20PS05E Sauehold
20PS05E Sauehold
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS05E
- StudieprogramSauehold og lokal foredling
- Studiepoeng20
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2021 Høst
- Generell del
- Fôring og stell av sau
- Planlegging og styring av drifta
- Husløsninger for sau
- Avl, forplantning og helse
- Klipping og behandling av ull
Generell del
- Husdyrholdets plass i norsk landbrukspolitikk
- Sauenæringas bidrag og forpliktelser i en samfunnssammenheng(ernæring, selvforsyning, verdiskaping, miljø)
- Dyreadferd, dyrevelferd og dyreetikk
- Lover og forskrifter for hold av produksjonsdyr
- Regelverket i økologisk produksjon
- Rådgivnings- og forskningsmiljøer innenfor saueholdet
- Faglige nettverk innen husdyrhold generelt, og sauehold spesielt
- Husdyrkontrollene – betydning for utvikling av husdyrholdet
- Klassifisering av kjøtt, EUROP systemet
- Ulike former for samarbeid
Fôring og stell av sau
- Fôringslære – generell del og spesifikt for sau
- Fordøyelse, mål for energi og protein
- Fôrmidler for drøvtyggere
- Fôrplanlegging
- Utmarksbeite
- Fôring og helse
Planlegging og styring av drifta
- Planlegging og produksjonstilpasning med utgangspunkt i foretakets samlede ressursgrunnlag
- Bruk av relevante rådgivningsprogram-, og verktøy for kartlegging, planlegging og styring av drifta
- Produktutvikling, og produksjonstilpasning i saueholdet
- KSL system i husdyrproduksjon med spesiell vekt på sau
- System for HMS på foretak med sau
Husløsninger for sau
- Ulike prinsipp- og detaljløsninger for hus til sau.
- Lys, ventilasjon og klima optimalisert i et sauehus.
- HMS og KSL krav knyttet til hus for sau.
Avl, forplantning og helse
- Avlslære(generell del)
- Avl (avlsmessig fremgang, avlsmål, avlsmetoder, avl i egen buskap).
- Forplantning.
- Sykdoms- og helselære.
Klipping og behandling av ull
- Ull fra sau som ressurs.
- Faktorer som påvirker ullkvaliteten.
- Rett klipping av sau.
- Rett sortering og behandling av ulla.
Forelesning og oppgaver individuelt og i grupper Ekskursjoner og befaringer Laboratorieaktiviteter
Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som er nevnt i litteraturlista eller oppgis av lærer og som ikke direkte gjennomgås i plenum.
På samlingene vil det legges vekt på forelesninger ekskursjoner, gjennomførte oppgaver og laboratorieaktiviteter.
Kandidaten
- har god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk og begreper som brukes innen saueholdet
- har kunnskap om produksjonsplanlegging og produksjonsstyring i saueholdet
- har innsikt i lover og forskrifter som gjelder for hold av sau
- har innsikt i kvalitetskrav (KSL-standarder), og andre relevante kvalitetskrav innen saueholdet
- har kunnskap om saueholdets plass i norsk landbrukspolitikk
- har kunnskap om betydningen av å fokusere på produktutvikling i saueholdet(mat, tekstiler og opplevelse)
- har kunnskap om ulike strategier som grunnlag for valg av driftsopplegg og produksjon i saueholdet
- har kunnskap om relevante forskningsmiljøer, faglige nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer innen saueholdet
- har kunnskap til å kunne nyttiggjøre seg den kompetansen slike miljøer besitter
- har kunnskap om saueholdets bidrag og forpliktelser knyttet til selvforsyning, ernæring og verdiskaping i samfunnet
- har kunnskap om etiske dilemmaer knyttet til hold av dyr generelt og sauehold spesielt
- har innsikt i muligheter og utfordringer innen klima- og miljøspørsmål og hvordan hold av sau kan bidra til måloppnåelse innenfor disse områdene
Kandidaten
- kan anvende sin faglige kunnskap til å iverksette de rette tiltak for å sikre optimal drift og produksjonsstyring i en sauebuskap
- kan anvende sin faglige kunnskap til å gi rådgivning med utgangspunkt i en gitt situasjon i en sauebuskap
- kan bruke relevante rådgivningsprogram for kartlegging, planlegging og styring av drifta i en sauebuskap
- kan beregne økonomiske nøkkeltall i saueproduksjon, herunder dekningsbidragskalkyler
- kan finne relevant informasjon og fagstoff for utvikling av saueholdet, og benytte denne kunnskapen i ulike rådgivings- og beslutningssituasjoner
- kan finne fram til aktuelle rådgiver-/fagmiljø knyttet til ulike spesialfelt innenfor saueholdet og nytte disse i ulike rådgivings- og beslutningssituasjoner
- kan kartlegge en situasjon på et gardsbruk med sau og vise til relevante tiltak for den oppståtte situasjonen
- kan benytte gardsbrukets ulike oversikter til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
Kandidaten
- forstår og kan kommunisere hvordan husdyrproduksjon generelt og sauehold spesielt inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan husdyrproduksjon påvirker miljø og kultur nasjonalt og lokalt
- har forståelse for etiske dilemmaer innen sauehold, som hold av produksjonsdyr, bruk av medisiner i dyreholdet og forebygging av tap av dyr på beite
- har kunnskap og ferdigheter til å tilpasse produksjonen av kjøtt og ull i saueholdet i tråd med hva markedet og andre aktører etterspør
- kan samarbeide med relevante rådgivningstjenester og fagmiljø
- kan bygge relasjoner og nettverk med saueholdere og andre næringsdrivende
- har kunnskap og ferdigheter til å utvikle gode arbeidsmetoder for rasjonell drift av foretak med sau
Følgende arbeidskrav gjelder;
- Gjennomføre obligatoriske innleveringsoppgaver, refleksjonsnotat og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter i arbeidsmappa
- Obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
- Det skal gjennomføres mappevurdering. Vurderingsmappa skal inneholde dokumentasjon på utvalgte obligatoriske aktiviteter og refleksjonsnotat.
- Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten tilbakemelding.
- Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i
Torger Jefsen, Foringslære ISBN 978-82-529-36-
Synnøve Vatn, Lisbeth Hektoen, Ola Nafstad m.fl. Helse og velferd hos sau ISBN: 9788252931808
Animalia: www.animalia.no
Nortura: www.nortura.no/
Mattilsynet: https://mattilsynet.no/
Norsk Sau og Geit: https://www.nsg.no/
Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO): https://nibio.no/
Innovasjon Norge: https://www.innovasjonnorge.no/