71TK02P BRUK for H25 Innovasjon og entreprenørskap
Emnefakta
- Emnekode71TK02P
- StudienivåHøyere fagskolegrad, nivå 5.2
- FagområdeMat og reiseliv
- StudieprogramMatteknikk
- Studiepoeng15
- StudiestedTrondheim
- Start2025 Høst
- Emneansvarliganedy@feide.trondelagfylke.no, briste@feide.trondelagfylke.no
Tema
- Innovasjon og entreprenørskap (10 studiepoeng)
- Prosjektstyring (5 studiepoeng)
Forkunnskapskrav
Godkjent alle arbeidskrav i emnet LØM
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- kjenner til hvordan planlegge og dokumentere en innovasjonsprosess eller problemstilling knyttet til utvikling
- kjenner til hvordan gjennomføre en prosess for ny produktutvikling, prosjekt eller prosessforbedring
- kjenner til hvordan drøfte nye forretningsmodeller og/eller presentere forbedringstiltak i etablerte prosesser
- kjenner til hvordan drøfte entreprenørskapsbegrepet og muligheter i en sosiokulturell kontekst for verdiskaping
- vet hvordan beskrive en prosess for kreativ problemløsning og idéutvikling
- kjenner til hvordan analysere marked, næringsklynger og verdikjeder i en konkurransekontekst
- har kunnskap om hvordan utvikle og formulere ideer til prosessforbedring, produktutvikling eller prosjektplan
- har kunnskap om å ivareta HMS- og internkontroll samt etiske-, miljø- og samfunnsmessige forhold
- forstår betydningen av innovasjon for en bedrifts konkurranseevne og verdiskaping
- forstår hvordan analysere kapitalbehov samt utarbeide produktkalkyler og driftsbudsjett for den nyskapende idé
Ferdigheter
Studenten
- kan planlegge og dokumentere en innovasjonsprosess eller problemstilling knyttet til utvikling
- kan gjennomføre en prosess for ny produktutvikling, prosjekt eller prosessforbedring
- kan drøfte nye forretningsmodeller og/eller presentere forbedringstiltak i etablerte prosesser
- kan gjennomføre en prosess for kreativ problemløsning og idéutvikling
- kan samarbeide med andre
- kan tilpasse kommunikasjonen i møte med ulike samarbeidspartnere
- kan lage presentasjonsmateriell og pitche en idè
- utarbeide en prosjektskisse eller forretningsplan hvor videreutvikling av idé, produkt/prosess, økonomi, produktmarked og målgrupper står sentralt
- utforme mål, visjoner og overordnet markedsstrategi for en virksomhet eller et prosjekt
- kan vurdere, beskrive og dokumentere en prosess for innovasjon/ nyskapning og entreprenørskap med idéutvikling som grunnlag for ledelse av driftsprosesser samt utviklingsprosjekter og/eller etablering av ny virksomhet
- kan drøfte betydningen av innovasjon for en bedrifts konkurranseevne og verdiskaping
- kan analysere kapitalbehov samt utarbeide produktkalkyler og driftsbudsjett for den nyskapende idé
Generell kompetanse
Studenten
- forstår at ulike samarbeidspartnere kan medføre ulik strategi for kommunikasjon
- viser evne og vilje til egen læring og refleksjon, både alene og sammen med andre
- kan planlegge en innovasjonsprosess eller problemstilling knyttet til utvikling
- kan bidra til nyskaping ved å analysere kapitalbehov samt utarbeide produktkalkyler og driftsbudsjett
- kan bidra til å utvikle bedriften/etablere ny bedrift/entreprenørskap ved å vurdere, beskrive og dokumentere en prosess der idèutvikling er grunnlag for å lede prosessene
Læringsaktiviteter
- Forelesninger
- Veiledning
- Oppgaveløsning
- Presentasjoner
- Ekskursjoner
- Selvstudium
Forelesning: Forelesning og dialogbasert undervisning.
Veiledning: Veiledning i forbindelse med oppgaveløsning.
Oppgaveløsning: Individuelt og i grupper. Oppgaver i form av øving eller innlevering av teorioppgaver.
Presentasjoner: Muntlig presentasjon av eget arbeid.
Ekskursjoner: Ekskursjoner og bedriftsbesøk.