00TK00L Generell kjemiprosess

  • Emnefakta

    • Emnekode
      00TK00L
    • Studienivå
      Høyere fagskolegrad, nivå 5.2
    • Fagområde
      Mat og reiseliv
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      12
    • Studiested
      Trondheim
    • Start
      2025 Høst
    • Emneansvarlig
      trura@feide.trondelagfylke.no, kirhag@feide.trondelagfylke.no, mayre

Tema

  • Anvendt prosessteknikk
  • Vedlikehold/matriallære
  • HMS

Forkunnskapskrav

Ingen

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

  • har kjennskap til de grunnleggende prinsippene for beregning av trykk, strømning og energi i produksjonsanlegg
  • har kjennskap til prinsippene bak ulike prosessoperasjoner som ekstraksjon, separasjon, destillasjon og tørking
  • kjenner til virkemåten for ulike utstyr og maskiner benyttet i matindustrien
  • kjenner til og kan anvende ulike symboler i et prosessflytskjema og kan følge flyten gjennom prosessen
  • har kunnskap om hvordan sammensatte prosesser kan styres og reguleres
  • har kjennskap til oppbygning og egenskaper for de mest aktuelle materialer anvendt i matindustrien
  • har kunnskap om de vanligste korrosjonsproblemer, slitasje og skader som kan oppstå på de forskjellige materialer i bruk
  • forstår sammenhengen mellom vedlikeholdsteori og praktisk vedlikehold
  • har grunnleggende kunnsakp om HMS-arbeid for å sikre trygt arbeidsmiljø
  • har kunnskap om lovene og forskriftene som gjelder for HMS-arbeidet i en bedrift

Ferdigheter

Studenten

  • kan utføre relevante beregninger av væskestrømning og varmeoverføring
  • kan gjøre rede for de vanligste komponentene i ulike prosessanlegg som brukes i matindustrien.
  • kan utøve HMS-ledelse samt iverksette tiltak for å forebygge ulykker eller skader på personer

Generell kompetanse

Studenten

  • kan analysere og vurdere risikomomenter og iverksette tiltak i ulike produksjonsprosesser
  • kan vurdere materialers egenskaper og bruksområder og gjøre valg blant de mest aktuelle materialer
  • kan kombinere kunnskap om prosessering og ulike maskiner for å forstå hvordan anlegg i matindustrien skal brukes og er bygd opp
  • kan anvende kunnskapen om symbolbruk og prosessregulering til å lese prosessflytskjemaer
  • kan gjøre rede for faremomentene ved håndtering og oppbevaring av kjemikalier ved hjelp av instrukser og sikkerhetsdatablader

Læringsaktiviteter

 Forelesning og dialogbasert undervisning.

Veiledning i forbindelse med oppgaveløsning.

Oppgaveløsning: Individuelt og i grupper. Oppgaver i form av øving eller innlevering av teorioppgaver og praktiske oppgaver.

Presentasjon av eget og andres arbeid.

Ekskursjoner og bedriftsbesøk.

Nettundervisning.

Selvstudium

 

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
HMS
Skriftlig
Arbeidskrav
Prøve, karakter teller 30% av emnekarakter
HMS
Skriftlig
Arbeidskrav
Innlevering: Godkjent/ikke godkjent
Anvendt prosessteknikk
Skriftlig
Arbeidskrav
3 innleveringer: Godkjent/ikke godkjent
Anvendt prosessteknikk
Skriftlig
Arbeidskrav
Prøve: Karakter, teller 40 % av emnekarakter
Vedlikehold og materiallære
Skriftlig
Arbeidskrav
Innlevering: Godkjent/ikke godkjent
Avsluttende prøve, alle tema
Skriftlig
Arbeidskrav
Karakter, teller 30 % av emnekarakter

Vurdering

Dette emnet har ikke eksamen.

Emnekarakteren er den karakteren studenten får etter vekting av alle obligatoriske arbeidskrav i emnet.

Vurderinger

EksamensformKarakterskalaGrupperingVarighetHjelpemidler
Emnekarakter
A-F

Pensum

00TK00L Generell kjemiprosess