20PS02I Potetproduksjon og økonomi

20PS02I Potetproduksjon og økonomi

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS02I
    • Studieprogram
      Potetproduksjon og økonomi
    • Studiepoeng
      20
    • Studienivå
      Fagskole
    • Startsemester
      2023 Høst
Tema

Jordkultur

Gjødselplanlegging og kalking (øko og konvensjonelt)

Plantevern og skadegjørere

Plantekultur med dyrkingsteknikk

Høsting, lagring og ventilasjon

Produksjonsøkonomi

Emnets innhold

Jordkultur

  • Jordbiologi
  • Jordstruktur 
  • Vann i jord
  • Varmeforhold i jord
  • Kretsløpet til C, N, P og K; tap, binding og tilførsel i jord
  • Kjemiske prosesser i jord
  • Jordartenes bruksegenskaper
  • Jordpakking og tiltak

Gjødselplanlegging og kalking (øko og konvensjonelt)

  • Næringsstoffenes rolle i potetplanta
  • Jordanalyser
  • Organiske-, mineralgjødselslag og biostimulanter
  • Kalk og virkninger av kalking
  • Gjødselplanlegging med fokus på digitale verktøy 
  • Bruk av digitale verktøy og databaser til registreringer og bruk av ulike data i driften

Plantevern og skadegjørere

  • Kulturveksters plass og egenskaper
  • Skadegjøreres (ugras, sykdom og skadedyr) plass og egenskaper, grupper av skadegjørere
  • Forebyggende og direkte tiltak mot skadegjørere, strategier, skadeterskler,
  • Integrert bekjemping
  • Driftsform og skadegjørere
  • De viktigste skadegjørerne i potet
  • Etiske og helsemessige (HMS) forhold vedrørende bruk av kjemiske plantevernmidler
  • Sprøyteteknikk med fokus på avrenning og buffersoner

Plantekultur med dyrkingsteknikk

  • Fangvekster
  • Vekstens egenskaper og kjennetegn
  • Krav til jord og klima
  • Tradisjonell og alternativ jordarbeiding, 
  • Økologisk planteproduksjon
  • Sorter og dyrkingsformål
  • Dyrkingsteknikk; vekstskifte, etablering av såbed, såing/setting, gjødsling, plantevern, vanning , , konservering?,, valg av maskin/produksjonsutstyr
  • Feltforsøk: Anlegg og stell av felt, registreringer, analyse og resultater
  • Kontroll, vedlikehold og innstilling av sentrale landbruksmaskiner
  • Presisjonslandbruket
  • Spredeteknikk for kalk og gjødsel
  • Eksterne krav i produksjon, dokumentasjon, rutiner, KSL
  • Klimakalkulator

Høsting, lagring og ventilasjon

  • Høsting og høsteteknikk
  • Lagring
  • Tørketeknikk før høsting og under lagring
  • Kjøle- og lagerteknikk
  • Kvalitetskrav, leveringsbetingelser

Produksjonsøkonomi

  • Produksjonsplan og -økonomi; lønnsomhetsvurderinger og dekningsbidrag Mekaniseringsøkonomi
  • Kjøp og salg av produkter og innsatsmidler
  • Leie eller eie? Taksering og eierskifte
Arbeids- og læringsaktiviteter
  • Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid.
  • Ekskursjoner og befaringer 
  • Feltforsøk/studentoppgaver
  • Målrettet praksisperiode 1 uke
  • Individuelle og gruppeoppgaver knyttet til de ulike temaområdene.

Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som evt. er nevnt i litteraturlisten eller oppgis av faglærere og som ikke direkte gjennomgås i plenum. 

Samlingene vil legge vekt på diskusjon, gjennomføring av problemorienterte oppgaver og forelesninger, feltforsøk og ekskursjoner/befaringer. 

Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har god oversikt over og forståelse av faguttrykk som brukes innenfor jord- og plantekultur og god innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav, andre standarder og krav til dokumentasjon
  • har god forståelse for sammenhenger mellom biologi, agronomi, miljø, teknikk og økonomi i en potetproduksjon, og verktøyene som kan brukes for å lykkes i en produksjon
  • har god kunnskap om oppbygging av jord, kjemiske, fysiske og biologiske prosesser og egenskaper i jord, bruksegenskaper, driftsmåter og jordarbeidingsmetoder. Studenten skal også ha god kunnskap om jordtap, jordpakking, klima og andre moderne utfordringer ijordbruket
  • har god forståelse for betydningen av og sammenhengen mellom riktig og balansert næringsforsyning, plantevekst, kvalitet, økonomi og miljø og kunne forstå prinsippene for gjødselplanlegging
  • kan anvende kunnskaper og erfaringer om jord og innhente ny informasjon for å kunne endre dyrkingspraksis, sette inn relevante tiltak og løse nye utfordringer som måtte oppstå og kunne veilede andre i dette
  • har god oversikt over og forståelse for kulturveksters og skadegjøreres plass i økosystemet, forstå hvordan disse utvikler seg og tilpasses ulike forhold samt forstå sammenhengene mellom disse, hvordan skadegjørere bekjempes både forebyggende og direkte på en mest mulig miljøvennlig og økonomisk måte, samt ulike virkninger av tiltak
  • har god kunnskap om potetvekstens egenskaper og krav til dyrking, kvalitetskrav og leveringsbetingelser etter gjeldende krav
  • har god forståelse for betydningen av og sammenhengen mellom riktig og balansert næringsforsyning, plantevekst, kvalitet, økonomi og miljø og kunne forstå prinsippene for gjødselplanlegging
  • har kunnskap om potetvekstens egenskaper og krav til dyrking, kvalitetskrav og leveringsbetingelser etter gjeldende krav
  • har kunnskap om bærekraftig potetproduksjon

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan vurdere og utarbeide ulike planer for en produksjon, analysere og evaluere resultatet, identifisere behov for tiltak, vurdere risiko og sette inn rett tiltak til rett tid for å forbedre driftsresultatet og ta vare på produksjonsgrunnlaget
  • kan møte nye utfordringer og løse disse på en god måte og kunne tilpasse produksjonen til nye og endrede krav, regelverk og andre betingelser
  • kan bruke relevante faglige verktøy, herunder digitale varslings-, informasjons-, planleggings- og dokumentasjonsverktøy
  • kan analysere og vurdere resultatene for å oppnå en forbedring i produksjonen. veilede og gi råd om moderne og bærekraftig potetproduksjon til andre aktører innen næringa
  • kan drive jorda på en agronomisk, miljømessig og økonomisk god måtevurdere jordas egnethet for ulike dyrkingsmetoder og tiltak og selv veilede andre i dette
  • kan identifisere misvekst og skadesymptomer og sette inn de rette tiltak til rett tid
  • kan utarbeide en fullstendig gjødsel- og kalkingsplan for potetveksten med et agronomisk, økonomisk og miljømessig godt resultat
  • kan innhente ny informasjon og anvende ulike hjelpemidler i utarbeidelsen av gjødselplaner og kunne løse nye problemstillinger på en god måte
  • kan identifisere, planlegge og utføre bekjemping av de viktigste skadegjørerne i potet ut fra gitte situasjoner, vurdere bekjempingstiltak og sette inn egnet tiltak til rett tid for å kunne oppnå et biologisk og økonomisk godt resultat
  • kan anvende kunnskap om skadegjørere og bekjemping av disse, kunne anvende faglige verktøy og innhente relevant informasjon på nye problemstillinger innen plantevern 
  • kan anvende sin kunnskap om potetveksten og dens dyrkingsteknikk til å kunne oppnå høye avlinger av god kvalitet med et godt økonomisk resultat, samtidig som agronomiske og miljømessige hensyn ivaretas på en god måte
  • kan utnytte de muligheter som finnes i bruk av digitale hjelpemidler med kartdata om jord, erosjonsfare, kalk- og næringsbehov osv. på en mest mulig fordelaktig måte i planlegging, gjennomføring og dokumentasjon i driften
  • kan utarbeide og vurdere lønnsomhetskalkyle, prosjektplaner og fullstendige driftsplaner, kunne gjennomføre følsomhetsanalyser og forholde seg til ulike typer risiko
  • kan med utgangspunkt i skatteregnskap, gjennomføre regnskapsanalyser og vurdere resultatene 
  • kan analysere produksjonsresultater på bakgrunn av skiftenoteringer, plantevernjournal, kvalitetsanalyser, gjødselplan og annen dokumentasjon for optimalisering av driftsresultatet
Generell kompetanse

Studenten

  • kan anvende sin kunnskap og sine ferdigheter til å ta beslutninger for å nå egne og samfunnsmessige mål
  • har god oversikt over ulike aktører innen fagfeltet og vite hvor relevant informasjon og spesialkompetanse kan innhentes
  • kan vurdere etiske dilemmaer knyttet til potetproduksjon og ulike driftsmetoder
  • kan anvende kunnskap og erfaringer, kunne innhente ny informasjon og bruke ulike verktøy for å kunne starte en ny produksjon og/eller ny dyrkingsteknikk og få et grunnlag for å kunne tilpasse seg nye og endrede krav og betingelser, herunder klimaendringer, til enhver tid
  • har opparbeidet seg kompetanse  for å kvalitetssikre og videreutvikle kunnskaper og ferdigheter i, og forståelse for, fagfeltet på egen arbeidsplass
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

· aktiv deltakelse i opplæringen

· bidra til læring i gruppen/klassen

· aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter

· alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent.

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Vurdering

Arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent eller med bokstavkarakterene A-F ,der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått. Det er studentenes samlede kompetanse ved slutten av opplæringen som skal danne grunnlaget for sluttvurderingen.

Pensumlitteratur
20PS02I Potetproduksjon og økonomi
Litteratur

Nilsson Ingmar, Åsa Rölin og Annette van Schie., 2012: Odla Potatis. Odla Potatis. Fackbok för proffsodlare | Hushållningssällskapet (hushallningssallskapet.se)

Børresen, Trond, 2015: Hefte om jordfysikk 

Schmidt, Gunnar: Lagring av kartofler.

Kristensen, H.K. & Schmidt G. (2020): Maskiner til markarbejde. Landbrugsforlaget ISBN 978-87-93050-91-4  Ny utgave: https://netbutikken.seges.dk/index.php/landbrug/bygninger-og-maskiner/markens-maskiner.html

Nærmere sidehenvisninger i litteratur gis ved studiestart