00TK02N Trygg matproduksjon
Emnefakta
- Emnekode00TK02N
- StudienivåHøyere fagskolegrad, nivå 5.2
- FagområdeMat og reiseliv
- StudieprogramMatteknikk
- Studiepoeng22
- StudiestedTrondheim
- Start2025 Høst
- Emneansvarligkirhag@feide.trondelagfylke.no, anedy@feide.trondelagfylke.no
Tema
- Kjøtt-teknologi
- Melketeknologi
- Fisketeknologi
- Vegetabileteknologi
- Trygg matproduksjon og kvalitetsstyring
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om struktur, kjemisk sammensetning og råvareegenskaper i råstoffene fisk, kjøtt, melk og vegetabiler
- har kunnskap om prosesstrinn, prosesslinjer og konserveringsmetoder anvendt ved fremstilling av kjøtt, fisk, melk og vegetabiler
- har kunnskap om produktkvalitet og forstå hvordan fremstilling og behandling av råstoffet påvirker sluttproduktets kvalitet og holdbarhet
- kjenner til sensoriske metoder anvendt i bedømmelse av matkvalitet
- har kunnskap om de grunnleggende prinsippene for god hygiene og produksjonspraksis (grunnforutsetninger)
- har kunnskap om kvalitetsstyring av verdikjeden fra råvare til ferdig produkt
- kjenner til matloven, forskrifter, samt bransjeretningslinjer som er gjeldene for matbransjen
Ferdigheter
Studenten
- kan gjøre rede for valg av forskjellige prosesstrinn, prosesslinjer og konserveringsmetoder anvendt ved fremstilling av ulike matvarer
- kan vurdere hvordan behandling av råstoffet og prosessbetingelser kan påvirke produktkvalitet og holdbarhet
- kan gjøre rede for ulike fremstillinger og produksjonslinjer for næringsmidler ved hjelp av et prosessflytskjema
- kan gjøre rede for valg av metoder for kontroll på grunnforutsetninger
- kan gjennomføre kvalitetsstyringsprosess av verdikjede fra råvare til ferdig produkt
- kan anvende regelverket og sørge for at matproduksjonen er innenfor bestemmelser for trygg produktkvalitet
- kan følge gjeldende lover og forskrifter som regulerer matindustrien
Generell kompetanse
Studenten
- kan arbeide i tverrfaglige team for gjennomføring av en produksjonsprosess ved fremstilling av forskjellige matvarer
- kan se sammenhengen mellom råvare -og ferdigvarekvalitet og vurdere produksjonsmetoder som bør anvendes
- kan anvende kunnskap om kvalitetsstyringssystemer for mattrygghet for å bidra til utvikling av kvalitet i alle ledd i matproduksjon
Læringsaktiviteter
- Forelesninger
- Veiledning
- Øvelser i produktframstilling
- Oppgaveløsning
- Gruppearbeid
- Nettundervisning
- Ekskursjoner
- Selvstudium
Forelesning: Forelesning og dialogbasert undervisning.
Veiledning: Veiledning i forbindelse med oppgaveløsning og praktisk arbeid.
Øvelser i produktfremstilling: Praktisk deltagelse innen matproduksjon innenfor kjøtt, vegetabiler og melketeknologi.
Oppgaveløsning: Individuelt og i grupper. Oppgaver i form av øving eller innlevering av teorioppgaver og praktiske oppgaver.
Nettundervisning: Forelesning og dialogbasert undervisning.
Ekskursjoner: Ekskursjoner og bedriftsbesøk
Arbeidskrav
Alle arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent, og alle må være godkjent for å gå opp til eksamen.
Arbeidskrav og studiekrav
Navn | Krav | Kravtype | Kommentar |
---|---|---|---|
Vegetabilteknologi | Skriftlig | Arbeidskrav | 2 innleveringer |
Melketeknologi | Skriftlig | Arbeidskrav | 3 innlevering |
Kjøtt-teknologi | Skriftlig | Arbeidskrav | 2 innleveringer |
Fisketeknologi | Skriftlig | Arbeidskrav | 2 innleveringer |
Hygiene | Skriftlig | Arbeidskrav | 2 innleveringer |
Prøveeksamen | Skriftlig | Arbeidskrav | Hjemmeprøve |
Vurderinger
Eksamensform | Karakterskala | Gruppering | Varighet | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Skriftlig hjemmeeksamen | A-F | Individuell | 7 Time(r) |