00TK02M Kjemi og mikrobiologi i mat
Emnefakta
- Emnekode00TK02M
- StudienivåHøyere fagskolegrad, nivå 5.2
- FagområdeMat og reiseliv
- StudieprogramMatteknikk
- Studiepoeng13
- StudiestedTrondheim
- Start2025 Høst
- Emneansvarliganedy@feide.trondelagfylke.no, kirhag@feide.trondelagfylke.no, trura@feide.trondelagfylke.no
Tema
Mikrobiologi ( 9 studiepoeng )
Næringsmiddelkjemi (4 studiepoeng)
Forkunnskapskrav
Godkjent alle arbeidskrav i emnet innledende kjemi
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har kjennskap til generell systematisering av mikroorganismer og mikrobiologisk terminologi
- har kunnskap om ulike typer mikroorganismers oppbygging, egenskaper og livsbetingelser og hvordan disse kan styres for å bidra til kontroll av matproduksjon
- har kunnskap om matbårne sykdommer
- har kunnskap om aktuelle analyseteknikker innen mikrobiologi og cellebiologi
- har kunnskap om proteiners, lipiders, karbohydraters, vann, samt øvrige næringsstoffers oppbygning, egenskaper og betydning i næringsmidler
- har kunnskap om de typiske kjemiske reaksjoner som har betydning for dannelse og nedbrytning av proteiner, lipider, karbohydrater og vitaminer
- har innsikt i næringsstoffenes betydning for et sunt kosthold
Ferdigheter
Studenten
- kan gjøre rede for valg av aktuelle analyseteknikker for påvisning av enkelte mikroorganismer i matvarer og tolke resultatene med hensyn til matvarens kvalitet og trygghet
- kan vurdere mikrobiologiske resultater i en produksjonsprosess og treffe hensiktsmessige og begrunnende valg i henhold til lovverket innenfor matproduksjon
- kan gjøre rede for aktuelle analyseteknikker for å påvise næringsstoffer, vann, salt og nedbrytningsprodukter
Generell kompetanse
Studenten
- kan drøfte hvordan nyttige og skadelige mikroorganismer kan nyttes og hindres i næringsmidler
- har utviklet forståelse for mikrobiologi i forebyggende kvalitetsarbeid for å bevare trygge matvarer
- kan gjennomføre og dokumentere laboratoriearbeid, alene og som deltaker i en gruppe, i tråd med etiske krav og regelverk
- kan kombinere teoretisk kunnskap om næringsstoffer med praktiske problemstillinger i matindustrien, f.eks. ved å drøfte betydningen prosessering har for matens kjemiske sammensetning og næringsverdi
Læringsaktiviteter
- Forelesninger
- Veiledning
- Oppgaveløsning
- Laboratoriearbeid
- Nettundervisning
- Selvstudium
Forelesning: Forelesning og dialogbasert undervisning.
Veiledning: Veiledning i forbindelse med oppgaveløsning.
Oppgaveløsning: Individuelt og i grupper. Oppgaver i form av øving eller innlevering av teorioppgaver og praktiske oppgaver.
Laboratoriearbeid: Obligatorisk deltagelse i laboratorieøvelser og rapportskriving alene eller i grupper.
Nettundervisning: Forelesning og dialogbasert undervisning.
Arbeidskrav
Alle arbeidskrav må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.
Arbeidskrav og studiekrav
Navn | Krav | Kravtype | Kommentar |
---|---|---|---|
Mikrobiologi | Skriftlig | Arbeidskrav | 4 innleveringer: Godkjent/ikke godkjent |
Næringsmiddelkjemi | Skriftlig | Arbeidskrav | 2 innleveringer: Godkjent/ikke godkjent |
Rapporter fra laboratorieøvinger | Skriftlig | Arbeidskrav | 4 rapporter (fullføres på samling): Godkjent/ikke godkjent |
Vurderinger
Eksamensform | Karakterskala | Gruppering | Varighet | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Skriftlig eksamen | A-F | Individuell | 5 Time(r) |