20PS05A Driftledelse og økonomi
20PS05A Driftledelse og økonomi
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS05A
- StudieprogramSauehold og lokal foredling
- Studiepoeng13
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2021 Høst
- Landbrukets rammevilkår
- Bedriftsøkonomi
- Strategi og ledelse
- Næringsutvikling og næringsetablering
Landbrukets rammevilkår
Internasjonale rammevilkår
- Utvikling og utviklingstrender for ressurssituasjonen i tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer i Europa
- Rammevilkår, internasjonale organisasjoner og offentlige institusjoner, internasjonale nettverk
- Norges forhold til WTO, EU og EØS innen landbruk og regional utvikling
Nasjonale rammevilkår
- Målene i norsk landbrukspolitikk knyttet til både tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer
- Landbrukspolitikk og virkemidler
- Landbruks- og regionalpolitikken i et framtidsperspektiv
- Virkemiddelsystemet, herunder offentlige institusjoner, regelverk, retningslinjer og økonomiske virkemidler
- Spesielle programmer/satsingsområder – regionalt og nasjonalt
- De ulike markedsordningene innen tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer
Andre rammebetingelser
- Landbrukets rolle i et kultur, miljø- og klimaperspektiv. Muligheter og utfordringer
- Sentrale lover, forskrifter og retningslinjer for næringsdrivende
- HMS, KSL, arbeidsmiljølov, revisjon og internkontroll
Bedriftsøkonomi
Økonomi og finansiering
- Prosjektplaner og plan for hele driftsopplegget
- Budsjett og finansiering
- Risikovurdering
Regnskap
- Forholdet mellom privat økonomi og bedriftens økonomi
- Prinsipper i regnskapsføringen, forståelse av skatteregnskap og driftsregnskap
- Beskatning av inntekt og formue
- Juridiske rammer; skatterett, MVA – loven
- Nøkkeltall for lønnsomhet, finansiell stilling og likviditet
Strategi og ledelse
- Interne rammebetingelser
- Strategiske vurderinger, ulike strategivalg
- Kartlegging av styrker, svakheter, muligheter og trusler
- Sosiale rettigheter og arbeidsgiveransvar
- Ledelse og motivasjon
- Etikk, etiske dilemmaer og kvalitetssikring
- Organisasjonsformer
Næringsutvikling og næringsetablering
- Kartlegge og vurdere foretakets samlede ressurser
- Krav ved etablering og avvikling av virksomheter
- Utvikling av forretningsidé
- Nettverk, kompetansemiljøer og rådgivningstjenester innenfor tradisjonelt landbruk og nye næringer
- Ulike tilskuddsordninger og institusjoner
Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid
Det forutsettes at studenten på egen hånd gjør seg kjent med lærestoffet som eventuelt er nevnt i litteraturlisten eller oppgis av faglærere og som ikke direkte gjennomgås i plenum.
På samlingene vil det legges vekt på diskusjon og gjennomføring av problemorienterte oppgaver, faglige ekskursjoner / befaringer og
Kandidaten
- har god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk som brukes innen driftsledelse og økonomi i landbruksrelaterte næringer
- har kunnskap om hvordan en forretningside utvikles
- har innsikt i lover og forskrifter som gjelder for næringsdrivende
- har innsikt i Landbrukets HMS-tjeneste og kvalitetskrav (KSL-standarder), samt andre relevante kvalitetskrav
- har innsikt i mottakeres kvalitetskrav og prissystemer
- har kunnskap om norsk og europeisk landbruks- og næringspolitikk og gjeldende mål og virkemidler
- har kunnskap om krav ved etablering, drift/ utvikling og avvikling av næringsvirksomhet
- har kunnskap om, og kan begrunne ulike strategivalg ut fra valgte produksjon av varer og tjenester samt ulike markeder innen landbruksrelaterte næringer
- har kunnskap om ulike finansieringsformer
- har kunnskap om relevante nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer og kan nyttiggjøre seg disse
- kunnskap om virksomhetens bidrag og forpliktelser til sysselsetting og verdiskaping i samfunnet
- kjennskap til etiske dilemmaer knyttet til arealbruk og produksjon av landbruksbaserte varer og tjenester på internasjonalt, nasjonalt og lokalt nivå
- innsikt i muligheter og utfordringer innen klima- og miljøspørsmål og hvordan både tradisjonelle og nye næringer kan bidra til måloppnåelse innenfor disse områdene
Kandidaten
- kan anvende enkel SWOT analyse eller tilsvarende verktøy for et landbruksforetak
- kan gjøre rede for virksomhetens finansieringsbehov på kort og lang sikt
- kan utarbeide enkelt budsjett og finansieringsplan
- beregne nøkkeltall for lønnsomhet
- kan finne og nytte relevant informasjon, regler og lover for å utvikle landbruksrelatert næringsvirksomhet og benytte denne kunnskapen i ulike rådgivings- og beslutningssituasjoner
- kan finne fram til aktuelle rådgiver-/fagmiljø innenfor ulike spesialfelt og nytte disse
- kan kartlegge og identifisere bedriftens styrke, svakheter, muligheter og trusler, og vurdere mulige tiltak for å møte disse
- benytte foretakets økonomiske oversikter, som regnskap og balanse, til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
Kandidaten
- forstår og kan kommunisere hvordan nasjonal og lokal vare- og tjenesteproduksjon inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan produksjon på naturbaserte råvarer påvirker miljø og kultur nasjonalt og lokalt
- har forståelse for etiske dilemmaer innen både tradisjonelle og nye landbruksrelaterte næringer, som bruk av plantevernmidler, medisiner i dyreholdet og forvaltning av arealer og bygningsmasse
- har kunnskap og ferdigheter knyttet til miljø- og kulturmessige forhold som samlet bidrar til å ta framtidsrettede og gode etiske beslutninger for å nå både foretakets og samfunnsmessige mål (Tas inn under emne 2 Sauehold og emne 3 Lokal foredling av naturbaserte råvarer og stedlige ressurser)
- kan samarbeide med offentlig og privat rådgivingstjeneste innenfor landbruk og naturbasert næring
- kan bygge relasjoner med andre næringsdrivende, yrkeskollegaer og ansatte
- kan som leder utvikle hensiktsmessig(e) organisering og arbeidsmetoder for virksomheten
Følgende arbeidskrav gjelder;
- Gjennomføre obligatoriske innleveringsoppgaver, refleksjonsnotat og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter i arbeidsmappa
- Obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
- Det skal gjennomføres mappevurdering. Vurderingsmappa skal inneholde dokumentasjon på utvalgte obligatoriske aktiviteter og refleksjonsnotat.
- Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten tilbakemelding.
- Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i vurderingsmappa og eventuelle tester/prøver.
Aage Sending (2009): Økonomistyring for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-0867-8
Frode Hjertnes (2009): Markedsføring, organisasjon og leiing for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-0815-9
Heidi Knutsen (2018): Utsyn over norsk landbruk. Tilstand og utviklingstrekk.
Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning. ISBN 978-82-7077-807-2.
Norges Bondelag: siste utgave Landbrukspolitikk opplæringshefte (2021)
Innovasjon Norge (2012): Forretningsplan;
Landbruks- og matpolitikken Velkommen til bords http://www.regjeringen.no/nb/dep/lmd/dok/regpubl/stmeld/2011- 2012/meld-st-9-20112012.html?id=664980
Landbrukets HMS-tjeneste HMS-krav og godkjenning; http://www.lhms.no/kurs/detalj/praktisk-hms-arbeid#.U2Dv4Z04VmM
Matmerks ordninger innenfor Kvalitetssikring i landbruket (KSL); http://www.matmerk.no/matmerk/ksl
Altinn.no Starte og drive bedrift