20PS09E Tilsyn, kvalitetsarbeid og kvalitetsforståelse

20PS09E Tilsyn, kvalitetsarbeid og kvalitetsforståelse

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS09E
    • Studieprogram
      Kvalitetsrevisor i landbruket
    • Studiepoeng
      15
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2022 Høst
Tema

Ulike former for kontroll

Sertifiserings-, kvalitet- og styringssystemer

Offentlig lovverk, forskrift og bransjestandarder

Økonomi og regnskap

Emnets innhold

Ulike former for kontroll 

  • Kvalitetsrevisjon 
  • Godkjenningsrevisjon 
  • Sertifiseringsrevisjon 
  • Tilsyn 
  • Likheter og ulikheter mellom ulike former av kontroll  
  • Innledende gjennomgang av revisjonstyper (hoveddelen i emne 3, tema 4)  
  • Bakgrunn og historikk 

Sertifiserings-, kvalitets- og styringssystemer

  • Historisk bakgrunn for kvalitetssystemer, styringssystemer og sertifiseringssystemer i landbruket 
  • KSL 
  • Debio 
  • PEFC
  • Ulike sertifiseringssystem som bl.a. ISO, FSSC, BRC, IFS, HACCP, GlobalGAP 
  • Bedriftsrevisjonstankeganger 
  • Definisjon av kvalitetssystem og systematisk arbeid 
  • Oppbygging av kvalitetssystem 
  • Anvende eksisterende kvalitetssystemer knytta til egen faglig bakgrunn 
  • Sertifisering hos primærprodusent 
  • Sertifisering hos varemottaker 
  • Konvertering av nasjonale og internasjonale sertifiseringssystemer

Sammenhengen mellom lover, forskrift og bransjestandarder 

  • Matloven med forskrifter 
  • Arbeidsmiljøloven med forskrifter (bl.a. internkontrollforskriften) 
  • Andre produksjonsretta forskrifter  
  • Andre aktuelle lover og forskrifter 
  • Aktuelle bransjestandarder  i landbruket

Økonomi og regnskap 

  • Hovedbok og rapporter til bruk i revisjon 
  • Økonomi som en del av styringssystemet
Arbeids- og læringsaktiviteter

Nettpedagogiske metoder benyttes, og beskrives nærmere i kap 2.3. Her inngår både lærerstyrte og studentstyrte aktiviteter.

  • Fellessamling for nøkkelpersoner og studenter i studieprogrammet, inkl
  • Øvelser på skolenes arenaer
  • Forelesninger på nett og i klasserom
  • Individuell veiledning
  • Veiledning i grupper
  • Involvering av sertifiseringsorganer i landbruket
  • Involvering av fagrepresentanter fra landbruket
  • Arrangerte øvelser og trening i revisjon, observasjon og refleksjon
  • Skriftlige oppgaver, individuelt og i grupper
  • Muntlige presentasjoner
  • Revisjonsøvelser med revisor på revisjonsoppdrag, kap. 2.1.
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kjennskap til ulike former for kontroll og ulike revisjonstyper 
  • har innsikt i lover, forskrifter og bransjestandarder knyttet til kvalitetsrevisjon i landbruket, og kan vurdere aktuell fortolkning av disse i konkrete revisjonsoppdrag
  • har kunnskap om ulike kvalitetssystemer i landbruket og hvordan disse bygges opp 
  • har oversikt over aktuelle lover, forskrifter og retningslinjer, og de ulike områder hvor disse har gyldighet 
  • har kjennskap til økonomi som redskap for driftsledelse  
  • har kunnskap om landbrukets revisjonsorganer
  • har kjennskap til landbrukets merkeordninger 
  • har kunnskap om krav til internkontroll i landbrukets virksomheter 
  • har innsikt i betydningen av landbrukets revisjons- og kvalitetsarbeid i et samfunnsperspektiv
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan beskrive oppbygningen av – og innholdet i et kvalitetssystem 
  • kan finne aktuelt regelverk og anvende dette i gjeldende kontekst 
  • kan anvende et kvalitetssystem i henhold til oppgitte krav 
  • kan beskrive aktørkartet i landbrukets varestrøm 
  • kan gjenkjenne aktuelle merkeordninger og innhente informasjon om disse 
  • kan beskrive ulike former for kontroll, revisjon og tilsyn i landbruket  
  • kan beskrive internkontrollsystemer som grunnlag for ulike former for styringssystemer, som ISO, HACCP og GlobalGAP
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • har forståelse for sertifisering-, kvalitet- og styringssystemers plass i bransjen 
  • kan formidle sertifiserings-, kvalitet- og styringssystemers formål til aktører i bransjen 
  • kan bidra til utvikling av kvalitetssystemer  
  • kan tilegne seg ny kompetanse om sertifisering-, kvalitet- og styringssystemer
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder og er med i vurdering av sluttkompetansen i emnet:

  • aktiv deltakelse i opplæringen
  • bidra til læring i gruppen/klassen
  • aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
  • alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer, eventuelle lab-øvelser og bedriftsbesøk/ekskursjoner i emnet skal være gjennomført og godkjent:
    • 3 skriftlige innleveringsoppgaver
    • 3 refleksjonsnotat, jf. beskrivelse i kap. 2.8.
    • Muntlige presentasjoner i plenum
    • Deltakelse i et utvalg treningsaktiviteter i revisjon
Vurdering

Arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent eller med bokstavkarakterene A-F, der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått. Det er studentenes samlede kompetanse ved slutten av opplæringen som skal danne grunnlaget for sluttvurderingen.

Pensumlitteratur
20PS09E Tilsyn, kvalitetsarbeid og kvalitetsforståelse
Litteratur

Smolan, Geir: Kvalitetsstyring og internkontroll – styringssystemer for kvalitet, miljø, HMS og trygg mat. Yrkeslitteratur AS. ISBN 978 828405365

Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften).

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1996-12-06-1127?q=internkontrollforskriften

 

KSL-standarder med sjekklister og veiledere

http://www.matmerk.no/no/ksl/ksl-standarder/ksl-standarder-bokmaal

 

PEFC- standard Norge skog:

https://www.pefc.no/var-standard/det-norske-sertifiseringssystemet

 

PEFC 2018: Retningslinjer for revisjon av miljøregistreringer https://www.pefc.no/var-standard/presiseringer-og-retningslinjer

 

Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62?q=arbeidsmiljøloven

 

Lov om dyrevelferd av 19.06.2007.

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2009-06-19-97?q=Dyrevelferdsloven

 

Lov om matproduksjon og mattrygghet mv. (Matloven) av 19.12.2003.

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-12-19-124?q=Matloven

 

Lov om skogbruk  (skogbruksloven) av 01.10.2015

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-27-31

 

Rådsforordning (EF) nr. 834/2007 av 28. juni 2007 om økologisk produksjon og merking av økologiske produkter

http://www.europalov.no/rettsakt/okologiforordningen-okologisk-produksjon-og-merking-av-okologiske-produkter/id-168

 

Retningslinjer for revisjon av ledelsesrevisjoner EN ISO 19011:2018

 

Utvalgte forskrifter til ovenfornevnte lover, jfr vedlegg i kap 6.

 

Utvalgte ISO-standarder

 

Faglærer oppdaterer med nyere artikler og faktaark fra blant annet

www.matmark.no ,  www.debio.no  og www.pefc.no

 

Kommentar til litteraturliste emne 1: Gjennom KSL-standarder med sjekklister og veiledere finner man alt relevant regelverk som gjelder primærproduksjon på gårder