Emne 1: Økonomi og ressursstyring

  • Emnefakta

    • Emnekode
      LOSB1
    • Studieprogram
      Ledelse i overnattings- og serveringsbransjen
    • Studiepoeng
      10
    • Start
      2025 Høst

Fagområde

Økonomi og administrasjon

Introduksjon

Innhold:

1a. Studieteknikk, arbeidsformer og metoder i studiet

1b. Bedriftsøkonomi

1c. Mål og resultatstyring

1d. Budsjett og prognoser

1e. Bærekraft

1f. Prissetting

1g. Lean/ kontinuerlig forbedringsarbeid

 

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om generell bedriftsøkonomi og nøkkeltall i overnattings- og serveringsbransjen
  • har innsikt i relevante KPI’er som benyttes i overnattings- og serveringsbransjen
  • har bransjekunnskap og kjennskap til relevante regnskapsprinsipper i forbindelse med budsjettering og prissetting i overnattings- og serveringsbransjen
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap innen bærekraftig reiselivsnæring
  • forstår egen bransjes økonomiske påvirkning for den lokale verdiskapningen og samfunnet som helhet

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende økonomiske data for å ta informerte beslutninger for lønnsom drift av avdelinger i overnattings- og serveringsbransjen
  • kan anvende relevante faglige verktøy ved prissetting av produkter i overnattings- og serveringsbransjen
  • kan finne informasjon og fagstoff knyttet til Revenue management i arbeid med ledelse innen overnattings- og serveringsbransjen
  • kan kartlegge menneskelige og materielle ressurser knyttet til kontinuerlig forbedringsarbeid innen overnattings- og serveringsbransjen

 

Generell kompetanse

Studenten

  • har forståelse for yrkes og bransjeetiske prinsipper knyttet til åpenhetsloven i overnattings- og serveringsbransjen
  • har utviklet en etisk grunnholdning for hvordan utøve ledelse i overnattings- og serveringsbransjen, i et bærekraftig perspektiv
  • kan utføre et arbeid knyttet til analyse av kostnadskontroll ved ulike avdelinger i overnattings- og serveringsbransjens
  • kan bygge relasjoner i med fagfeller og på tvers av fag i arbeid med ressursstyring i overnattings- og serveringsbransjen
  • kan utvikle arbeidsmetoder innen Lean og kontinuerlig forbedringsarbeid i overnattings- og serveringsbransjen

 

Arbeidskrav

Mal og vurderingskriterier for arbeidskrav/avsluttende vurdering ligger på læringsplattformen.

 

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
Emneeksamen
Skriftlig
Arbeidskrav - obligatorisk

Forventet arbeidsinnsats

AktivitetVarighet
Lærerstyrt undervisning
60 Time(r)
Selvstudie
210 Time(r)

Vurderinger

EksamensformKarakterskalaGrupperingSensortype
Skriftlig eksamen
A-F
Individuell
En intern sensor

Tema

1a. Studieteknikk, arbeidsformer og metoder i studiet

 

1b. Bedriftsøkonomi

  • Innføring i bedriftsøkonomi
  • Regnskapsforståelse
  • Nøkkeltall i overnattings- og serveringsbransjen
  • Kostnadskontroll
  • Inntekter
  • Likviditet

 

1c. Mål og resultatstyring

  • Relevante KPI’er
  • Ressurseffektivitet
  • Flyteffektivitet
  • Effektivitetsmål på ulike avdelinger
  • Målsettinger - Hva er godt nok?

 

1d. Budsjett og prognoser

  • Budsjett og planlegging
  • Rullerende prognoser/budsjett

 

1e. Bærekraft

  • Bærekraft i overnattingsbransjen
  • Bærekraft i serveringsbransjen
  • Innkjøp
  • Åpenhetsloven
  • Miljøsertifiseringsordninger

 

1f. Prissetting

  • Revenue Management
    • Overnattingsbransjen
    • Serveringsbransjen
  • Prisgrunnlag

 

1g. Lean/ kontinuerlig forbedringsarbeid

  • Hva er Lean?
  • Lean ledelse
  • Verktøy og metoder

Pensum

LOSB1 Emne 1: Økonomi og ressursstyring

Program som bruker emnet