74PK50D Prosessteknikk
Emnefakta
- Emnekode74PK50D
- StudienivåFagskolestudium, nivå 5.1
- FagområdeMat og reiseliv
- StudieprogramSpekevareproduksjon
- Studiepoeng5
- StudiestedTrondheim
- Start2025 Høst
- EmneansvarligMay Liss Mæhre Reppe
Tema
- Produksjonsutstyr (hakker, kverner, røyk og klimarom)
- Pakkelinjer (slicing, MAP, vekt)
- Emballasje (emballasjevalg, pakkemetode, matinformasjonsforskriften, lotmerkeforskriften)
- Måleutstyr/instrumenter (pH, aw, temperaturer, salt, restoksygen m.fl)
- Prosessovervåkning og kontroll (PLS, HMS, SJA, informasjonsuthenting og analyse, dokumentasjon)
- Prosesstyring og regulering (montering/styring/demontering av side 16 maskiner/linjer for produksjon og vedlikehold)
- Digital informasjonsflyt (arbeidsordre, lager-ordre, ordrestatus)
- Systematisk forbedringsarbeid og prosessoptimalisering (LEAN, kartlegging og identifisere faglige problemstillinger innenfor produksjon og drift, og iverksette tiltak ved behov
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om relevant produksjonsutstyr, pakkelinjer og måleinstrumenter for gjennomføring av spekevareproduksjon
- har forståelse for prosessutstyrets hensikt og virkemåte
- har kunnskap om emballasjematerial, pakkemetoder og krav til dokumentasjon av emballasjekvalitet
- har kunnskap om produksjonsmetoder for ulike spekevareprodukter og hvordan en bruker tid, temperatur m.m. for å styre produktkvalitet
- har kunnskap om å overvåke produksjonsprosesser og hvordan regulere ulike parametere under en produksjon
- har kunnskap om å montere, demontere og vedlikeholde sentrale maskiner/linjer anvendt i spekevareproduksjon
- har grunnleggende kunnskap om HMS-arbeidet i egen bedrift for å sikre trygt arbeidsmiljø
- har kunnskap om digitale kommunikasjonsverktøy for å innhente data, planlegge og dokumentere prosesser ved spekevareproduksjon
- har kunnskap om systematisk forbedringsarbeid og prosessoptimalisering på et generelt grunnlag
Ferdigheter
Studenten
- kan gjøre rede for valg av utstyr, metoder og analyser til ulike spekevareproduksjoner
- kan anvende kunnskap om pakkelinjer, emballasjematerial, pakkemetoder og emballering etter bedriftens spesifikasjoner og gjeldende lovverk
- kan fra kontrollrom og ute i produksjonen overvåke produksjonsprosesser, samt regulere ulike parametere under en produksjon
- kan anvende digitale vedlikeholdssystemer i arbeidet med å overvåke og kontrollere prosesser, samt montere, demontere og vedlikeholde sentrale maskiner/linjer anvendt i spekevareproduksjon
- kan kartlegge problemstillinger i tilknytting til HMS-arbeid, og sette i gang tiltak ved behov
- kan anvende digitale kommunikasjonsverktøy for innhenting av data, produksjonsplanlegging, produksjonsendring og dokumentasjon av prosesser under spekevareproduksjon
- kan gjennomføre kartlegging og identifisere faglige problemstillinger innenfor produksjon og drift og iverksette tiltak ved behov
- kunne bruke måle-, styrings- og reguleringsutstyr som er nødvendig i produksjonen
Generell kompetanse
Studenten
- har forståelse for sammenhengen mellom produksjonsprosesser og produksjonsutstyr ved spekevareproduksjon
- har utviklet en helhetlig forståelse angående produksjonsplanlegging/gjennomføring og kunne bruke tilgjengelig informasjonsteknologi i produksjonsprosessen
- kan anvende kunnskap om prosessutstyr, prosess-styring og prosessovervåking i en normal driftssituasjon og iverksette endringer/tiltak ved behov under produksjon
Arbeidsinnsats
5 studiepoeng.
Arbeidskrav og studiekrav
Navn | Krav | Omfang | Kravtype | Kommentar |
---|---|---|---|---|
Oppgave | Skriftlig | Arbeidskrav | ||
Prøve | Skriftlig | Arbeidskrav |
Vurdering
Se pkt. 6.3
• Karakterskala: A – F.
Pensum
74PK50D Prosessteknikk
Program som bruker emnet
- Spekevareproduksjon