74PK50C Kvalitetsstyring

  • Emnefakta

    • Emnekode
      74PK50C
    • Studienivå
      Fagskolestudium, nivå 5.1
    • Fagområde
      Mat og reiseliv
    • Studieprogram
      Spekevareproduksjon
    • Studiepoeng
      3
    • Studiested
      Trondheim
    • Start
      2025 Høst
    • Emneansvarlig
      mayre

Tema

• Lover, forskrifter (Matloven, animaliehygieneforskriften m.fl.)

• Bransjeretningslinjer (Trygge Spekevarer)

• Kvalitetsstyringssystemer (Metoder for fareanalyse, HACCP, IK-mat, internkontrollforskriften m.fl.)

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

• har kunnskap om produksjonshygiene for å sikre trygge spekevareprodukter

• har innsikt i relevante lover, forskrifter og bransjeretningslinjer som gjelder ved produksjon, lagring, merking og distribusjon av spekevarer

• har kunnskap om kvalitetsbedømming av produksjonsprosess og ferdig produkt

• har kunnskap om internkontrollsystem og rutiner for å ivareta grunnforutsetninger og sikre trygg matproduksjon

• har kunnskap om fare-analyser, fastsettelse av kritiske styringspunkt (HACCP) i alle trinn i produksjonsprosessen fra råvare til ferdig produkt, samt viktigheten av dokumentasjon av prosessen

Ferdigheter

Studenten

• kan anvende kunnskap om produksjonshygiene for å tilrettelegge produksjon fra råvare til ferdig produkt for å sikre trygge produkter Side 13 av 16

• kan anvende regelverket og sørge for at spekevareproduksjonen er innenfor bestemmelser for trygg produktkvalitet • kan kartlegge en situasjon og identifisere matfaglige problemstillinger ved å utarbeide og følge opp systemer for kvalitet

• kan delta i bedriftens HACCP-arbeid ved å utføre fareanalyser, fastsette kritiske styringspunkt og gjennomføre dokumentasjon

• kan følge opp kvalitetsarbeidet i tråd med bedriftens internkontrollsystem og HACCP, lage analyseplan, ta ut produktprøver, vurdere resultat, dokumentere avvik og bidra til korrigerende tiltak

Generell kompetanse

Studenten

• anvende kjøttvarekunnskap, IK-mat og HACCP til å forbedre/utvikle spekevareproduksjon

• kan utøve kvalitetsstyring i tråd med lovverket og bransjeretningsretningslinje for å sikre trygg matproduksjon

• har utviklet forståelse for sammenhengen mellom råvarekunnskap og produksjonsprosesser i forhold til kvalitetsarbeidet ved oppbevaring av trygge spekevarer

• kan anvende kunnskap om kvalitetssystemer til å bidra til å utvikle kvalitet i alle ledd i spekevareproduksjon

Arbeidsinnsats

3 sp.

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
Oppgave
Skriftlig
Arbeidskrav
Prøve
Skriftlig
Arbeidskrav

Vurdering

Se pkt. 6.3

• Karakterskala: A – F.

Pensum

74PK50C Kvalitetsstyring