00TK02M Kjemi og mikrobiologi i mat

  • Emnefakta

    • Emnekode
      00TK02M
    • Studienivå
      Høyere fagskolegrad, nivå 5.2
    • Fagområde
      Mat og reiseliv
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      13
    • Studiested
      Trondheim
    • Start
      2025 Høst
    • Emneansvarlig
      anedy@feide.trondelagfylke.no, kirhag@feide.trondelagfylke.no, trura@feide.trondelagfylke.no

Tema

Mikrobiologi ( 9 studiepoeng )

Næringsmiddelkjemi (4 studiepoeng)

Forkunnskapskrav

Godkjent alle arbeidskrav i emnet innledende kjemi

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

  • har kjennskap til generell systematisering av mikroorganismer og mikrobiologisk terminologi
  • har kunnskap om ulike typer mikroorganismers oppbygging, egenskaper og livsbetingelser og hvordan disse kan styres for å bidra til kontroll av matproduksjon  
  • har kunnskap om matbårne sykdommer
  • har kunnskap om aktuelle analyseteknikker innen mikrobiologi og cellebiologi
  • har kunnskap om proteiners, lipiders, karbohydraters, vann, samt øvrige næringsstoffers oppbygning, egenskaper og betydning i næringsmidler
  • har kunnskap om de typiske kjemiske reaksjoner som har betydning for dannelse og nedbrytning av proteiner, lipider, karbohydrater og vitaminer
  • har innsikt i næringsstoffenes betydning for et sunt kosthold

Ferdigheter

Studenten

  • kan gjøre rede for valg av aktuelle analyseteknikker for påvisning av enkelte mikroorganismer i matvarer og tolke resultatene med hensyn til matvarens kvalitet og trygghet
  • kan vurdere mikrobiologiske resultater i en produksjonsprosess og treffe hensiktsmessige og begrunnende valg i henhold til lovverket innenfor matproduksjon
  • kan gjøre rede for aktuelle analyseteknikker for å påvise næringsstoffer, vann, salt og nedbrytningsprodukter

Generell kompetanse

Studenten

  • kan drøfte hvordan nyttige og skadelige mikroorganismer kan nyttes og hindres i næringsmidler
  • har utviklet forståelse for mikrobiologi i forebyggende kvalitetsarbeid for å bevare trygge matvarer
  • kan gjennomføre og dokumentere laboratoriearbeid, alene og som deltaker i en gruppe, i tråd med etiske krav og regelverk
  • kan kombinere teoretisk kunnskap om næringsstoffer med praktiske problemstillinger i matindustrien, f.eks. ved å drøfte betydningen prosessering har for matens kjemiske sammensetning og næringsverdi

Læringsaktiviteter

  • Forelesninger
  • Veiledning
  • Oppgaveløsning
  • Laboratoriearbeid
  • Nettundervisning
  • Selvstudium

Forelesning: Forelesning og dialogbasert undervisning.

Veiledning: Veiledning i forbindelse med oppgaveløsning.

Oppgaveløsning: Individuelt og i grupper. Oppgaver i form av øving eller innlevering av teorioppgaver og praktiske oppgaver. 

Laboratoriearbeid: Obligatorisk deltagelse i laboratorieøvelser og rapportskriving alene eller i grupper.

Nettundervisning:  Forelesning og dialogbasert undervisning.

Arbeidskrav

Alle arbeidskrav må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.

 

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
Mikrobiologi
Skriftlig
Arbeidskrav
4 innleveringer: Godkjent/ikke godkjent
Næringsmiddelkjemi
Skriftlig
Arbeidskrav
2 innleveringer: Godkjent/ikke godkjent
Rapporter fra laboratorieøvinger
Skriftlig
Arbeidskrav
4 rapporter (fullføres på samling): Godkjent/ikke godkjent

Vurderinger

EksamensformKarakterskalaGrupperingVarighetHjelpemidler
Skriftlig eksamen
A-F
Individuell
5 Time(r)

Pensum

00TK02M Kjemi og mikrobiologi i mat