36AL06K Driftsledelse
36AL06K Driftsledelse
- Studiepoeng7
- EmneansvarligElizabeth Rose Skottheim, Agnes Brønstad, Hilde Eide Tørring
- Start2024 Høst
Emne 2 handler om driftsledelse med økt bevissthet på viktigheten av kvalitetsstyring og fokus på helhetlig konsept med bl.a. kundeforståelse, HACCP, HMS, menyer, trender, service, bærekraft, kvalitets- og avvikstyringssystemer, internkontroll, rammevilkår (lover, forskrifter mm.) og grunnleggende økonomisk forståelse.
Emnet inneholde følgende temaer:
- Dietter, helse og trender
- Helhetlig konsepts betydning for omdømme og lønnsomhet
- HACCP
- HMS
- Bærekraft og kvalitetsstyringssystemer
- Eie- og selskapsformer
- Innføring i økonomiforståelse med økonomiske begreper, regnskap, balanse og oppføring av driftsregnskap med noen nøkkeltall
- Kalkulasjon og svinn
- har kunnskap om bærekraftig drift ift. bruk av ressurser (ansatte, råvarer, økonomi, administrasjon, mm.)
- har kunnskap og kan ta hensyn til nasjonale - og internasjonale trender og dietter
- har kunnskap om estetikk ift. mat, lokaler, servering osv.
- har kunnskap om begreper og verktøy knyttet til kvalitetsledelse og kvalitetssystemer
- har kunnskap om internkontroll av HMS
- har kunnskap om HACCP og matsikkerhet
- har kunnskap om arbeidsmiljøloven og andre lover og forskrifter tilknyttet internkontrollforskrifter i kjøkken- og restaurantdrift
- har kunnskap om sentrale økonomibegreper, enkle kalkyler og lønnsomhetsbetraktninger
- har kunnskap om budsjett, regnskap og regnskapsanalyse
- har kjennskap til fagterminologi innen driftsledelse for kjøkken- og restaurantvirksomheter
- har kunnskap om kjøkken- og restaurantsvirksomheters egenskaper, visjoner, verdier og strategier, og deres betydning i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv
- kan anvende kunnskap om fagterminologi, estetikk ift. mat, lokaler, servering osv. i utvikling og formidling av kjøkken- og restaurantvirksomheter
- kan anvende lovverket for kjøkken- og restaurantvirksomheter internkontroll til bl.a. HACCP og HMS for å sikre forsvarlig matproduksjon og skape et godt arbeidsmiljø
- har kunnskap om ulike selskapsformer og egenarten ved disse
- kan anvende kunnskap om ressurser (ansatte, råvarer, svinn, sentrale økonomiske begreper, administrasjon, mm.) til å planlegge og sikre bærekraft drift og økonomi
- kan anvende relevant og sikker informasjon som grunnlag for analyse, beslutninger, kontroll og utvikling av kjøkken- og restaurantvirksomheter
- har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelse av ledelse for å skape et godt fysisk og psyktisk mijø
- kan utøve personlig ledelse i henhold til AML, internkontrollforskriften for HMS og annet avtaleverket for kjøkken- og restaurantvirksomheter
- kan planlegge og drifte kjøkken- og restaurantvirksomheter for kundegrupper ut fra nasjonale og internasjonale trender og dietter
- kan anvende kunnskap om kvalitetssystemer til å bidra til å utvikle kvalitet i alle ledd for kjøkken- og restaurantdrift
Arbeidskrav
Forelesning
Gruppearbeid
Prosjektarbeid og problembasert læring
Refleksjon
Samarbeid med yrkesfeltet
Veiledning
Arbeidskrav | Navn | Kommentar |
---|---|---|
Arbeidskrav 1 | Læringsnotat | |
Arbeidskrav 2 | Læringsnotat | |
Arbeidskrav 3 | Læringsnotat | |
Arbeidskrav 4 | Læringsnotat | |
Arbeidskrav 5 | QUIZ | Obligatorisk Quiz |
Arbeidskrav 6 | Fagligoppgave: Driftsledelse | Faglig oppgave, gruppearbeid |
Arbeidskrav 7 | Faglig oppgave: Økonomi |
Evaluering av emnet gjennomføres på fagskolens digitale læringsplattform. Evalueringen er beskrevet i fagskolens kvalitetssystem. Hensikten med evalueringsordningen er å gi studenten, lærerne og fagskolen regelmessig informasjon om undervisningens kvalitet i forhold til studentens faglige og personlige utvikling.