00TK00K Innledende kjemi
Emnefakta
- Emnekode00TK00K
- StudienivåHøyere fagskolegrad, nivå 5.2
- FagområdeMat og reiseliv
- StudieprogramMatteknikk
- Studiepoeng18
- StudiestedTrondheim
- Start2025 Høst
- Emneansvarligtrura@feide.trondelagfylke.no, kirhag@feide.trondelagfylke.no
Forkunnskapskrav
Ingen spesielle
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om atomteori, ulike grunnstoffer og kjemiske bindinger
- har kunnskap om det periodiske system og IUPACs navnsettingsregler
- har kunnskap om ulike kjemiske reaksjoner og reaksjonslikninger inkludert energiforandringer ved reaksjoner
- har kunnskap om relevante kjemiske beregninger
- har kunnskap om reaksjonsfart, kjemisk likevekt og faktorer som påvirker disse
- har grunnleggende kunnskap innen termodynamikk og kinetikk
- har kunnskap om klassifisering av organiske forbindelser
- har kunnskap om pH-begrepet, titrering og løselighet
- har kunnskap om teorien bak syre-base-reaksjoner, fellingsreaksjoner samt redoksreaksjoner
Ferdigheter
Studenten
- kan gjøre rede for reaksjonslikninger og utføre aktuelle beregninger
- kan gjøre rede for periodesystemet og benytte kjemiske tabeller som verktøy for å forklare egenskapene til grunnstoffer og deres forbindelser
- kan finne, henvise til og reflektere over fagstoff rundt en kjemisk problemstilling
- kan planlegge og utføre enkle laboratorieforsøk i henhold til skrevne rutiner og sikkerhetsregler
Generell kompetanse
Studenten
- kan anvende kjemikunnskaper som grunnlag for forståelse av matteknologiske problemstillinger alene eller i samarbeid med andre
- har kompetanse i kjemi som grunnlag for videre læring innen matteknologiske fag
- kan bruke og følge etiske og miljømessige krav samt retningslinjer i praktisk arbeid med kjemikalier i laboratorium
Læringsaktiviteter
- Forelesning: Forelesning og dialogbasert undervisning.
- Veiledning: Veiledning i forbindelse med oppgaveløsning.
- Oppgaveløsning: Individuelt og i grupper. Oppgaver i form av øving eller innlevering av teorioppgaver, laboratorieøvinger og praktiske oppgaver.
- Nettundervisning: Forelesning, dialogbasert undervisning og oppgaveløsning.
- Selvstudium
Arbeidskrav og studiekrav
Navn | Krav | Omfang | Kravtype | Kommentar |
---|---|---|---|---|
Gruppeveiledning, digital | Skriftlig/muntlig | 5 | Arbeidskrav | Muntlig, digital deltakelse på Teams mellom samlinger, hvor 4/5 må være godkjente for å gå opp til eksamen. |
Innlevering | Skriftlig | 1 | Arbeidskrav | Individuell innlevering, må være godkjent for å gå opp til eksamen. |
Prøve | Skriftlig | 1 | Arbeidskrav | Skriftlig prøve på samling. Må være godkjent for å gå opp til eksamen. |
Hjemmeprøve | Skriftlig | 1 | Arbeidskrav | Individuell hjemmeprøve. Må være godkjent for å gå opp til eksamen. |
Vurderinger
Eksamensform | Karakterskala | Gruppering | Varighet | Hjelpemidler | Kommentar |
---|---|---|---|---|---|
Skriftlig eksamen | A-F | Individuell | 5 Time(r) |
Fagstoff
Endelig pensumliste blir lagt ut på læringsplattform ved studiestart.
Pensum
00TK00K Innledende kjemi
Program som bruker emnet
- Matteknikk