Rehabilitering av verna mekaniske konstruksjoner
Rehabilitering av verna mekaniske konstruksjoner
- StudieformNettbasert med samlinger
- Studiepoeng30
- StudiestedPorsgrunn
- Start2025 Høst
Utviklingen av metallurgi og teknologi for metallbearbeiding skjøt fart i annen halvdel av 1800-tallet. Dette var en viktig forutsetning for den andre industrielle revolusjon og utviklingen av industri, skipsfart og infrastruktur det påfølgende hundreåret. Mange av de tidlige konstruksjonene vurderes nå som verneverdige og mange er fredede. Etter hvert som materialer og produksjonsteknikk er videreutviklet, er kunnskapen om tidligere teknikk og håndverk i ferd med å bli glemt. Utdanningens hovedmål er å opprettholde kompetanse om produsjons- og håndverksteknikker som er viktige for å ivareta og vedlikeholde disse konstruksjonene. Fagområdet spenner vidt, og består av temaer som vernefilosofi, regelverk, undersøkelser, tilstandskontroll, nedbrytningsmekanismer, materialkunnskap og materialbruk, HMS, samt reparasjonsmetoder og –teknikker.
Utdanningen skal utvikle kompetanse innen praktisk rehabilitering av mekaniske konstruksjoner som er bygget med materialer, teknikker og metoder som normalt ikke inngår i kjente utdanningstilbud. Ved arbeid på konstruksjoner som er fredet eller har annet formelt vern, stilles det antikvariske krav til gjennomføring av prosjektet. Utdanningen skal bidra til spesialfaglig kompetanse og gi økt faglig trygghet som kommer ansvarlig eier til gode. Dette gir grunnlag for god dialog med kolleger, eiere, materialleverandører og antikvariske myndigheter. Utdanning skal øke bevisstheten om krav til helse, miljø og sikkerhet.
Kandidaten:
• har kunnskap om hovedtrekk i utviklingen av metalliske materialer, sammenføynings- og bearbeidingsteknikker, overflatebehandling og korrosjonsvern, og innsikt i sentrale lover og forskrifter innen kulturminnevernet
• har innsikt i antikvariske grunnprinsipper og kan oppdatere sin kunnskap innen fagfeltet
• har kunnskap om materialer, verktøy og konstruksjoner brukt i eldre mekaniske konstruksjoner, og om hvordan klima-, miljømessige og andre faktorer påvirker disse, og konsekvenser det har for istandsetting
• forstår betydningen av at mekaniske konstruksjoner rehabiliteres etter riktige prinsipper og med riktige metoder.
• Har kunnskap om helse-, miljø- og sikkerhetsaspektet ved bruk og bearbeiding av materialer anvendt i tidligere mekaniske konstruksjoner
Kandidaten:
• kan kartlegge og dokumentere eldre mekaniske konstruksjoners tilstand, og kan identifisere tekniske problemstillinger i forbindelse med skader
• kan vurdere materialegenskaper og –kvaliteter, begrunne valg av metode og teknikker og anvende relevante metoder ved gjennomføring av et rehabiliteringsprosjekt
• kan finne og anvende relevant informasjon og fagstoff
Kandidaten:
• har utviklet forståelse og respekt for de særegne problemstillinger man står overfor i arbeidet med eldre mekaniske konstruksjoner
• har forståelse for metoder og utfordringer knyttet til rehabilitering av eldre mekaniske konstruksjoner, og har evne til å se sin rolle i et rehabiliteringsprosjekt
• kan iverksette tiltak som er i samsvar med gjeldende retningslinjer for vern og HMS
• kan samarbeide med fagfeller på tvers av fag og med andre involverte
• kan kommunisere med eiere og forvaltningen om valg av løsninger
Emne 1 Antikvarisk rehabilitering Studiepoeng 3
Innhold:
- Historisk utvikling i infrastruktur
- Lover og forskrifter
- Tilstandsanalyse og dokumentasjon
- Tverrfaglig håndverkskompetanse
- Helse, miljø og sikkerhet.
Emne 2 Materiallære Studiepoeng: 5
Innhold:
Jernholdige metaller og legeringer
Ikke jernholdige metaller og legeringer
Legeringer for særskilte formål
Nedbryting av metalliske materialer
Emne 3 Bearbeidingsteknikker Studiepoeng: 15
Innhold:
Plastisk bearbeiding
Varmebehandling
Sponfraskillende bearbeiding
Emne 4 Sammenføyningsteknikker, lagringer og overflatebehandling Studiepoeng: 7
Innhold:
Sammenføyningsteknikker
Lagringer
Overflatebehandling
Studiet retter seg mot yrkesutøvere som arbeider med prosjekter innen restaurering / rehabilitering av mekaniske konstruksjoner innen industri, skipsfart og teknisk infrastruktur knyttet til jernbane og øvrig samferdsel, samt mekaniske bygningskonstruksjoner. Dette er utøvende håndverkere med fagbrev i fag spesifisert under, samt andre som kan dokumentere minimum fem års relevant praksis.
Fagbrev innen følgende fag er kvalifiserende for opptak:
• Anleggsmaskinmekaniker
• Landbruksmaskinmekaniker
• Bilskadereparatør
• Chassispåbygger
• Finmekaniker
• Industrimekaniker
• Industrimontør
• Motormekaniker
• Platearbeider
• Støper
• Sveiser
• Verktøymaker
• Bilmekaniker
• Motormekaniker
• Motorsykkelmekaniker
Det kan gjøres opptak på grunnlag av realkompetansevurdering, dersom søkeren er 23 år eller eldre i opptaksåret og har realkompetanse i felles allmenne fag tilsvarende Vg2- nivå for yrkesfaglige utdanningsprogram.
I en realkompetansevurdering vurderes relevant erfaring i sammenheng med annen utdannelse som faller utenfor det formelle opptakskravet. Fagskolen foretar en selvstendig vurdering, hvor søkers realkompetanse måles opp mot formelle opptakskrav.
Søkere med fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak når den videregående opplæringen i de respektive landene gir generelt opptaksgrunnlag til tertiærutdanning tilsvarende norsk fagskoleutdanning. I tillegg må fagbrevet/yrkeskompetansen fra hjemlandet tilsvare samme faglige krav som norsk fagbrev/svennebrev.
Søkere fra nordiske land får sin kompetanse realkompetansevurdert av skolen.
Søkere fra land utenfor Norden må dokumentere opplæring og praksis ved autorisert translatør, og ha bestått eller ha realkompetanse tilsvarende fagbrev/svennebrev nevnt under opptakskrav. Søkere med utdanning utenfor Norden må få sin kompetanse realkompetansevurdert av skolen. Søkere må dokumentere kunnskaper i norsk minimum nivå B2 i Europarådets referanserammeverk for språk i henhold til Fagskoleforskriften § 9, tredje ledd.
Utdanningen gjennomføres med nettbasert undervisning én kveld i uka, og 7 helgesamlinger. Helgesamlinger er i hovedsak lagt til Norsk industriarbeidermuseum på Rjukan og Bredalsholmen fartøyvernsenter i Kristiansand. Andre lokasjoner for helgesamlinger kan forekomme.
Utdanningen krever varierte undervisningsformer og læringsaktiviteter for at studentene skal oppnå læringsutbyttet. Det legges til rette for at studentene aktivt kan bygge på sine tidligere erfaringer og kan reflektere over disse gjennom møtet med relevante eksempler, problemstillinger og teori. De valgte undervisningsformene og læringsaktivitetene skal bidra til at studentene utvikler evne til samarbeid og økt forståelse og respekt for andres fagfelt.
I gjennomføringen av studiet legges det vekt på en praktisk tilnærming til de teoretiske temaene og arbeidsformer som krever aktiv deltakelse fra studentene. Utdanningen inneholder en blanding av forelesninger, veiledning ved arbeid i grupper og veiledning under praktiske øvelser. Det vil være demonstrasjon på læringsobjekter med tilhørende loggføring, dokumentasjon, analyse og refleksjon over egen praksis, dels som gruppearbeid og dels som individuelt arbeid.
Det legges opp til at studentene møter relevante problemstillinger knyttet til rehabiliterings-arbeid på ulike konstruksjoner. Øving med tilstandsanalyser, oppmåling og dokumentasjon samt restaureringsteknikker gjøres dels på på eksisterende konstruksjoner, dels på særskilte øvingsoppsett. Egnede demonstrasjons- og øvingsobjekter velges underveis i utdanningen.
Øvingene følges opp med innleveringsoppgaver. Resultatene av praktiske øvinger leveres i form av fysiske produkter, fotodokumentasjon av utført arbeid og rapporter, og inngår i studentens mappe. Studentene skal trenes i muntlig presentasjon av utført arbeid for medstudenter.
Læringsplattformen CANVAS brukes til å administrere studiet og til å formidle oppgaver og prosjekter til studentene. Studentene legger inn sine besvarelser og rapporter i egne mapper i læringsplattformen. I tillegg gis det veiledning mellom samlingene og oppfølging av den enkelte student. Læringsplattformen brukes også som studentenes møteplass og diskusjonsforum mellom samlingene.
I studentens arbeid med oppgaveløsning, og praktisk arbeid vil det bli gitt individuell veiledning både underveis og på innleverte arbeidskrav. Det vil bli gjennomført via læringsplattformen CANVAS, epost, konferanse- og undervisningsverktøyet Adobe Connect, samt direkte i arbeidssituasjonen på samlingene. I samråd med studentene fastsettes det tidspunkt for veiledning. En søker å tilpasse utdanningen etter studentenes behov og forutsetninger.
Presentasjonsmappen for hvert emne med de obligatoriske og godkjente læringsnotatene og innleveringsoppgavene danner grunnlaget for karakterfastsettelse A-F med ekstern sensor for hvert emne.