmerk.no/no/ksl/ksl-standarder/ksl-standarder-bokmaal
PEFC- standard Norge skog:
https://www.pefc.no/var-standard/det-norske-sertifiseringssystemet
PEFC 2018: Retningslinjer for revisjon av miljøregistreringer https://www.pefc.no/var-standard/presiseringer-og-retningslinjer
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62?q=arbeidsmiljøloven
Lov om dyrevelferd av 19.06.2007.
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2009-06-19-97?q=Dyrevelferdsloven
Lov om matproduksjon og mattrygghet mv. (Matloven) av 19.12.2003.
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-12-19-124?q=Matloven
Lov om skogbruk (skogbruksloven) av 01.10.2015
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-27-31
Rådsforordning (EF) nr. 834/2007 av 28. juni 2007 om økologisk produksjon og merking av økologiske produkter
Retningslinjer for revisjon av ledelsesrevisjoner EN ISO 19011:2018
Utvalgte forskrifter til ovenfornevnte lover, jfr vedlegg i kap 6.
Utvalgte ISO-standarder
Faglærer oppdaterer med nyere artikler og faktaark fra blant annet
www.matmark.no , www.debio.no og www.pefc.no
Kommentar til litteraturliste emne 1: Gjennom KSL-standarder med sjekklister og veiledere finner man alt relevant regelverk som gjelder primærproduksjon på gårder