10HH54F Praksis
10HH54F Praksis
- Emnebeskrivelse
- StudienivåHøyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
- FagområdeHelsefag
- StudieprogramMålrettet miljøarbeid knyttet til mennesker med utviklingshemming
- Studiepoeng12
- Start2026 Høst
- Målrettet miljøarbeid knyttet til mennesker med utviklingshemming
Studenten:
- har kunnskap om hva som kjennetegner brukere med funksjonsnedsettelser og om hvordan kompleksiteten gir konsekvenser for omsorgsutøvelsen
- har kunnskap om faglige verktøy i arbeidet med kartlegging av ressurser, behov, funksjonsnivå og helsesvikt hos brukere med funksjonsnedsettelser
- har kunnskap om organisering av omsorgstjenesten og kjennskap til ansvar og oppgaver for aktører og samarbeidsparter i ulike pasientforløp
har innsikt i kunnskapsbasert praksis, og kan oppdatere sin kunnskap i utviklingsarbeidet i praksisperioden
Studenten:
- kan kartlegge situasjoner i praksis og identifisere faglige og etiske problemstillinger og behov for å iverksette tiltak
- kan anvende kunnskap om helsefremmende og forebyggende arbeid til å veilede personer med funksjonsnedsettelser i mestring når helse og funksjonsevne endres
- kan anvende kunnskap om brukeren til å delta i miljøbehandling for å ivareta verdighet og mestring
- kan anvende kunnskap om kommunikasjon og veiledning til å informere og veilede brukere, pårørende og kolleger
- kan kartlegge tilstand, ressurser og behov hos pasienter/brukere ved hjelp av standardiserte observasjonsskjemaer og kartleggingsverktøy
- kan finne informasjon og fagstoff som er relevant for problemstillinger i praksis
Studenten:
- har utviklet en etisk grunnholdning som kommer til uttrykk ved at han/hun ivaretar brukermedvirkning, integritet, og faglig forsvarlighet i praksis.
- kan utføre helsefremmende, forebyggende, behandlende, rehabiliterende og/eller lindrende omsorg etter individuelle behov.
- kan bygge relasjoner med kollegaer, og på tvers av avdelinger og etater i samarbeidet om tjenestetilbudet til brukere
- kan bidra til å utvikle konkrete miljøtiltak for å bedre kvaliteten på tjenestetilbudet på arbeidsplassen
- kan bidra til å utvikle arbeidsmetoder og tjenestetilbud på arbeidsplassen, gjennom kunnskapsdeling, veiledning og etisk refleksjon
Praksis er en obligatorisk del av studietiden og skal bidra til å styrke studentenes selvfølelse og motivasjon for egen utvikling. Studentene utvikler evnen til refleksjon samt at de opplever seg selv som en del av virksomheten. Gjennom praksis skal studentene oppnå et læringsutbytte som gjenspeiler innholdet i teoriemnene. Praksis gjennomføres som utplassering på ekstern arbeidsplass eller som utviklingsarbeid på egen arbeidsplass.
Taushetsplikt
Studenter som gjennomfører sin opplæring ved arbeid, oppdrag eller verv og blir kjent med taushetsbelagte opplysninger, har taushetsplikt etter forvaltningslovens regler (§ 13-13f). Taushetsplikten gjelder også etter at studenten har avsluttet sin opplæring ved fagskolen.
Omfang praksis
Studenten skal gjennomføre 10 uker i praksis. Dersom en student avbryter en praksisperiode uten dokumentert grunn, blir praksisperioden ikke godkjent.
Fremdriftsplan
Skriftlig fremdriftsplan med mål, tema og problemstilling. Må vurderes av faglærer som tilfredsstillende for at arbeidskravet skal være godkjent.
Refleksjonsnotater
Tre skriftlige refleksjonsnotater hver på 400 ord (+/- 10 %), og med følgende innleveringstidspunkt og innhold:
- etter 3 uker i praksis, studentens refleksjoner om praksiserfaringene knyttet til fremdriftsplan og mål
- etter 7 uker i praksis, studentens refleksjoner om praksiserfaringene knyttet til fremdriftsplan og mål
- etter praksisrapporten er lagt fram i klassen, studentens refleksjoner knyttet til prosess med og innhold i oppgaven
Refleksjonsnotatene må oppfylle de formelle kravene til omfang og innhold for å bli godkjent.
Alternativ 1: Student med praksis på egen arbeidsplass
Rapport
Tema utviklingsarbeid på egen arbeidsplass. Skriftlig praksisrapport på 2000 ord (+/-10 %). Rapporten må følge angitt mal. Framlegg for klassen. For at arbeidskravet skal være godkjent, må oppgaven og framføringen vurderes til karakter bestått.
Framlegg
Framlegg på egen arbeidsplass av utviklingsarbeidet. Godkjent ved gjennomføring.
Refleksjonsnotat om framlegget
Etter framlegget på studentens egen arbeidsplass levere refleksjonsnotat som inneholder studentens egen vurdering av hvordan framlegget gikk. Omfang 400 ord (+/-10 %). Refleksjonsnotatet må oppfylle de formelle kravene til omfang og innhold for å bli godkjent.
Alternativ 2: Student med praksis på ekstern arbeidsplass
Prosjektrapport
En prosjektrapport fra praksis på 2000 ord (+/- 10 %). Rapporten må følge angitt mal. Framlegg for klassen. For at arbeidskravet skal være godkjent, må prosjektrapport og framlegg vurderes til karakter bestått.
For å få karakter i emnet må alle arbeidskrav være godkjent, inkludert antall uker praksis. Karakter bestått / ikke bestått benyttes.
For studenter med praksis på ekstern arbeidsplass foretas det en underveisvurdering omtrent midt i praksisperioden i samarbeid mellom arbeidsplassen og faglærer. Vurderingen er studentens praksisgjennomføring knyttet til fremdriftsplan og mål. Dersom studenten står i fare for ikke bestått praksis, gis det et varsel til studenten om dette.