83TK01C Emne 2: Matproduksjon og råvarer fra naturen

Introduksjon

Emnet går over utdanningens tre første semester, og er spesielt viktig for å forstå sammenhengene mellom emne 1 og 2. Samtidig tilbys emnet overlappende med emne 4. 

Forvaltning og bruk av jord og naturressurser er en grunnleggende forutsetning for matproduksjon. Ressursene kan være knyttet til utmark, innmark, innsjøer, elver og hav. Drøvtyggernes evne til å omdanne gras og krattskog til mat er sentral for utnyttelse av utmarksarealene i Norge, både på øyer, i skog, på vidde og til fjells. Biologisk mangfold i natur- og kulturlandskapet er en sentral del av denne tradisjonelle bruken av utmarka.  

Innhold

  • Matproduksjon på inn- og utmark  

  • Høsting av matressurser i naturen  

  • Driftsformer og trender i landbruket  

  • Bærekraftig fiske og høsting fra hav og fjære  

  • Skjøtsel av kulturlandskapet og artsmangfold på kulturmark  

  • Jordkvalitet og kompostering

Læringsutbytter

Kunnskap

Kandidaten har etter fullført emne; 

  • kjennskap til ulike driftsformer innen animalsk og vegetabilsk råvareproduksjon  

  • kjennskap til prinsippene knyttet til begrepet sirkulærøkonomi og regenerativt landbruk 

  • kjennskap til regelverk knyttet til økologisk matproduksjon og bærekraftig fiske 

  • innsikt i fordøyelsessystem og fôring av drøvtyggere og énmaga dyr 

  • innsikt i lokale matressurser og tradisjonell utnyttelse av et utvalg urter og ville vekster, samt råvarer fra hav og fjære 

  • kjennskap til bevaringsverdige husdyrraser og kulturplanter 

  • kjennskap til skjøtsel av kulturlandskap og artsmangfold på kulturmark 

  • kunnskap om utmarksbaserte råvarer med fokus på beiting, sanking, jakt og innlandsfiske 

  • kjennskap til reindrift 

  • innsikt i prinsippene for kompostering av matavfall 

  • kjennskap til jordkvalitet og betydningen av artsmangfold i jord for matproduksjon 

  • kjennskap til urban matproduksjon i et bærekraftperspektiv 

  • kjennskap til birøkt 

Ferdigheter

Kandidaten kan etter fullført emne; 

  • planlegge, gjøre rede for, begrunne og gjennomføre et matverksted basert på kunnskap om matproduksjon og høsting fra naturen  

  • nevne et utvalg skjøtselsmetoder for kulturmark, og forklare betydningen av skjøtsel for biologisk mangfold 

  • forklare forskjeller i fordøyelsessystem for drøvtyggere og énmaga dyr   

  • forklare sammenhengen mellom tilgjengelige fôrressurser og produksjon av kjøtt, melk og egg på husdyr 

  • forklare forskjeller mellom økologisk og konvensjonell matproduksjon 

  • gjøre rede for kompostering av matavfall 

Generell kompetanse

Kandidaten kan etter fullført emne; 

  • forstå sammenhengen mellom bærekraftig matproduksjon og forvaltning av natur- og kulturverdier    

  • reflektere over og drøfte ulike sider ved konvensjonell og økologisk matproduksjon i et bærekraftig perspektiv (økologi, dyrevelferd, helse) 

  • forstå betydningen av sirkulærøkonomi og fornybare ressurser i matproduksjonen 

  • reflektere over tilgjengelige ressurser som grunnlag for matproduksjon og bærekraftig utnyttelse av naturen 

Læringsmetoder

Undervisningen består av teoretiske forelesninger, praktiske øvinger/matverksted og studiebesøk til bedrifter med primærproduksjon, inkl. testing av matopplevelse der perspektivet fra jord og fjord til bord er til stede.  

I prosjektoppgaven skal studenten fordype seg i et tema innenfor primærproduksjon eller høsting av råvarer fra naturen (sanking, fangst, jakt og fiske). Tema velges i samråd med emnelærer/veileder, og studentens egeninteresse skal vektlegges. Oppgaven skal ha både teoretisk og praktisk tilnærming.  

Arbeidskrav

Gjennomføres i 2. semester. 

  • Tematiske innleveringer: 1 

  • Utprøving/testing av opplevelsesprodukt: 1 

  • Matverksted med innlevering av logg: 1 

  • Prosjektoppgave med presentasjon: 1 

  • Emneprøve: 1 

Vurdering

Prosjektoppgave og emneprøve vektes likt, og danner grunnlag for emnekarakter. De øvrige arbeidskrav må være vurdert til bestått for å få emnet godkjent.