Emne 3 - Drift av postkjøkken/avdelingskjøkken

  • Emnefakta

    • Emnekode
      MOE3
    • Studieprogram
      Matomsorg og ernæring
    • Studiepoeng
      12
    • Start
      2026 Vår

Fagområde

Helse og oppvekst

Introduksjon

3a. Bestilling av matproduksjon

3b. Hygiene og trygg mat

3c. Vareflyt og renhold

3d. Helse, miljø og sikkerhet

 

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

  • har mat- og råvarekunnskap
  • har kunnskap om daglig drift av et postkjøkken/avdelingskjøkken, innredning og logistikk, bestilling og rutiner, riktig utstyr og arbeidsteknikker
  • har kunnskap om de mest brukte serveringssystemer og distribusjonsmåter for mat og måltider
  • har kunnskap om retningslinjer for IK-mat/HACCP
  • har kunnskap om lov om matproduksjon og mattrygghet
  • har kunnskap om oppbevaring av matvarer som ivaretar trygg mat, kvalitet, næringsinnhold, ernæring, ressursutnyttelse og økonomi
  • har kunnskap om forebygging av smittespredning og ivaretagelse av god hygiene i samsvar med smittevernloven
  • har kunnskap om avfallsforskriften, næringsmiddelhygieneforskriften, og forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen
  • har kunnskap om håndtering av avfall, renhold og renholdskontroller i tråd med gjeldende forskrifter
  • har kunnskap om rutiner for forebygging og bekjempelse av insekter og andre skadedyr i henhold til forskrift om skadedyrbekjempelse
  • har kunnskap om prinsipper og rutiner for vareflyt, kjølekjeder, temperaturkontroll og avvikshåndtering
  • har kunnskap om krav til bekledning ved arbeid med mat og måltider i helse- og omsorgstjenesten
  • har kunnskap om internkontrollforskriften
  • har kunnskap om ergonomiske prinsipper i arbeidet
  • har kunnskap om tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
  • har kjennskap til digitale verktøy som brukes i arbeidet med bestillinger, sjekklister, temperaturkontroll og avvikshåndtering

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan planlegge måltider med vekt på utseende, lukt, smak, konsistens, næringsinnhold og økonomi, og tilrettelegge for et godt spisemiljø

 

Generell kompetanse

Studenten

  • har forståelse for samfunnets behov for sikker mathåndtering til pasienter og brukere av helse- og omsorgstjenesten
  • har forståelse for betydningen av å gjennomgå spesielle hendelser eller episoder man har opplevd i jobbsammenheng i etterkant
  • har forståelse for arbeidsantrekkets utforming med tanke på estetikk, hygiene, helse, miljø og sikkerhet
  • har forståelse for betydningen av å utnytte ressurser gjennom forebygging og reduksjon av matsvinn

 

Arbeidskrav

Mal og vurderingskriterier for arbeidskrav/avsluttende vurdering ligger på læringsplattformen.

 

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
Emneoppgave
Skriftlig
Arbeidskrav - obligatorisk

Forventet arbeidsinnsats

AktivitetVarighet
Lærerstyrt undervisning
100 Time(r)
Selvstudie
216 Time(r)

Vurderinger

EksamensformKarakterskalaGrupperingSensortype
Skriftlig eksamen
A-F
Individuell
En intern sensor

Tema

3a. Bestilling og matproduksjon

  • Mat- og råvarekunnskap
  • Bestilling, rutiner og digitale hjelpemidler
  • Daglig drift av postkjøkken/avdelingskjøkken
  • Enklere matproduksjon, anretning og sluttilbereding
  • Planlegging, tilberedning og anretning av brødmåltider, mellommåltider og enkle retter med vekt på utseende, lukt, smak, konsistens, ernæring og økonomi
  • Spisemiljø
  • Servering av måltider for enkeltpersoner og grupper med spesielle behov
  • Serveringssystemer og distribusjonsmåter
  • Matsvinn
  • Bærekraft
  • Velferdsteknologi

 

3b. Hygiene og trygg mat

  • Retningslinjer for IK-mat/HACCP
  • Regelverk for tilbereding og servering av mat og drikke (lov om matproduksjon og mattrygghet)
  • Frembydelse og oppbevaring av matvarer som ivaretar trygg mat, kvalitet, næringsinnhold, ernæring, ressursutnyttelse og økonomi
  • Forebygging av smittespredning og ivaretagelse av god hygiene i samsvar med gjeldende regelverk (smittevernloven)
  • Praktisering av god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldene regelverk (næringsmiddelhygieneforskriften)
  • Rutiner for forebygging og bekjempelse av insekter og andre skadedyr (forskrift om skadedyrbekjempelse)

 

3c. Vareflyt og renhold

  • Innredning, lager og logistikk
  • Prinsipper og rutiner for vareflyt, kjølekjeder og temperaturkontroll
  • Digitale verktøy for vareflyt, kjølekjeder og temperaturforhold, som for eksempel Matilda Måltidsplanlegging og Matilda IK-mat
  • Oppvask og annet renhold, rene og skitne soner
  • Renholdskontroller i henhold til gjeldene regelverk (forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen)
  • Avfallshåndtering i tråd med gjeldende regelverk (avfallsforskriften)

 

3d. Helse, miljø og sikkerhet

  • Bedriftens rammebetingelser og organisering, egen rolle i bedriften
  • Internkontrollforskriften
  • Krav til bekledning, arbeidsantrekkets utforming med tanke på estetikk, hygiene, helse, miljø og sikkerhet
  • Ergonomiske prinsipper i arbeidet
  • Riktig utstyr og arbeidsteknikker
  • Tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
  • Viktigheten av å gjennomgå spesielle hendelser eller episoder man har opplevd i jobbsammenheng i etterkant

 

Pensum

MOE3 Emne 3 - Drift av postkjøkken/avdelingskjøkken

Program som bruker emnet