20PS05F Lokal foredling av naturbaserte råvarer og stadige ressurser

20PS05F Lokal foredling av naturbaserte råvarer og stadige ressurser

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS05F
    • Studieprogram
      Sauehold og lokal foredling
    • Studiepoeng
      15
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2021 Høst
Introduksjon
  1. Etablering av næring basert på lokal foredling
  2. Lokal foredling av husdyrbaserte råvarer
  3. Lokal foredling av produkter og opplevelser med utgangspunkt i stedlige ressurser, råvarer og fortrinn
Emnets innhold

Etablering av næring basert på lokal foredling

  • Lokal foredling som samfunnsoppgave(selvforsyning, ernæring, opplevelser, miljø, kultur og verdiskaping)
  • Mulighetsrommet for lokal foredling av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser
  • Lover, forskrifter, godkjenningsordninger og standarder ved produksjon av lokalt foredla produkter for salg
  • Markedskartlegging, produktmuligheter og utviklingsmuligheter
  • Kundebehandling og markedets krav til kvalitet og leveransefrekvens
  • Organisering, økonomi, markedsføring og salg av produktene
  • Relevante anlegg for bruk til foredling/kombinasjonsanlegg

Lokal foredling av husdyrbaserte råvarer

  • Tradisjonelle og nyere produkter basert på råvarer fra husdyr
  • Utvikling av nye produkter basert på råvarer fra husdyr
  • Foredlingsmetoder for produkter basert på melk
  • Foredlingsmetoder for produkter basert på kjøtt

Lokal foredling av produkter og opplevelser med utgangspunkt i stedlige ressurser-, råvarer og fortrinn (naturlokaliteter/ressurser og kultur/kulturhistorie)

  • Tradisjonelle og nyere produkter og opplevelser basert på stedlige ressurser- og fortrinn
  • Utvikling av nye produkter og opplevelser basert på stedlige ressurser - og fortrinn
Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesning og oppgaver individuelt og i grupper Ekskursjoner og befaringer Laboratorieaktiviteter

Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som er nevnt i litteraturlista eller oppgis av lærer og som ikke direkte gjennomgås i plenum.

På samlingene vil det legges vekt på forelesninger, ekskursjoner, gjennomførte oppgaver og laboratorieaktiviteter.

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om hvordan kartlegge produktmuligheter innenfor lokal foredling av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser
  • har kunnskap om etablering av foretak for lokal foredling og ledelse av slikt foretak
  • har innsikt i relevante lover og forskrifter som omhandler forvaltning og bruk av natur og arealer
  • har innsikt i relevante lover og forskrifter for lokal foredling og omsetning av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser
  • har kjennskap til fagmiljø, nettverk og organisasjoner innenfor lokal foredling
  • har kunnskap om de krav markedet har til kvalitet
  • har kunnskap om hvordan lokal foredling kan skje på en økonomisk, miljømessig og etisk god måte
  • har kunnskap om hvordan en kan utvikle lokalt foredlede produkter og opplevelser basert på stedlige ressurser
  • har kunnskap om relevante forskningsmiljøer, faglige nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer innen lokal foredling
  • har kunnskap til å kunne nyttiggjøre seg den kompetansen slike miljøer besitter
  • har kunnskap om hvordan lokal foredling kan bidra til selvforsyning, ernæring, opplevelse og verdiskaping i samfunnet
  • har kunnskap om etiske og miljømessige dilemmaer knyttet til lokal foredling og bruk av stedlige ressurser
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan etablere og utvikle et foretak som driver lokal foredling
  • kan anvende sin faglige kunnskap til å gi rådgivning til drivere og potensielle drivere av lokal foredling
  • kan med basis i ulike foredlingsmetoder utvikle naturbaserte råvarer til produkter med høy kvalitet
  • behersker ulike måter for presentasjon og markedsføring av lokalt foredlede produkter og opplevelser
  • kan finne og anvende relevante støttefunksjoner for etablering og drift av næring basert på lokal foredling, inkludert nettbasert informasjon
  • kan nytte relevante standarder og godkjenningsordninger knyttet til lokal foredling
  • kan identifisere kritiske faktorer ved etablering av næring basert på lokal foredling, som marked, lønnsomhet, likviditet og organisering
  • kan kartlegge en situasjon i foretak som driver lokal foredling, og peke på relevante tiltak for den oppståtte situasjon
Generell kompetanse

Kandidaten

  • forstår og kan kommunisere hvordan lokal foredling inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan lokal foredling og bruk av stedlige ressurser påvirker miljø og kultur nasjonalt og lokalt
  • har utviklet en bevissthet knyttet til ivaretakelse av naturens og kulturens egenart og egenverdi ved foredling av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser
  • kan tilby produkter som tilfredsstiller markedets forventninger og krav knyttet til leveransefrekvens og kvalitet på produkt
  • kan bygge nettverk og utvikle samarbeid med andre om produksjon, markedsføring og salg
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne ved behov
  • kan vurdere og formidle hva som er god kvalitet
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder;

  • Gjennomføre obligatoriske innleveringsoppgaver, refleksjonsnotat og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter i arbeidsmappa
  • Obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
Vurdering
  • Det skal gjennomføres mappevurdering. Vurderingsmappa skal inneholde dokumentasjon på utvalgte obligatoriske aktiviteter og refleksjonsnotat.
  • Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten tilbakemelding.
  • Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i
Arbeidsinnsats

 

Pensumlitteratur
20PS05F Lokal foredling av naturbaserte råvarer og stadige ressurser
Litteratur

Bodil Nordjore (2012)   Norsk tradisjonsmat på en ny måte. Cappelen Damms forlag AS. ISBN 9788202387150Foredling av husdyr, jordbruks- og hagebruksvekster

 

Stian Espedal (2018) Slakting og skjæring. Jæren forlag ISBN 9788293351641

 

Astri Riddervoll (1996) Konservering av mat ISBN 82-512-0421-6

Gunda Djupvik (2012).  Sylting og safting heile året. Samlaget. ISBN 9788252181357. Foredling av bær og frukt.

Charlotte Mohn (2007). Med natur på menyen; vår, sommar, haust og vinter. ISBN 9788205370647. Foredling av vilt, fisk, husdyr, sopp og bær.

 

Regjeringen.no. Et løft for bygdenæringer. Stortingsmelding nr 9 2012 frå jord til bord. Utvikling av bygdenæringer

Hanen. Info om bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. Utvikling og foredling. https://www.hanen.no/

 

  Animalia: www.animalia.no

Nortura:  www.nortura.no/

Mattilsynet: https://mattilsynet.no/

Norsk Sau og Geit: https://www.nsg.no/

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO): https://nibio.no/

Tine https://www.tine.no/

Bondens marked: https://bondensmarked.no/

Rekoringen: https://www.smabrukarlaget.no/norsk-bonde-og-smabrukarlag/matnyttig/lokalmatringer/

Matmerk: https://www.matmerk.no/no

Innovasjon Norge: https://www.innovasjonnorge.no/

Nofima: https://nofima.no/