20PS05A Driftledelse og økonomi

20PS05A Driftledelse og økonomi

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS05A
    • Studieprogram
      Sauehold og lokal foredling
    • Studiepoeng
      13
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2021 Høst
Introduksjon
  1. Landbrukets rammevilkår
  2. Bedriftsøkonomi
  3. Strategi og ledelse
  4. Næringsutvikling og næringsetablering
Emnets innhold

Landbrukets rammevilkår

Internasjonale rammevilkår

  • Utvikling og utviklingstrender for ressurssituasjonen i tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer i Europa
  • Rammevilkår, internasjonale organisasjoner og offentlige institusjoner, internasjonale nettverk
  • Norges forhold til WTO, EU og EØS innen landbruk og regional utvikling

Nasjonale rammevilkår

  • Målene i norsk landbrukspolitikk knyttet til både tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer
  • Landbrukspolitikk og virkemidler
  • Landbruks- og regionalpolitikken i et framtidsperspektiv
  • Virkemiddelsystemet, herunder offentlige institusjoner, regelverk, retningslinjer og økonomiske virkemidler
  • Spesielle programmer/satsingsområder – regionalt og nasjonalt
  • De ulike markedsordningene innen tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer

Andre rammebetingelser

  • Landbrukets rolle i et kultur, miljø- og klimaperspektiv. Muligheter og utfordringer
  • Sentrale lover, forskrifter og retningslinjer for næringsdrivende
  • HMS, KSL, arbeidsmiljølov, revisjon og internkontroll

 

Bedriftsøkonomi

Økonomi og finansiering

  • Prosjektplaner og plan for hele driftsopplegget
  • Budsjett og finansiering
  • Risikovurdering

 

Regnskap

  • Forholdet mellom privat økonomi og bedriftens økonomi
  • Prinsipper i regnskapsføringen, forståelse av skatteregnskap og driftsregnskap
  • Beskatning av inntekt og formue
  • Juridiske rammer; skatterett, MVA – loven
  • Nøkkeltall for lønnsomhet, finansiell stilling og likviditet

 

Strategi og ledelse

  • Interne rammebetingelser
  • Strategiske vurderinger, ulike strategivalg
  • Kartlegging av styrker, svakheter, muligheter og trusler
  • Sosiale rettigheter og arbeidsgiveransvar
  • Ledelse og motivasjon
  • Etikk, etiske dilemmaer og kvalitetssikring
  • Organisasjonsformer

Næringsutvikling og næringsetablering

  • Kartlegge og vurdere foretakets samlede ressurser
  • Krav ved etablering og avvikling av virksomheter
  • Utvikling av forretningsidé
  • Nettverk, kompetansemiljøer og rådgivningstjenester innenfor tradisjonelt landbruk og nye næringer
  • Ulike tilskuddsordninger og institusjoner
Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid

Det forutsettes at studenten på egen hånd gjør seg kjent med lærestoffet som eventuelt er nevnt i litteraturlisten eller oppgis av faglærere og som ikke direkte gjennomgås i plenum.

På samlingene vil det legges vekt på diskusjon og gjennomføring av problemorienterte oppgaver, faglige ekskursjoner / befaringer og

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk som brukes innen driftsledelse og økonomi i landbruksrelaterte næringer
  • har kunnskap om hvordan en forretningside utvikles
  • har innsikt i lover og forskrifter som gjelder for næringsdrivende
  • har innsikt i Landbrukets HMS-tjeneste og kvalitetskrav (KSL-standarder), samt andre relevante kvalitetskrav
  • har innsikt i mottakeres kvalitetskrav og prissystemer
  • har kunnskap om norsk og europeisk landbruks- og næringspolitikk og gjeldende mål og virkemidler
  • har kunnskap om krav ved etablering, drift/  utvikling og avvikling av næringsvirksomhet
  • har kunnskap om, og kan begrunne ulike strategivalg ut fra valgte produksjon av varer og tjenester samt ulike markeder innen landbruksrelaterte næringer
  • har kunnskap om ulike finansieringsformer
  • har kunnskap om relevante nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer og kan nyttiggjøre seg disse
  • kunnskap om virksomhetens bidrag og forpliktelser til sysselsetting og verdiskaping i samfunnet
  • kjennskap til etiske dilemmaer knyttet til arealbruk og produksjon av landbruksbaserte varer og tjenester på internasjonalt, nasjonalt og lokalt nivå
  • innsikt i muligheter og utfordringer innen klima- og miljøspørsmål og hvordan både tradisjonelle og nye næringer kan bidra til måloppnåelse innenfor disse områdene
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan anvende enkel SWOT analyse eller tilsvarende verktøy for et landbruksforetak
  • kan gjøre rede for virksomhetens finansieringsbehov på kort og lang sikt
  • kan utarbeide enkelt budsjett og finansieringsplan
  • beregne nøkkeltall for lønnsomhet
  • kan finne og nytte relevant informasjon, regler og lover for å utvikle landbruksrelatert næringsvirksomhet og benytte denne kunnskapen i ulike rådgivings- og beslutningssituasjoner
  • kan finne fram til aktuelle rådgiver-/fagmiljø innenfor ulike spesialfelt og nytte disse
  • kan kartlegge og identifisere bedriftens styrke, svakheter, muligheter og trusler, og vurdere mulige tiltak for å møte disse
  • benytte foretakets økonomiske oversikter, som regnskap og balanse, til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
Generell kompetanse

Kandidaten

  • forstår og kan kommunisere hvordan nasjonal og lokal vare- og tjenesteproduksjon inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan produksjon på naturbaserte råvarer påvirker miljø og kultur nasjonalt og lokalt
  • har forståelse for etiske dilemmaer innen både tradisjonelle og nye landbruksrelaterte næringer, som bruk av plantevernmidler, medisiner i dyreholdet og forvaltning av arealer og bygningsmasse
  • har kunnskap og ferdigheter knyttet til miljø- og kulturmessige forhold som samlet bidrar til å ta framtidsrettede og gode etiske beslutninger for å nå både foretakets og samfunnsmessige mål (Tas inn under emne 2 Sauehold og emne 3 Lokal foredling av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser)
  • kan samarbeide med offentlig og privat rådgivingstjeneste innenfor landbruk og naturbasert næring
  • kan bygge relasjoner med andre næringsdrivende, yrkeskollegaer og ansatte
  • kan som leder utvikle hensiktsmessig(e) organisering og arbeidsmetoder for virksomheten
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder;

  • Gjennomføre obligatoriske innleveringsoppgaver, refleksjonsnotat og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter i arbeidsmappa
  • Obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
Vurdering
  • Det skal gjennomføres mappevurdering. Vurderingsmappa skal inneholde dokumentasjon på utvalgte obligatoriske aktiviteter og refleksjonsnotat.
  • Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten tilbakemelding.
  • Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i vurderingsmappa og eventuelle tester/prøver.
Arbeidsinnsats

 

Pensumlitteratur
20PS05A Driftledelse og økonomi
Litteratur

Aage Sending (2009): Økonomistyring for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-0867-8

 

Frode Hjertnes (2009): Markedsføring, organisasjon og leiing for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-0815-9

 

Heidi Knutsen (2018): Utsyn over norsk landbruk. Tilstand og utviklingstrekk.

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning. ISBN 978-82-7077-807-2.

 

Norges Bondelag: siste utgave Landbrukspolitikk opplæringshefte (2021)

 

Innovasjon Norge (2012): Forretningsplan;

 

Landbruks- og matpolitikken Velkommen til bords http://www.regjeringen.no/nb/dep/lmd/dok/regpubl/stmeld/2011-  2012/meld-st-9-20112012.html?id=664980

 

Landbrukets HMS-tjeneste HMS-krav og godkjenning; http://www.lhms.no/kurs/detalj/praktisk-hms-arbeid#.U2Dv4Z04VmM

 

Matmerks ordninger innenfor Kvalitetssikring i landbruket (KSL);  http://www.matmerk.no/matmerk/ksl

 

Altinn.no Starte og drive bedrift