20PS05A Driftledelse og økonomi
20PS05A Driftledelse og økonomi
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
 - Emnekode20PS05A
 - StudieprogramSauehold og lokal foredling
 - Studiepoeng13
 - StudienivåFagskole, nivå 5.1
 - Startsemester2021 Høst
 
 
- Landbrukets rammevilkår
 - Bedriftsøkonomi
 - Strategi og ledelse
 - Næringsutvikling og næringsetablering
 
Landbrukets rammevilkår
Internasjonale rammevilkår
- Utvikling og utviklingstrender for ressurssituasjonen i tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer i Europa
 - Rammevilkår, internasjonale organisasjoner og offentlige institusjoner, internasjonale nettverk
 - Norges forhold til WTO, EU og EØS innen landbruk og regional utvikling
 
Nasjonale rammevilkår
- Målene i norsk landbrukspolitikk knyttet til både tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer
 - Landbrukspolitikk og virkemidler
 - Landbruks- og regionalpolitikken i et framtidsperspektiv
 - Virkemiddelsystemet, herunder offentlige institusjoner, regelverk, retningslinjer og økonomiske virkemidler
 - Spesielle programmer/satsingsområder – regionalt og nasjonalt
 - De ulike markedsordningene innen tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer
 
Andre rammebetingelser
- Landbrukets rolle i et kultur, miljø- og klimaperspektiv. Muligheter og utfordringer
 - Sentrale lover, forskrifter og retningslinjer for næringsdrivende
 - HMS, KSL, arbeidsmiljølov, revisjon og internkontroll
 
Bedriftsøkonomi
Økonomi og finansiering
- Prosjektplaner og plan for hele driftsopplegget
 - Budsjett og finansiering
 - Risikovurdering
 
Regnskap
- Forholdet mellom privat økonomi og bedriftens økonomi
 - Prinsipper i regnskapsføringen, forståelse av skatteregnskap og driftsregnskap
 - Beskatning av inntekt og formue
 - Juridiske rammer; skatterett, MVA – loven
 - Nøkkeltall for lønnsomhet, finansiell stilling og likviditet
 
Strategi og ledelse
- Interne rammebetingelser
 - Strategiske vurderinger, ulike strategivalg
 - Kartlegging av styrker, svakheter, muligheter og trusler
 - Sosiale rettigheter og arbeidsgiveransvar
 - Ledelse og motivasjon
 - Etikk, etiske dilemmaer og kvalitetssikring
 - Organisasjonsformer
 
Næringsutvikling og næringsetablering
- Kartlegge og vurdere foretakets samlede ressurser
 - Krav ved etablering og avvikling av virksomheter
 - Utvikling av forretningsidé
 - Nettverk, kompetansemiljøer og rådgivningstjenester innenfor tradisjonelt landbruk og nye næringer
 - Ulike tilskuddsordninger og institusjoner
 
Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid
Det forutsettes at studenten på egen hånd gjør seg kjent med lærestoffet som eventuelt er nevnt i litteraturlisten eller oppgis av faglærere og som ikke direkte gjennomgås i plenum.
På samlingene vil det legges vekt på diskusjon og gjennomføring av problemorienterte oppgaver, faglige ekskursjoner / befaringer og
Kandidaten
- har god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk som brukes innen driftsledelse og økonomi i landbruksrelaterte næringer
 - har kunnskap om hvordan en forretningside utvikles
 - har innsikt i lover og forskrifter som gjelder for næringsdrivende
 - har innsikt i Landbrukets HMS-tjeneste og kvalitetskrav (KSL-standarder), samt andre relevante kvalitetskrav
 - har innsikt i mottakeres kvalitetskrav og prissystemer
 - har kunnskap om norsk og europeisk landbruks- og næringspolitikk og gjeldende mål og virkemidler
 - har kunnskap om krav ved etablering, drift/ utvikling og avvikling av næringsvirksomhet
 - har kunnskap om, og kan begrunne ulike strategivalg ut fra valgte produksjon av varer og tjenester samt ulike markeder innen landbruksrelaterte næringer
 - har kunnskap om ulike finansieringsformer
 - har kunnskap om relevante nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer og kan nyttiggjøre seg disse
 - kunnskap om virksomhetens bidrag og forpliktelser til sysselsetting og verdiskaping i samfunnet
 - kjennskap til etiske dilemmaer knyttet til arealbruk og produksjon av landbruksbaserte varer og tjenester på internasjonalt, nasjonalt og lokalt nivå
 - innsikt i muligheter og utfordringer innen klima- og miljøspørsmål og hvordan både tradisjonelle og nye næringer kan bidra til måloppnåelse innenfor disse områdene
 
Kandidaten
- kan anvende enkel SWOT analyse eller tilsvarende verktøy for et landbruksforetak
 - kan gjøre rede for virksomhetens finansieringsbehov på kort og lang sikt
 - kan utarbeide enkelt budsjett og finansieringsplan
 - beregne nøkkeltall for lønnsomhet
 - kan finne og nytte relevant informasjon, regler og lover for å utvikle landbruksrelatert næringsvirksomhet og benytte denne kunnskapen i ulike rådgivings- og beslutningssituasjoner
 - kan finne fram til aktuelle rådgiver-/fagmiljø innenfor ulike spesialfelt og nytte disse
 - kan kartlegge og identifisere bedriftens styrke, svakheter, muligheter og trusler, og vurdere mulige tiltak for å møte disse
 - benytte foretakets økonomiske oversikter, som regnskap og balanse, til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
 
Kandidaten
- forstår og kan kommunisere hvordan nasjonal og lokal vare- og tjenesteproduksjon inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan produksjon på naturbaserte råvarer påvirker miljø og kultur nasjonalt og lokalt
 - har forståelse for etiske dilemmaer innen både tradisjonelle og nye landbruksrelaterte næringer, som bruk av plantevernmidler, medisiner i dyreholdet og forvaltning av arealer og bygningsmasse
 - har kunnskap og ferdigheter knyttet til miljø- og kulturmessige forhold som samlet bidrar til å ta framtidsrettede og gode etiske beslutninger for å nå både foretakets og samfunnsmessige mål (Tas inn under emne 2 Sauehold og emne 3 Lokal foredling av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser)
 - kan samarbeide med offentlig og privat rådgivingstjeneste innenfor landbruk og naturbasert næring
 - kan bygge relasjoner med andre næringsdrivende, yrkeskollegaer og ansatte
 - kan som leder utvikle hensiktsmessig(e) organisering og arbeidsmetoder for virksomheten
 
Følgende arbeidskrav gjelder;
- Gjennomføre obligatoriske innleveringsoppgaver, refleksjonsnotat og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter i arbeidsmappa
 - Obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
 
- Det skal gjennomføres mappevurdering. Vurderingsmappa skal inneholde dokumentasjon på utvalgte obligatoriske aktiviteter og refleksjonsnotat.
 - Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten tilbakemelding.
 - Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i vurderingsmappa og eventuelle tester/prøver.
 
Aage Sending (2009): Økonomistyring for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-0867-8
Frode Hjertnes (2009): Markedsføring, organisasjon og leiing for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-0815-9
Heidi Knutsen (2018): Utsyn over norsk landbruk. Tilstand og utviklingstrekk.
Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning. ISBN 978-82-7077-807-2.
Norges Bondelag: siste utgave Landbrukspolitikk opplæringshefte (2021)
Innovasjon Norge (2012): Forretningsplan;
Landbruks- og matpolitikken Velkommen til bords http://www.regjeringen.no/nb/dep/lmd/dok/regpubl/stmeld/2011- 2012/meld-st-9-20112012.html?id=664980
Landbrukets HMS-tjeneste HMS-krav og godkjenning; http://www.lhms.no/kurs/detalj/praktisk-hms-arbeid#.U2Dv4Z04VmM
Matmerks ordninger innenfor Kvalitetssikring i landbruket (KSL); http://www.matmerk.no/matmerk/ksl
Altinn.no Starte og drive bedrift