36AL06K Driftsledelse

36AL06K Driftsledelse

    • Studiepoeng
      7
    • Emneansvarlig
      Elizabeth Rose Skottheim, Agnes Brønstad, Hilde Eide Tørring
    • Start
      2024 Høst
Studiested
Horten
Introduksjon

Emne 2 handler om driftsledelse med økt bevissthet på viktigheten av kvalitetsstyring og fokus på helhetlig konsept med bl.a. kundeforståelse, HACCP, HMS, menyer, trender, service, bærekraft, kvalitets- og avvikstyringssystemer, internkontroll, rammevilkår (lover, forskrifter mm.) og grunnleggende økonomisk forståelse.  

Innhold

Emnet inneholde følgende temaer:

  • Dietter, helse og trender
  • Helhetlig konsepts betydning for omdømme og lønnsomhet
  • HACCP
  • HMS
  • Bærekraft og kvalitetsstyringssystemer
  • Eie- og selskapsformer
  • Innføring i økonomiforståelse med økonomiske begreper, regnskap, balanse og oppføring av driftsregnskap med noen nøkkeltall
  • Kalkulasjon og svinn 

 

Kunnskap
  • har kunnskap om bærekraftig drift ift. bruk av ressurser (ansatte, råvarer, økonomi, administrasjon, mm.)
  • har kunnskap og kan ta hensyn til nasjonale - og internasjonale trender og dietter
  • har kunnskap om estetikk ift. mat, lokaler, servering osv.
  • har kunnskap om begreper og verktøy knyttet til kvalitetsledelse og kvalitetssystemer
  • har kunnskap om internkontroll av HMS
  • har kunnskap om HACCP og matsikkerhet
  • har kunnskap om arbeidsmiljøloven og andre lover og forskrifter tilknyttet internkontrollforskrifter i kjøkken- og restaurantdrift
  • har kunnskap om sentrale økonomibegreper, enkle kalkyler og lønnsomhetsbetraktninger
  • har kunnskap om budsjett, regnskap og regnskapsanalyse
  • har kjennskap til fagterminologi innen driftsledelse for kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • har kunnskap om kjøkken- og restaurantsvirksomheters egenskaper, visjoner, verdier og strategier, og deres betydning i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv

 

Ferdigheter
  • kan anvende kunnskap om fagterminologi, estetikk ift. mat, lokaler, servering osv. i utvikling og formidling av kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • kan anvende lovverket for kjøkken- og restaurantvirksomheter internkontroll til bl.a. HACCP og HMS for å sikre forsvarlig matproduksjon og skape et godt arbeidsmiljø
  • har kunnskap om ulike selskapsformer og egenarten ved disse
  • kan anvende kunnskap om ressurser (ansatte, råvarer, svinn, sentrale økonomiske begreper, administrasjon, mm.) til å planlegge og sikre bærekraft drift og økonomi
  • kan anvende relevant og sikker informasjon som grunnlag for analyse, beslutninger, kontroll og utvikling av kjøkken- og restaurantvirksomheter
Generell kompetanse
  • har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelse av ledelse for å skape et godt fysisk og psyktisk mijø
  • kan utøve personlig ledelse i henhold til AML, internkontrollforskriften for HMS og annet avtaleverket for kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • kan planlegge og drifte kjøkken- og restaurantvirksomheter for kundegrupper ut fra nasjonale og internasjonale trender og dietter
  • kan anvende kunnskap om kvalitetssystemer til å bidra til å utvikle kvalitet i alle ledd for kjøkken- og restaurantdrift
Læringsformer
Arbeidskrav
Forelesning
Gruppearbeid
Prosjektarbeid og problembasert læring
Refleksjon
Samarbeid med yrkesfeltet
Veiledning
Arbeidskrav
ArbeidskravNavnKommentar
Arbeidskrav 1
Læringsnotat
Arbeidskrav 2
Læringsnotat
Arbeidskrav 3
Læringsnotat
Arbeidskrav 4
Læringsnotat
Arbeidskrav 5
QUIZ
Obligatorisk Quiz
Arbeidskrav 6
Fagligoppgave: Driftsledelse
Faglig oppgave, gruppearbeid
Arbeidskrav 7
Faglig oppgave: Økonomi
Sluttvurdering
VurderingKommentar
Presentasjonsmappe uten sluttprøve
Evaluering

Evaluering av emnet gjennomføres på fagskolens digitale læringsplattform. Evalueringen er beskrevet i fagskolens kvalitetssystem. Hensikten med evalueringsordningen er å gi studenten, lærerne og fagskolen regelmessig informasjon om undervisningens kvalitet i forhold til studentens faglige og personlige utvikling. 

Litteratur
  • Hjertnes, F. (2018, 3. utg.). Markedsføring, organisasjon og ledelse for LØM-emnet Fagbokforlaget. 400 s.
  • Holan, M. & Høiseth, P. (2024, 4. utg.). Økonomistyring. LØM. Fagbokforlaget.
  • Digitale ressurser