Emne 3 - Drift av postkjøkken/avdelingskjøkken
Emnefakta
- EmnekodeMOE3
 - StudieprogramMatomsorg og ernæring
 - Studiepoeng12
 - Start2026 Vår
 
Fagområde
Helse og oppvekst
Introduksjon
3a. Bestilling av matproduksjon
3b. Hygiene og trygg mat
3c. Vareflyt og renhold
3d. Helse, miljø og sikkerhet
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har mat- og råvarekunnskap
 - har kunnskap om daglig drift av et postkjøkken/avdelingskjøkken, innredning og logistikk, bestilling og rutiner, riktig utstyr og arbeidsteknikker
 - har kunnskap om de mest brukte serveringssystemer og distribusjonsmåter for mat og måltider
 - har kunnskap om retningslinjer for IK-mat/HACCP
 - har kunnskap om lov om matproduksjon og mattrygghet
 - har kunnskap om oppbevaring av matvarer som ivaretar trygg mat, kvalitet, næringsinnhold, ernæring, ressursutnyttelse og økonomi
 - har kunnskap om forebygging av smittespredning og ivaretagelse av god hygiene i samsvar med smittevernloven
 - har kunnskap om avfallsforskriften, næringsmiddelhygieneforskriften, og forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen
 - har kunnskap om håndtering av avfall, renhold og renholdskontroller i tråd med gjeldende forskrifter
 - har kunnskap om rutiner for forebygging og bekjempelse av insekter og andre skadedyr i henhold til forskrift om skadedyrbekjempelse
 - har kunnskap om prinsipper og rutiner for vareflyt, kjølekjeder, temperaturkontroll og avvikshåndtering
 - har kunnskap om krav til bekledning ved arbeid med mat og måltider i helse- og omsorgstjenesten
 - har kunnskap om internkontrollforskriften
 - har kunnskap om ergonomiske prinsipper i arbeidet
 - har kunnskap om tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
 - har kjennskap til digitale verktøy som brukes i arbeidet med bestillinger, sjekklister, temperaturkontroll og avvikshåndtering
 
Ferdigheter
Studenten
- kan planlegge måltider med vekt på utseende, lukt, smak, konsistens, næringsinnhold og økonomi, og tilrettelegge for et godt spisemiljø
 
Generell kompetanse
Studenten
- har forståelse for samfunnets behov for sikker mathåndtering til pasienter og brukere av helse- og omsorgstjenesten
 - har forståelse for betydningen av å gjennomgå spesielle hendelser eller episoder man har opplevd i jobbsammenheng i etterkant
 - har forståelse for arbeidsantrekkets utforming med tanke på estetikk, hygiene, helse, miljø og sikkerhet
 - har forståelse for betydningen av å utnytte ressurser gjennom forebygging og reduksjon av matsvinn
 
Arbeidskrav
Mal og vurderingskriterier for arbeidskrav/avsluttende vurdering ligger på læringsplattformen.
Arbeidskrav og studiekrav
| Navn | Krav | Kravtype | Kommentar | 
|---|---|---|---|
Emneoppgave  | Skriftlig  | Arbeidskrav - obligatorisk  | 
Forventet arbeidsinnsats
| Aktivitet | Varighet | 
|---|---|
Lærerstyrt undervisning  | 100 Time(r)  |  
Selvstudie  | 216 Time(r)  |  
Vurderinger
| Eksamensform | Karakterskala | Gruppering | Sensortype | 
|---|---|---|---|
Skriftlig eksamen  | A-F  | Individuell  | En intern sensor  |  
Tema
3a. Bestilling og matproduksjon
- Mat- og råvarekunnskap
 - Bestilling, rutiner og digitale hjelpemidler
 - Daglig drift av postkjøkken/avdelingskjøkken
 - Enklere matproduksjon, anretning og sluttilbereding
 - Planlegging, tilberedning og anretning av brødmåltider, mellommåltider og enkle retter med vekt på utseende, lukt, smak, konsistens, ernæring og økonomi
 - Spisemiljø
 - Servering av måltider for enkeltpersoner og grupper med spesielle behov
 - Serveringssystemer og distribusjonsmåter
 - Matsvinn
 - Bærekraft
 - Velferdsteknologi
 
3b. Hygiene og trygg mat
- Retningslinjer for IK-mat/HACCP
 - Regelverk for tilbereding og servering av mat og drikke (lov om matproduksjon og mattrygghet)
 - Frembydelse og oppbevaring av matvarer som ivaretar trygg mat, kvalitet, næringsinnhold, ernæring, ressursutnyttelse og økonomi
 - Forebygging av smittespredning og ivaretagelse av god hygiene i samsvar med gjeldende regelverk (smittevernloven)
 - Praktisering av god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldene regelverk (næringsmiddelhygieneforskriften)
 - Rutiner for forebygging og bekjempelse av insekter og andre skadedyr (forskrift om skadedyrbekjempelse)
 
3c. Vareflyt og renhold
- Innredning, lager og logistikk
 - Prinsipper og rutiner for vareflyt, kjølekjeder og temperaturkontroll
 - Digitale verktøy for vareflyt, kjølekjeder og temperaturforhold, som for eksempel Matilda Måltidsplanlegging og Matilda IK-mat
 - Oppvask og annet renhold, rene og skitne soner
 - Renholdskontroller i henhold til gjeldene regelverk (forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen)
 - Avfallshåndtering i tråd med gjeldende regelverk (avfallsforskriften)
 
3d. Helse, miljø og sikkerhet
- Bedriftens rammebetingelser og organisering, egen rolle i bedriften
 - Internkontrollforskriften
 - Krav til bekledning, arbeidsantrekkets utforming med tanke på estetikk, hygiene, helse, miljø og sikkerhet
 - Ergonomiske prinsipper i arbeidet
 - Riktig utstyr og arbeidsteknikker
 - Tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
 - Viktigheten av å gjennomgå spesielle hendelser eller episoder man har opplevd i jobbsammenheng i etterkant
 
