SIRXX1 Matsystemet

  • Emnefakta

    • Emnekode
      SIRXX1
    • Studienivå
      Høyere fagskolegrad, nivå 5.2
    • Fagområde
      Teknologi
    • Studieprogram
      Ledelse i ressurseffektiv verdiskaping og sirkulær næringsaktivitet
    • Start
      2026 Høst
    • Emneansvarlig
      gurhauo@trondelagfylke.no, rogloe@feide.trondelagfylke.no, briste@feide.trondelagfylke.no

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  • forstår hvordan matsystemet fungerer fra produksjon til forbruk
  • kjenner til de viktigste utfordringene knyttet til matsystemet, som matsvinn, miljøpåvirkning, klimagassutslipp og ressursbruk
  • forstår begrepet bærekraft i matsystemet, inkludert konsepter som kortreist mat, økologisk landbruk, og lokal matproduksjon
  • har kunnskap om hvordan prinsippene for en sirkulær økonomi kan anvendes på matsystemet for å redusere svinn, forbedre ressursutnyttelse og fremme bærekraftige løsninger

Ferdigheter

Studenten:

  • kan identifisere ulike stadier i matsystemet og vurdere ressursbruk og svinn
  • kan analysere virkningen av dagens matsystem på miljøet, inkludert landbruk, transport, emballasje og avfallshåndtering
  • kan utvikle strategier for å foreslå reduksjon i matsvinn, resirkulering av matavfall, kompostering med mer

Generell kompetanse

Studenten:

  • har forståelse av matsystemets rolle med fokus på hvordan designe systemer som reduserer avfall og forbedrer ressursutnyttelse
  • kan formidle viktigheten av bærekraftige matsystemer til ulike interessenter

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
1 arbeidskrav per 2,5 studiepoeng. Et arbeidskrav kan bestå av flere oppgaver, detaljer vil bli gitt ved studiestart. Arbeidskravet/arbeidskravene vil danne grunnlag for emnekarakter. Vekting av arbeidskrav/oppgaver gis ved studiestart.

Vurdering

Emnekarakter. Bokstavkarakter A-F.

Fagstoff

Se læringsplattform for detaljer.

Pensum

SIRXX1 Matsystemet