Energitekniker
Energitekniker
- StudieformNett
- Studiepoeng30
- StudiestedHorten
- Start2025 Høst
Studieplanen er utviklet i samarbeid med elektro- og energibransjen, som ønsket en videreutdanning og kunnskapsoppdatering av energimontøren for å inneha riktig kompetanse til å møte fremtidige utfordringer i bransjen. Grønt skifte, faglig ledelse, digitalisering, EMC, Ekom, kommunikasjon og dokumentasjon er noen stikkord.
Energitekniker tilbys som et tverrfaglig nettbasert studie. Studiet er lagt opp slik at du som student kan bo hvor som helst og gjennomføre studiet. Studiet er et deltidsstudier på 30 studiepoeng fordelt på ett år. Det er derfor egnet for deg som ikke kan være heltidsstudent eller kan møte fysisk på en skole. Forelesningene foregår på ettermiddagen og tidlig kveld mellom kl. 17 og kl. 20. Det er en studieform som egner seg når du er i jobb.
Studiet er lagt opp slik at du kan følge undervisningen på videokonferanse på nett og være i direkte kontakt med læreren og medstudenter. Undervisningen blir den tatt opp og gjort tilgjengelig på læringsplattformen, slik at du kan se forelesningen når det passer deg og så mange ganger som du ønsker. Læringsplattformen inneholder også oppgaver, fagstoff, supplerende videoer, mm.
Overordnede læringsutbyttebeskrivelser (O-LUB) for Energitekniker utledes fra NKR og beskriver forventet læringsutbytte/kompetanse etter fullført utdanning. Læringsutbytte for de enkelte emnene (E-LUB) utledes fra O-LUB og viser forventet læringsutbytte/kompetanse etter hvert enkelt emne. Overordnede læringsutbyttebeskrivelsene for Energitekniker er:
Kandidaten:
- Har kunnskap om relevante elektriske maskiner
- Har kunnskap om effekt og energi
- Har kunnskap om lokal energiproduksjon og lagring
- Har kunnskap om overføringsanlegg og koblingsanlegg
- Har kunnskap om praktisk bruk kraftelektronikk innen overføringsanlegg og koblingsanlegg
- Har innsikt i relevante lover, forskrifter og standarder
- Har kunnskap om nye energiformer og innpassing av disse i produksjon og distribusjon av elektrisk kraft
- Har kjennskap til leveringskvalitet og tap i nett
- Kjenner til vedlikeholdsstrategi knyttet til produksjon og distribusjon av elektrisk kraft
- Har kunnskap om hvordan man skriver en rapport om et prosjekt
Kandidaten:
- Kan identifisere, kartlegge og vurdere en faglig problemstilling i produksjon og distribusjon av elektrisk kraft
- Kan delta i teamarbeid, planlegge, kommunisere og presentere prosjektarbeid og resultat
- Kan anvende tekniske løsninger i samsvar med miljø, operasjonelle krav og funksjon
- Kan finne informasjon og fagstoff som er relevant
- Kjenne til bransjens faglige nettverk
- Kan forstå faglige artikler og bruke denne kunnskapen i eget arbeid
- Kan uttrykke seg skriftlig i rapporter og møtereferater med mer
- Kan benytte seg av informasjon fra REN verktøy
- Kan reflektere om de praktiske forhold rundt energi og effekt
- Kan vurdere eget arbeidsoppgaver i forhold til gjeldende normer og krav
- Kan reflektere over egen faglig utøvelse under veiledning
Kandidaten:
- Kan utføre arbeidsoppgaver i henhold til digital kommunikasjon
- Kan utføre arbeidsoppgaver om prosjektering, idriftsettelse og dokumentasjon til å planlegge arbeid knyttet til produksjon og distribusjon av elektrisk kraft
- Kan utføre arbeidsoppgaver om drift og vedlikeholds arbeid knyttet til produksjon og distribusjon av elektrisk kraft
- Kan bygge relasjoner mellom montører og ingeniører knyttet til produksjon og distribusjon av elektrisk kraft
- Kan bygge relasjoner på tvers av fag, samt med eksterne målgrupper som leverandører og spesialister for erfaringsutveksling og kompetansebygging og for å inngå formelle arbeidsavtaler
Kan arbeide kreativt og utvikle arbeidsmetoder som er relevante for yrkesutøvelsen samt se helheten og sammenhengen i det utførte arbeid knyttet til produksjon og distribusjon av elektrisk kraft
Kode | Emnenavn | Omfang | |
Emne 1: Grunnlagsemner | Grunnlagsemne | 10 | |
Emne 2: Prosjektstyring | Fordypningsemne | 5 | |
Emne 3: Vedlikehold og feilsøking | Fordypningsemne | 5 | |
Emne 4: AutoCAD | Fordypningsemne | 5 | |
Emne 5: Prosjekt | Prosjekt | 5 | |
SUM | 30 |
Studiet har emnene 1 til 5. Emne 1, som inneholder grunnlagsfag, gir studentene en introduksjon til fagene, hvor det er fokusert på tverrfaglighet og samhandling mellom dem. I dette emnet lærer studentene grunnleggende om overføringsanlegg, koplingsstasjoner, kraftelektronikk, effekt og energi, vedlikehold, økonomi og faglig ledelse. Emnet tar også for seg lokal produksjon og lagring slik at studenten kan medvirke til det grønne skifte.
Fordypningsemnene som er lagt til emne 2, 3 og 4 gir studentene mulighet til individuelt å fordype seg faglig.
Krav til opptak jf. Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Fagskolen Vestfold og Telemark (2020) er fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/svennebrev i ett av følgende:
- Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev energimontør eller energioperatør.
- Fem års praksis som ufaglært innen fagområdene nevnt over og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger.
Dersom søkeren kan dokumentere at han/hun skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan søkeren tildeles plass. Fagprøven må være gjennomført innen utgangen av første semester i opptaksåret. Studenten mister plassen hvis han/hun stryker på fagprøven eller ikke fullfører fagprøven. Det kan gjøres opptak på grunnlag av realkompetansevurdering (se 2.1).
Det kan gjøres opptak på grunnlag realkompetansevurdering, dersom søkeren er 23 år eller eldre i opptaksåret og har realkompetanse i felles allmenne fag tilsvarende Vg2- nivå for yrkesfaglige utdanningsprogram.
Søknad om realkompetansevurdering sendes til Fagskolen Vestfold og Telemark som foretar vurderingen og fatter vedtak i saken.
Søkere med fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak når den videregående opplæringen i de respektive landene gir generelt opptaksgrunnlag til tertiærutdanning tilsvarende norsk fagskoleutdanning. I tillegg må fagbrevet/yrkeskompetansen fra hjemlandet tilsvare samme faglige krav som norsk fagbrev/svennebrev.
Søkere fra nordiske land får sin kompetanse realkompetansevurdert av skolen.
Søkere fra land utenfor Norden må dokumentere opplæring og praksis ved autorisert translatør, og ha bestått eller ha realkompetanse tilsvarende fagbrev/svennebrev nevnt under opptakskrav. Søkere med utdanning utenfor Norden må få sin kompetanse realkompetansevurdert av skolen.
Det er fastsatt nasjonale regler for poengberegning og rangering ved opptak. Dette er beskrevet i Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning, https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2019-07-11-1005, kap. 3.
Fagskolens utdanninger er i hovedsak organisert gjennom Samordna opptak, www.samordnaopptak.no, og følger de fastsatte nasjonale søknadsfrister. Der søknad ikke går via Samordna opptak henvises det til lokalt opptak og informasjon på vår hjemmeside.
Fagskolen benytter varierte læringsformer i hvert enkelt emne. Dette består av aktiviteter som:
- Problembasert læring
- Nettundervisning
- Presentasjoner
- Gruppearbeid
- Prosjektarbeid
- Veiledningsaktiviteter
- Individuelle arbeidsoppgaver
Det er utarbeidet detaljerte arbeidskrav for hvert enkelt emne som reflekterer læringsutbyttebeskrivelsen i studieplanen. Antall og type arbeidskrav som er gjeldene for hvert enkelt emne er oppgitt i emnebeskrivelsen.
Dette studietilbudet er organisert på deltid over 1 år, som nettbasert studium uten samlinger.
Det vil normalt per uke være:
- En undervisning på web, i sanntid, ved hjelp av ZOOM.
- lærerstyrt veiledning ved:
- online arbeid i grupper og prosjektarbeid
- veiledning ved hjelp av digitale kommunikasjonsplattformer som ZOOM, Canvas, Teams, e-post, telefon mellom lærer og enkeltstudent
- veiledning ved hjelp av digitale kommunikasjonsplattformer som ZOOM, Canvas, Teams, e-post, telefon mellom lærer og studentgrupper
- Arbeidskrav
- Fordypningsarbeid
- Forelesning
- Gruppearbeid
- Prosjektarbeid og problembasert læring
- Refleksjon
- Samarbeid med yrkesfeltet
- Veiledning
Vurderingsformene i studiet varierer fra emne til emne. Det fremkommer i emnebeskrivelsen hvilken sluttvurdering som gjennomføres i emnet. Det gis en sluttvurdering i hvert emne med gradert karakter fra A til F.
Emnekarakter gis i hvert emne når alle arbeidskrav er godkjent, og emnet er fullført i henhold til emnebeskrivelsen. Det foretas en vurdering av studentenes kunnskaper, ferdigheter og kompetanse gitt i læringsutbyttebeskrivelsene for emnet. Vurderingsformen for sluttvurderingen i emnet er beskrevet i den enkelte emnebeskrivelse.
Vurderingskriteriene i hvert enkelt emne gjenspeiler læringsutbyttebeskrivelsene gitt i emnebeskrivelsen. Det enkelte arbeidskrav er knyttet til noen av læringsutbyttebeskrivelsene, og gjennom alle obligatoriske og valgfrie oppgaver vil studenten oppnå det samlede læringsutbyttet for emnet. I emnebeskrivelsen vil det fremgå hvilke vurderingskriterier som legges til grunn for det enkelte arbeidskrav og sluttvurdering i emnet.