Emne 3 - Drift av postkjøkken/avdelingskjøkken
Emnefakta
- EmnekodeMOE3
- StudieprogramMatomsorg og ernæring
- Studiepoeng12
- Start2026 Vår
Fagområde
Helse og oppvekst
Introduksjon
3a. Bestilling av matproduksjon
3b. Hygiene og trygg mat
3c. Vareflyt og renhold
3d. Helse, miljø og sikkerhet
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har mat- og råvarekunnskap
- har kunnskap om daglig drift av et postkjøkken/avdelingskjøkken, innredning og logistikk, bestilling og rutiner, riktig utstyr og arbeidsteknikker
- har kunnskap om de mest brukte serveringssystemer og distribusjonsmåter for mat og måltider
- har kunnskap om retningslinjer for IK-mat/HACCP
- har kunnskap om lov om matproduksjon og mattrygghet
- har kunnskap om oppbevaring av matvarer som ivaretar trygg mat, kvalitet, næringsinnhold, ernæring, ressursutnyttelse og økonomi
- har kunnskap om forebygging av smittespredning og ivaretagelse av god hygiene i samsvar med smittevernloven
- har kunnskap om avfallsforskriften, næringsmiddelhygieneforskriften, og forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen
- har kunnskap om håndtering av avfall, renhold og renholdskontroller i tråd med gjeldende forskrifter
- har kunnskap om rutiner for forebygging og bekjempelse av insekter og andre skadedyr i henhold til forskrift om skadedyrbekjempelse
- har kunnskap om prinsipper og rutiner for vareflyt, kjølekjeder, temperaturkontroll og avvikshåndtering
- har kunnskap om krav til bekledning ved arbeid med mat og måltider i helse- og omsorgstjenesten
- har kunnskap om internkontrollforskriften
- har kunnskap om ergonomiske prinsipper i arbeidet
- har kunnskap om tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
- har kjennskap til digitale verktøy som brukes i arbeidet med bestillinger, sjekklister, temperaturkontroll og avvikshåndtering
Ferdigheter
Studenten
- kan planlegge måltider med vekt på utseende, lukt, smak, konsistens, næringsinnhold og økonomi, og tilrettelegge for et godt spisemiljø
Generell kompetanse
Studenten
- har forståelse for samfunnets behov for sikker mathåndtering til pasienter og brukere av helse- og omsorgstjenesten
- har forståelse for betydningen av å gjennomgå spesielle hendelser eller episoder man har opplevd i jobbsammenheng i etterkant
- har forståelse for arbeidsantrekkets utforming med tanke på estetikk, hygiene, helse, miljø og sikkerhet
- har forståelse for betydningen av å utnytte ressurser gjennom forebygging og reduksjon av matsvinn
Arbeidskrav
Mal og vurderingskriterier for arbeidskrav/avsluttende vurdering ligger på læringsplattformen.
Arbeidskrav og studiekrav
Navn | Krav | Kravtype | Kommentar |
---|---|---|---|
Emneoppgave | Skriftlig | Arbeidskrav - obligatorisk |
Forventet arbeidsinnsats
Aktivitet | Varighet |
---|---|
Lærerstyrt undervisning | 100 Time(r) |
Selvstudie | 216 Time(r) |
Vurderinger
Eksamensform | Karakterskala | Gruppering | Sensortype |
---|---|---|---|
Skriftlig eksamen | A-F | Individuell | En intern sensor |
Tema
3a. Bestilling og matproduksjon
- Mat- og råvarekunnskap
- Bestilling, rutiner og digitale hjelpemidler
- Daglig drift av postkjøkken/avdelingskjøkken
- Enklere matproduksjon, anretning og sluttilbereding
- Planlegging, tilberedning og anretning av brødmåltider, mellommåltider og enkle retter med vekt på utseende, lukt, smak, konsistens, ernæring og økonomi
- Spisemiljø
- Servering av måltider for enkeltpersoner og grupper med spesielle behov
- Serveringssystemer og distribusjonsmåter
- Matsvinn
- Bærekraft
- Velferdsteknologi
3b. Hygiene og trygg mat
- Retningslinjer for IK-mat/HACCP
- Regelverk for tilbereding og servering av mat og drikke (lov om matproduksjon og mattrygghet)
- Frembydelse og oppbevaring av matvarer som ivaretar trygg mat, kvalitet, næringsinnhold, ernæring, ressursutnyttelse og økonomi
- Forebygging av smittespredning og ivaretagelse av god hygiene i samsvar med gjeldende regelverk (smittevernloven)
- Praktisering av god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldene regelverk (næringsmiddelhygieneforskriften)
- Rutiner for forebygging og bekjempelse av insekter og andre skadedyr (forskrift om skadedyrbekjempelse)
3c. Vareflyt og renhold
- Innredning, lager og logistikk
- Prinsipper og rutiner for vareflyt, kjølekjeder og temperaturkontroll
- Digitale verktøy for vareflyt, kjølekjeder og temperaturforhold, som for eksempel Matilda Måltidsplanlegging og Matilda IK-mat
- Oppvask og annet renhold, rene og skitne soner
- Renholdskontroller i henhold til gjeldene regelverk (forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen)
- Avfallshåndtering i tråd med gjeldende regelverk (avfallsforskriften)
3d. Helse, miljø og sikkerhet
- Bedriftens rammebetingelser og organisering, egen rolle i bedriften
- Internkontrollforskriften
- Krav til bekledning, arbeidsantrekkets utforming med tanke på estetikk, hygiene, helse, miljø og sikkerhet
- Ergonomiske prinsipper i arbeidet
- Riktig utstyr og arbeidsteknikker
- Tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
- Viktigheten av å gjennomgå spesielle hendelser eller episoder man har opplevd i jobbsammenheng i etterkant