74PK50D Prosessteknikk

  • Emnefakta

    • Emnekode
      74PK50D
    • Studienivå
      Fagskolestudium, nivå 5.1
    • Fagområde
      Mat og reiseliv
    • Studieprogram
      Spekevareproduksjon
    • Studiepoeng
      5
    • Studiested
      Trondheim
    • Start
      2025 Høst
    • Emneansvarlig
      mayre

Tema

• Produksjonsutstyr (hakker, kverner, røyk og klimarom)

• Pakkelinjer (slicing, MAP, vekt)

• Emballasje (emballasjevalg, pakkemetode, matinformasjonsforskriften, lotmerkeforskriften)

• Måleutstyr/instrumenter (pH, aw, temperaturer, salt, restoksygen m.fl)

• Prosessovervåkning og kontroll (PLS, HMS, SJA, informasjonsuthenting og analyse, dokumentasjon)

• Prosesstyring og regulering (montering/styring/demontering av side 16 maskiner/linjer for produksjon og vedlikehold)

• Digital informasjonsflyt (arbeidsordre, lager-ordre, ordrestatus)

• Systematisk forbedringsarbeid og prosessoptimalisering (LEAN, kartlegging og identifisere faglige problemstillinger innenfor produksjon og drift, og iverksette tiltak ved behov

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

• har kunnskap om relevant produksjonsutstyr, pakkelinjer og måleinstrumenter for gjennomføring av spekevareproduksjon

• har forståelse for prosessutstyrets hensikt og virkemåte

• har kunnskap om emballasjematerial, pakkemetoder og krav til dokumentasjon av emballasjekvalitet

• har kunnskap om produksjonsmetoder for ulike spekevareprodukter og hvordan en bruker tid, temperatur m.m. for å styre produktkvalitet

• har kunnskap om å overvåke produksjonsprosesser og hvordan regulere ulike parametere under en produksjon

• har kunnskap om å montere, demontere og vedlikeholde sentrale maskiner/linjer anvendt i spekevareproduksjon

• har grunnleggende kunnskap om HMS-arbeidet i egen bedrift for å sikre trygt arbeidsmiljø

• har kunnskap om digitale kommunikasjonsverktøy for å innhente data, planlegge og dokumentere prosesser ved spekevareproduksjon

• har kunnskap om systematisk forbedringsarbeid og prosessoptimalisering på et generelt grunnlag

Ferdigheter

Studenten

• kan gjøre rede for valg av utstyr, metoder og analyser til ulike spekevareproduksjoner

• kan anvende kunnskap om pakkelinjer, emballasjematerial, pakkemetoder og emballering etter bedriftens spesifikasjoner og gjeldende lovverk

• kan fra kontrollrom og ute i produksjonen overvåke produksjonsprosesser, samt regulere ulike parametere under en produksjon

• kan anvende digitale vedlikeholdssystemer i arbeidet med å overvåke og kontrollere prosesser, samt montere, demontere og vedlikeholde sentrale maskiner/linjer anvendt i spekevareproduksjon

• kan kartlegge problemstillinger i tilknytting til HMS-arbeid, og sette i gang tiltak ved behov • kan anvende digitale kommunikasjonsverktøy for innhenting av data, produksjonsplanlegging, produksjonsendring og dokumentasjon av prosesser under spekevareproduksjon

• kan gjennomføre kartlegging og identifisere faglige problemstillinger innenfor produksjon og drift og iverksette tiltak ved behov

• kunne bruke måle-, styrings- og reguleringsutstyr som er nødvendig i produksjonen

Generell kompetanse

Studenten

• har forståelse for sammenhengen mellom produksjonsprosesser og produksjonsutstyr ved spekevareproduksjon

• har utviklet en helhetlig forståelse angående produksjonsplanlegging/gjennomføring og kunne bruke tilgjengelig informasjonsteknologi i produksjonsprosessen

• kan anvende kunnskap om prosessutstyr, prosess-styring og prosessovervåking i en normal driftssituasjon og iverksette endringer/tiltak ved behov under produksjon

Arbeidsinnsats

5 sp.

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
Oppgave
Skriftlig
Arbeidskrav
Prøve
Skriftlig
Arbeidskrav

Vurdering

Se pkt. 6.3

• Karakterskala: A – F.

Pensum

74PK50D Prosessteknikk

Program som bruker emnet

  • Spekevareproduksjon