00TK00K Innledende kjemi

  • Emnefakta

    • Emnekode
      00TK00K
    • Studienivå
      Høyere fagskolegrad, nivå 5.2
    • Fagområde
      Mat og reiseliv
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      18
    • Studiested
      Trondheim
    • Start
      2025 Høst
    • Emneansvarlig
      trura@feide.trondelagfylke.no, kirhag@feide.trondelagfylke.no

Forkunnskapskrav

Ingen spesielle

Læringsutbytte

Kunnskap

Kunnskaper

Studenten

  • har kunnskap om atomteori, ulike grunnstoffer og kjemiske bindinger 
  • har kunnskap om det periodiske system og IUPACs navnsettingsregler 
  • har kunnskap om ulike kjemiske reaksjoner og reaksjonslikninger inkludert energiforandringer ved reaksjoner 
  • har kunnskap om relevante kjemiske beregninger
  • har kunnskap om reaksjonsfart, kjemisk likevekt og faktorer som påvirker disse
  • har grunnleggende kunnskap innen termodynamikk og kinetikk
  • har kunnskap om klassifisering av organiske forbindelser 
  • har kunnskap om pH-begrepet, titrering og løselighet  
  • har kunnskap om teorien bak syre-base-reaksjoner, fellingsreaksjoner samt redoksreaksjoner

 

Ferdigheter

Ferdigheter

Studenten

  • kan gjøre rede for reaksjonslikninger og utføre aktuelle beregninger
  • kan gjøre rede for periodesystemet og benytte kjemiske tabeller som verktøy for å forklare egenskapene til grunnstoffer og deres forbindelser
  • kan finne, henvise til og reflektere over fagstoff rundt en kjemisk problemstilling
  • kan planlegge og utføre enkle laboratorieforsøk i henhold til skrevne rutiner og sikkerhetsregler

Generell kompetanse

Generell kompetanse

Studenten

  • kan anvende kjemikunnskaper som grunnlag for forståelse av matteknologiske problemstillinger alene eller i samarbeid med andre
  • har kompetanse i kjemi som grunnlag for videre læring innen matteknologiske fag
  • kan bruke og følge etiske og miljømessige krav samt retningslinjer i praktisk arbeid med kjemikalier i laboratorium

Læringsaktiviteter

Forelesning: Forelesning og dialogbasert undervisning.

Veiledning: Veiledning i forbindelse med oppgaveløsning. 

Oppgaveløsning: Individuelt og i grupper. Oppgaver i form av øving eller innlevering av teorioppgaver, laboratorieøvinger og praktiske oppgaver. 

Nettundervisning: Forelesning, dialogbasert undervisning og oppgaveløsning.

Selvstudium

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
Gruppeveiledning, digital
Skriftlig/muntlig
5
Arbeidskrav
Muntlig, digital deltakelse på Teams mellom samlinger, hvor 4/5 må være godkjente for å gå opp til eksamen.
Innlevering
Skriftlig
1
Arbeidskrav
Individuell innlevering, må være godkjent for å gå opp til eksamen.
Prøve
Skriftlig
1
Arbeidskrav
Skriftlig prøve på samling. Må være godkjent for å gå opp til eksamen.
Hjemmeprøve
Skriftlig
1
Arbeidskrav
Individuell hjemmeprøve. Må være godkjent for å gå opp til eksamen.

Vurderinger

EksamensformKarakterskalaGrupperingVarighetHjelpemidler
Skriftlig eksamen
A-F
Individuell
5 Time(r)

Fagstoff

Endelig pensumliste blir lagt ut på læringsplattform ved studiestart.

Pensum

00TK00K Innledende kjemi