00TK02N Trygg matproduksjon

  • Emnefakta

    • Emnekode
      00TK02N
    • Studienivå
      Høyere fagskolegrad, nivå 5.2
    • Fagområde
      Mat og reiseliv
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      22
    • Studiested
      Trondheim
    • Start
      2025 Høst
    • Emneansvarlig
      kirhag@feide.trondelagfylke.no, anedy@feide.trondelagfylke.no

Tema

  • Kjøtt-teknologi
  • Melketeknologi
  • Fisketeknologi
  • Vegetabileteknologi
  • Trygg matproduksjon og kvalitetsstyring

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om struktur, kjemisk sammensetning og råvareegenskaper i råstoffene fisk, kjøtt, melk og vegetabiler
  • har kunnskap om prosesstrinn, prosesslinjer og konserveringsmetoder anvendt ved fremstilling av kjøtt, fisk, melk og vegetabiler
  • har kunnskap om produktkvalitet og forstå hvordan fremstilling og behandling av råstoffet påvirker sluttproduktets kvalitet og holdbarhet
  • kjenner til sensoriske metoder anvendt i bedømmelse av matkvalitet
  • har kunnskap om de grunnleggende prinsippene for god hygiene og produksjonspraksis (grunnforutsetninger)
  • har kunnskap om kvalitetsstyring av verdikjeden fra råvare til ferdig produkt
  • kjenner til matloven, forskrifter, samt bransjeretningslinjer som er gjeldene for matbransjen

Ferdigheter

Studenten

  • kan gjøre rede for valg av forskjellige prosesstrinn, prosesslinjer og konserveringsmetoder anvendt ved fremstilling av ulike matvarer
  • kan vurdere hvordan behandling av råstoffet og prosessbetingelser kan påvirke produktkvalitet og holdbarhet
  • kan gjøre rede for ulike fremstillinger og produksjonslinjer for næringsmidler ved hjelp av et prosessflytskjema
  • kan gjøre rede for valg av metoder for kontroll på grunnforutsetninger
  • kan gjennomføre kvalitetsstyringsprosess av verdikjede fra råvare til ferdig produkt
  • kan anvende regelverket og sørge for at matproduksjonen er innenfor bestemmelser for trygg produktkvalitet
  • kan følge gjeldende lover og forskrifter som regulerer matindustrien

Generell kompetanse

Studenten

  • kan arbeide i tverrfaglige team for gjennomføring av en produksjonsprosess ved fremstilling av forskjellige matvarer
  • kan se sammenhengen mellom råvare -og ferdigvarekvalitet og vurdere produksjonsmetoder som bør anvendes
  • kan anvende kunnskap om kvalitetsstyringssystemer for mattrygghet for å bidra til utvikling av kvalitet i alle ledd i matproduksjon

Læringsaktiviteter

  • Forelesninger
  • Veiledning
  • Øvelser i produktframstilling
  • Oppgaveløsning
  • Gruppearbeid
  • Nettundervisning
  • Ekskursjoner
  • Selvstudium

Forelesning: Forelesning og dialogbasert undervisning.

Veiledning: Veiledning i forbindelse med oppgaveløsning og praktisk arbeid. 

Øvelser i produktfremstilling: Praktisk deltagelse innen matproduksjon innenfor kjøtt, vegetabiler og melketeknologi.

Oppgaveløsning: Individuelt og i grupper. Oppgaver i form av øving eller innlevering av teorioppgaver og praktiske oppgaver. 

Nettundervisning: Forelesning og dialogbasert undervisning.

Ekskursjoner: Ekskursjoner og bedriftsbesøk

 

 

Arbeidskrav

Alle arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent, og alle må være godkjent for å gå opp til eksamen. 

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
Vegetabilteknologi
Skriftlig
Arbeidskrav
2 innleveringer
Melketeknologi
Skriftlig
Arbeidskrav
3 innlevering
Kjøtt-teknologi
Skriftlig
Arbeidskrav
2 innleveringer
Fisketeknologi
Skriftlig
Arbeidskrav
2 innleveringer
Hygiene
Skriftlig
Arbeidskrav
2 innleveringer
Prøveeksamen
Skriftlig
Arbeidskrav
Hjemmeprøve

Vurderinger

EksamensformKarakterskalaGrupperingVarighetHjelpemidler
Skriftlig hjemmeeksamen
A-F
Individuell
7 Time(r)

Pensum

00TK02N Trygg matproduksjon