20PS05F Lokal foredling av naturbaserte råvarer og stadige ressurser
20PS05F Lokal foredling av naturbaserte råvarer og stadige ressurser
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS05F
- StudieprogramSauehold og lokal foredling
- Studiepoeng15
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2021 Høst
- Etablering av næring basert på lokal foredling
- Lokal foredling av husdyrbaserte råvarer
- Lokal foredling av produkter og opplevelser med utgangspunkt i stedlige ressurser, råvarer og fortrinn
Etablering av næring basert på lokal foredling
- Lokal foredling som samfunnsoppgave(selvforsyning, ernæring, opplevelser, miljø, kultur og verdiskaping)
- Mulighetsrommet for lokal foredling av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser
- Lover, forskrifter, godkjenningsordninger og standarder ved produksjon av lokalt foredla produkter for salg
- Markedskartlegging, produktmuligheter og utviklingsmuligheter
- Kundebehandling og markedets krav til kvalitet og leveransefrekvens
- Organisering, økonomi, markedsføring og salg av produktene
- Relevante anlegg for bruk til foredling/kombinasjonsanlegg
Lokal foredling av husdyrbaserte råvarer
- Tradisjonelle og nyere produkter basert på råvarer fra husdyr
- Utvikling av nye produkter basert på råvarer fra husdyr
- Foredlingsmetoder for produkter basert på melk
- Foredlingsmetoder for produkter basert på kjøtt
Lokal foredling av produkter og opplevelser med utgangspunkt i stedlige ressurser-, råvarer og fortrinn (naturlokaliteter/ressurser og kultur/kulturhistorie)
- Tradisjonelle og nyere produkter og opplevelser basert på stedlige ressurser- og fortrinn
- Utvikling av nye produkter og opplevelser basert på stedlige ressurser - og fortrinn
Forelesning og oppgaver individuelt og i grupper Ekskursjoner og befaringer Laboratorieaktiviteter
Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som er nevnt i litteraturlista eller oppgis av lærer og som ikke direkte gjennomgås i plenum.
På samlingene vil det legges vekt på forelesninger, ekskursjoner, gjennomførte oppgaver og laboratorieaktiviteter.
Kandidaten
- har kunnskap om hvordan kartlegge produktmuligheter innenfor lokal foredling av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser
- har kunnskap om etablering av foretak for lokal foredling og ledelse av slikt foretak
- har innsikt i relevante lover og forskrifter som omhandler forvaltning og bruk av natur og arealer
- har innsikt i relevante lover og forskrifter for lokal foredling og omsetning av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser
- har kjennskap til fagmiljø, nettverk og organisasjoner innenfor lokal foredling
- har kunnskap om de krav markedet har til kvalitet
- har kunnskap om hvordan lokal foredling kan skje på en økonomisk, miljømessig og etisk god måte
- har kunnskap om hvordan en kan utvikle lokalt foredlede produkter og opplevelser basert på stedlige ressurser
- har kunnskap om relevante forskningsmiljøer, faglige nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer innen lokal foredling
- har kunnskap til å kunne nyttiggjøre seg den kompetansen slike miljøer besitter
- har kunnskap om hvordan lokal foredling kan bidra til selvforsyning, ernæring, opplevelse og verdiskaping i samfunnet
- har kunnskap om etiske og miljømessige dilemmaer knyttet til lokal foredling og bruk av stedlige ressurser
Kandidaten
- kan etablere og utvikle et foretak som driver lokal foredling
- kan anvende sin faglige kunnskap til å gi rådgivning til drivere og potensielle drivere av lokal foredling
- kan med basis i ulike foredlingsmetoder utvikle naturbaserte råvarer til produkter med høy kvalitet
- behersker ulike måter for presentasjon og markedsføring av lokalt foredlede produkter og opplevelser
- kan finne og anvende relevante støttefunksjoner for etablering og drift av næring basert på lokal foredling, inkludert nettbasert informasjon
- kan nytte relevante standarder og godkjenningsordninger knyttet til lokal foredling
- kan identifisere kritiske faktorer ved etablering av næring basert på lokal foredling, som marked, lønnsomhet, likviditet og organisering
- kan kartlegge en situasjon i foretak som driver lokal foredling, og peke på relevante tiltak for den oppståtte situasjon
Kandidaten
- forstår og kan kommunisere hvordan lokal foredling inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan lokal foredling og bruk av stedlige ressurser påvirker miljø og kultur nasjonalt og lokalt
- har utviklet en bevissthet knyttet til ivaretakelse av naturens og kulturens egenart og egenverdi ved foredling av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser
- kan tilby produkter som tilfredsstiller markedets forventninger og krav knyttet til leveransefrekvens og kvalitet på produkt
- kan bygge nettverk og utvikle samarbeid med andre om produksjon, markedsføring og salg
- kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne ved behov
- kan vurdere og formidle hva som er god kvalitet
Følgende arbeidskrav gjelder;
- Gjennomføre obligatoriske innleveringsoppgaver, refleksjonsnotat og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter i arbeidsmappa
- Obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
- Det skal gjennomføres mappevurdering. Vurderingsmappa skal inneholde dokumentasjon på utvalgte obligatoriske aktiviteter og refleksjonsnotat.
- Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten tilbakemelding.
- Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i
Bodil Nordjore (2012) Norsk tradisjonsmat på en ny måte. Cappelen Damms forlag AS. ISBN 9788202387150Foredling av husdyr, jordbruks- og hagebruksvekster
Stian Espedal (2018) Slakting og skjæring. Jæren forlag ISBN 9788293351641
Astri Riddervoll (1996) Konservering av mat ISBN 82-512-0421-6
Gunda Djupvik (2012). Sylting og safting heile året. Samlaget. ISBN 9788252181357. Foredling av bær og frukt.
Charlotte Mohn (2007). Med natur på menyen; vår, sommar, haust og vinter. ISBN 9788205370647. Foredling av vilt, fisk, husdyr, sopp og bær.
Regjeringen.no. Et løft for bygdenæringer. Stortingsmelding nr 9 2012 frå jord til bord. Utvikling av bygdenæringer
Hanen. Info om bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. Utvikling og foredling. https://www.hanen.no/
Animalia: www.animalia.no
Nortura: www.nortura.no/
Mattilsynet: https://mattilsynet.no/
Norsk Sau og Geit: https://www.nsg.no/
Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO): https://nibio.no/
Tine https://www.tine.no/
Bondens marked: https://bondensmarked.no/
Rekoringen: https://www.smabrukarlaget.no/norsk-bonde-og-smabrukarlag/matnyttig/lokalmatringer/
Matmerk: https://www.matmerk.no/no
Innovasjon Norge: https://www.innovasjonnorge.no/
Nofima: https://nofima.no/