36AL06L Organisasjon og bransjekunnskap

36AL06L Organisasjon og bransjekunnskap

    • Studiepoeng
      3
    • Emneansvarlig
      Elizabeth Rose Skottheim, Agnes Brønstad, Hilde Eide Tørring
    • Start
      2025 Vår
Studiested
Horten
Introduksjon

Emne 3 handler om organisasjon og bransjekunnskap som inngår i styring og drift, med forståelse for organisasjonsforms og -struktur betydning for roller, oppgaver og myndlighet både internt og eksternt.

Innhold

Emnet inneholder følgende temaer: 

Organisasjonsteori 

Organisasjonsfomer, roller, oppgaver og myndighet

Rammebetingelser og situasjonsanalyse

Bruk av planverktøy og betydningen av innkjøpsavtaler og lønnsomhet

Nettverk, kommunikasjon og lederrollen

Organsasjonskultur og teamutvikling

 

Kunnskap
  • har kunnskap om sentrale organisasjonsutviklingsteorier
  • har kunnskap om hvordan ulike faktorer, ledelsesformer og styringsprinsipper utgjør organisasjoners rammebetingelser for kjøkken- og restaurantdrift
  • har kunnskap om roller, oppgaver og myndighet i kjøkken- og restaurantdrift
  • har kunnskap om ledelsens rolle i kulturbygging i kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • har kunnskap om hvordan egen og andre kjøkken- og restaurantvirksomheter virksomheter organiseres og driftes, og hensikten med bruk av plansystemer og planprosesser
  • har kunnskap om hvor relevant og sikker informasjon knyttet til ledelse av kjøkken- og restaurantdrift finnes
  • kan oppdatere sin kunnskap om ledelse, drift og utvikling av kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • har kjennskap til fagterminologi
Ferdigheter
  • kan anvende kunnskap om roller, oppgaver og myndigheter i organisasjonen til å involvere rette personer i organisasjonen til aktuelle ledelsesprosesser
  • kan anvende kunnskap om ulike faktorer som utgjør rammebetingelser for å kunne planlegge drift og utvikling
  • kan lede og delta i rollen som leder i kulturbygging i for kjøkken- og restaurantdrift
  • kan identifisere og bygge relasjoner med interne og eksterne aktører som er involvert i virksomhetens ledelse, drift og utvikling for kjøkken- og restaurantdrift
  • kan finne relevant og sikker informasjon og kunnskap knyttet til ledelse av kjøkken- og restaurantdrift
Generell kompetanse
  • har kunnskapsbasert forståelse av hvordan virksomheten fungerer som organisasjon, både internt og i forhold til omgivelsene og kan benytte kunnskapen og forståelsen i ledelse, drift og utvikling av kjøkken- og restaurantdrift
  • kan involvere medarbeidere og relevante eksterne aktører i utviklingsarbeid i tråd med kjøkken- og restaurantdrift
  • kan bygge konstruktive relasjoner med myndigheter, øvrig ledelse, medarbeidere, leverandører, eksterne samarbeidspartnere og kunder/gjester
  • kan opptre som leder innad for kjøkken- og restaurantdrift og utad i tråd med yrkesetiske retningslinjer
Læringsformer
Arbeidskrav
Forelesning
Gruppearbeid
Prosjektarbeid og problembasert læring
Refleksjon
Samarbeid med yrkesfeltet
Veiledning
Arbeidskrav
ArbeidskravNavnKommentar
Arbeidskrav 1
Læringsnotat: Organisasjonsforms og -strukturs betydning for drift
Arbeidskrav 2
Læringsnotat: Interne og eksterne rammebetingelser
Arbeidskrav 3
Faglig oppgave: Organisasjonskultur/ teamutvikling
Sluttvurdering
VurderingKommentar
Presentasjonsmappe uten sluttprøve
Evaluering

Evaluering av emnet gjennomføres på fagskolens digitale læringsplattform. Evalueringen er beskrevet i fagskolens kvalitetssystem. Hensikten med evalueringsordningen er å gi studenten, lærerne og fagskolen regelmessig informasjon om undervisningens kvalitet i forhold til studentens faglige og personlige utvikling. 

Litteratur
  • Hjertnes, F. (2018, 3. utg.). Markedsføring, organisasjon og ledelse for løm-emnet. Fagbokforlaget. 400 s.
  • Digitale ressurser