Emne 1: Økonomi og ressursstyring
Emnefakta
- EmnekodeLOSB1
- StudieprogramLedelse i overnattings- og serveringsbransjen
- Studiepoeng10
- Start2025 Høst
Fagområde
Økonomi og administrasjon
Introduksjon
Innhold:
1a. Studieteknikk, arbeidsformer og metoder i studiet
1b. Bedriftsøkonomi
1c. Mål og resultatstyring
1d. Budsjett og prognoser
1e. Bærekraft
1f. Prissetting
1g. Lean/ kontinuerlig forbedringsarbeid
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om generell bedriftsøkonomi og nøkkeltall i overnattings- og serveringsbransjen
- har innsikt i relevante KPI’er som benyttes i overnattings- og serveringsbransjen
- har bransjekunnskap og kjennskap til relevante regnskapsprinsipper i forbindelse med budsjettering og prissetting i overnattings- og serveringsbransjen
- kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap innen bærekraftig reiselivsnæring
- forstår egen bransjes økonomiske påvirkning for den lokale verdiskapningen og samfunnet som helhet
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende økonomiske data for å ta informerte beslutninger for lønnsom drift av avdelinger i overnattings- og serveringsbransjen
- kan anvende relevante faglige verktøy ved prissetting av produkter i overnattings- og serveringsbransjen
- kan finne informasjon og fagstoff knyttet til Revenue management i arbeid med ledelse innen overnattings- og serveringsbransjen
- kan kartlegge menneskelige og materielle ressurser knyttet til kontinuerlig forbedringsarbeid innen overnattings- og serveringsbransjen
Generell kompetanse
Studenten
- har forståelse for yrkes og bransjeetiske prinsipper knyttet til åpenhetsloven i overnattings- og serveringsbransjen
- har utviklet en etisk grunnholdning for hvordan utøve ledelse i overnattings- og serveringsbransjen, i et bærekraftig perspektiv
- kan utføre et arbeid knyttet til analyse av kostnadskontroll ved ulike avdelinger i overnattings- og serveringsbransjens
- kan bygge relasjoner i med fagfeller og på tvers av fag i arbeid med ressursstyring i overnattings- og serveringsbransjen
- kan utvikle arbeidsmetoder innen Lean og kontinuerlig forbedringsarbeid i overnattings- og serveringsbransjen
Arbeidskrav
Mal og vurderingskriterier for arbeidskrav/avsluttende vurdering ligger på læringsplattformen.
Arbeidskrav og studiekrav
Navn | Krav | Kravtype | Kommentar |
---|---|---|---|
Emneeksamen | Skriftlig | Arbeidskrav - obligatorisk |
Forventet arbeidsinnsats
Aktivitet | Varighet |
---|---|
Lærerstyrt undervisning | 60 Time(r) |
Selvstudie | 210 Time(r) |
Vurderinger
Eksamensform | Karakterskala | Gruppering | Sensortype |
---|---|---|---|
Skriftlig eksamen | A-F | Individuell | En intern sensor |