Regnskapskonsulent

  • Studiefakta

    • Fagområde
      Regnskapsfag
    • Studiepoeng
      60
    • Studienivå
      Høyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
    • Studieform
      Deltid
    • Studieprogram
      Regnskapskonsulent
    • Startsemester
      2023 Høst

Regnskapskonsulent

Mål og hovedmomenter

Norsk arbeids- og næringsliv har et stort behov for fagutdannede i årene fremover. Samtidig fremheves betydningen av å være fagutdannet i et fremtidig arbeidsliv, med større trygghet for egen deltakelse i arbeidslivet over tid og økte karrieremuligheter.

Studiet skal gi kandidaten en bakgrunn for å kunne arbeide som regnskaps- og/eller lønnsmedarbeider i både privat og offentlig sektor, samt med en del praksis, kunne innta roller som controller og internrevisor. Dette betyr at kandidaten skal kunne føre et regnskap på selvstendig grunnlag, kunne foreta korrekt lønnsavregning og foreta enkel årsavslutning. Videre skal kandidaten kunne fremme og beskytte organisasjonens verdier gjennom å foreta risikovurderinger og gi veiledning og råd i hvordan sikre disse verdier. I tillegg skal kandidaten kunne benytte sin kunnskap om digitalisering for å gi råd om øking av effektivitet og produktivitet.

Kandidaten skal i løpet av studieprogrammet oppnå kunnskap om de lover og regler som er nødvendig for utførelse av yrket. Kandidaten skal videre tilegne seg en etisk fremferd og orden som tilkommer yrket.

Fagskolestudiet for Regnskapskonsulent har et omfang på 60 fagskolepoeng. Studiet er organisert i emner med både teoretisk og praktisk opplæring.

Opptakskrav

Opptak til Regnskapskonsulent foretas én gang i året til høstsemesteret.

Opptakskravet er fullført og bestått videregående opplæring;

  • generell studiekompetanse, eller
  • yrkesfaglig studieretning, med fagbrev innenfor programområde for
    • Salg, service og reiseliv*

Opptak på grunnlag av realkompetansevurdering

Ved opptak på grunnlag av realkompetanse på søkeren kunne dokumentere realkompetanse tilsvarende det formelle opptakskravet. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse.

Kriterier for innpass og fritak

Søkere med utenlandsk utdanning må ha kvalifikasjoner på nivå 4 i NKR. De faglige kvalifikasjonene må tilsvare kvalifikasjonene i utdanningsprogrammet for videregående opplæring som kreves for opptak til denne utdanningen.

Søkere med annen utdanning enn norsk eller nordisk videregående opplæring må dokumentere kunnskaper i norsk tilsvarende Norsk vg1 studieforberedende, Norsk vg2 yrkesfaglige studieprogram eller bestått Test i norsk, høyere nivå («Bergenstesten»).

For innpassing og fritak, se Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Folkeuniversitetets Fagskole AS, §§ 4.7 og 4.8.

Læringsutbytte

Etter fullført utdanning skal kandidaten ha et kunnskaps- og ferdighetsnivå som tilfredsstiller de grunnleggende krav som samfunnet stiller til yrkesetisk og faglig forsvarlig yrkesutøvelse i de funksjoner denne utdanningen er ment å dekke.

Kunnskap

Kandidaten skal:

  • ha kunnskap om hovedprinsippene innenfor bokføring og årsregnskap avlagt etter GRS1, begrenset til vurdering av hovedposter som lager, driftsmidler og kundefordringer, verktøy og metoder innen regnskaps- og lønnsområdet, samt kostnads- og inntektsteori, lønnsomhets- og nøkkeltallsanalyser. I tillegg har kandidaten kunnskap om sentrale emner innen digital teknologi og digitaliseringsprosesser.
  • ha innsikt i de sentrale lover som er relevant for regnskap og lønn- og personalarbeid, med spesiell vekt på regnskaps- og bokføringsloven med forskrift, samt skattelovens regler knyttet til driftsmidler, lager og kundefordringer.
  • ha kunnskap om regnskapsbransjen og har kjennskap til hvordan utvikling av regnskapsfaget og regnskapsstandarder skjer og aktørenes rolle i denne utviklingen og hvordan digitalisering kan bidra til effektivisering.
  • ha kunnskap om hvordan oppdatere seg innenfor regnskap, lønn og personalarbeid, både gjennom informasjonsinnhenting og kjennskap til abonnementsmuligheter til nettressurser.
  • forstå betydningen god regnskapsorganisering har for kvaliteten på ledelsens beslutninger og virksomhetsstyring. Kandidaten har kjennskap til og kan reflektere over regnskapskonsulentens rolle for betydningen av etterlevelse av lover og regler for sentrale regnskapsbrukere, herunder betydningen av korrekt innrapportering til skattemyndighetene for skatteinngang og samfunnsvelferd. Videre en forståelse av hva digital transformasjon er.

Ferdigheter

Kandidaten skal kunne:

  • føre et enkelt regnskap fra inngående saldo til årsavslutning. Det omfatter lønnskjøringer og terminavstemminger, periodiseringer, enkel verdivurdering av driftsmidler, lager og kundefordringer, beregning av midlertidige forskjeller, enkel skatteberegning og nøkkeltallsanalyse. I tillegg kan kandidaten utforme lovbestemte rapporter og oppstillinger og utfylling av sentrale ligningspapirer. Kandidaten kan også vurdere bedriftens behov for digitalisering.
  • bruke IT-basert system for regnskap, lønn og årsavslutning, samt kunne anvende regneark i analyser og effektivt utnytte andre kontoradministrative IT-verktøy i utarbeidelse og presentasjon av økonomiske analyser og rapporter, samt utforme en digitaliseringsstrategi.
  • finne informasjon og fagstoff som er relevant for regnskaps- eller lønnsfaglig problemstilling.
  • foreta en overordnet kartlegging av bedriftens økonomiske stilling i normaltilfeller på basis av regnskapet, identifisere avvik fra budsjett og kunne foreslå enklere og standardiserte korrigerende tiltak.
  • vise gjennomføring av digitale endringsprosesser.

Generell kompetanse

Kandidaten skal:

  • kunnskap om etiske regnskapsfaglige problemstillinger og har utviklet en forståelse for digitalisering og digital transformasjon.
  • ha utviklet en etisk grunnholdning til etterlevelse av regelverk og lojalitet mot lovgiver som bygger oppunder allmennhetens tillit og syn på utøverne av regnskapsføringsyrket. Kandidaten kan i tillegg gi bidrag til utvikling av god praksis for utøvelse av ledelse i endringsprosesser.
  • kunne utføre regnskapstekniske oppgaver og analyser etter forespørsel fra oppdragsgiver og andre målgruppers behov.
  • kunne bygge relasjoner med andre utøvere av regnskapsyrket gjennom samarbeid og gjensidig respekt.
  • kunne bidra til utvikling av rutiner og god regnskapsorganisering innen økonomistyring, regnskap og lønn, og andre regnskapsfaglige prosedyrer i bedriften for bedret kvalitetssikring av regnskapsproduktet, samt identifisere områder for digitalisering.

Studiets struktur og oppbygning

Studieprogrammet regnskapskonsulent er på 60 studiepoeng. Utdanningen er over to år på deltid. Dette er styrende for innhold i og oppbygging av studieprogrammet. Dette gjenspeiles i litteraturens innhold og omfang, i forventet studentaktivitet i undervisningen og i de krav som stilles ved frivillige øvinger, obligatoriske arbeidskrav og eksamen.

Studiet er organisert for å få best mulig sammenheng mellom de kunnskaper og ferdigheter studenten skal tilegne seg, og undervisningen som blir gitt, øvingene underveis og avsluttende eksamener/vurderinger. I studiet legger vekt på en god balanse mellom teoretisk kunnskap og anledning til utvikling av praktiske ferdigheter gjennom oppgaveløsning, tradisjonell undervisning og veiledning i mindre grupper.

Det er obligatorisk fremmøte, dvs minst 75 % fremmøte i undervisning. 

Utdanningsform

Undervisningen har som primært mål å formidle gjeldende læringskrav ut fra satte kunnskaps- og ferdighetsmål i studiets læringsutbyttebeskrivelse. Den skal i tillegg til å være praksisnær og legge vekt på en erfaringsbasert tilnærming, og legge til rette for dialog mellom student og lærer.  

Undervisningsformene er varierte og tar hensyn til studentenes ulike måter å lære på, fagenes egenart og litteratur. Bruk av informasjonssystem (databaser og lignende), inngår i undervisningen.

Studiet er basert på undervisningsmetoden «Omvendt undervisning». Som forberedelse til samlingene får studentene ulike digitale verktøy (filmer, PP-presentasjoner, lydfiler, fagtekster, quiz og oppgaver.) I samlingene vil tema, som studentene har gjennomgått, danne grunnlag for praktisk oppgavetrening, programvaretrening, dialog/refleksjon og arbeid i grupper. Det er også gjennom hele studieløpet tilrettelagte kurs og andre aktiviteter med særlig vekt på ferdighetstrening. I henhold til læringsutbyttebeskrivelsen er det avgjørende at studentene utvikler metodiske og praktiske ferdigheter for å kunne utføre sin framtidige fagrolle innenfor anerkjente rammer og forventninger.

Forelesninger i opptak presenterer hovedlinjer i og sammenheng mellom fagene, og skal gi studentene en oversikt over og utdypning av sentrale tema. I tillegg gis det tilbud om ulike gjesteforelesninger med mål om å utvide studentenes perspektiv, og å knytte fagstoffet til studentenes framtidig yrkesutøvelse og praksisfeltet. Seminar- og gruppeundervisningen er problemorientert og baseres på høy grad av studentaktivitet. Seminarene/gruppene ledes og/eller veiledes av en faglærer, men fordrer at studentene enkeltvis og i samarbeid aktivt deltar med presentasjoner, diskusjoner, praktiske øvelser, prosjektarbeid og lignende.

Det er obligatorisk fremmøte, dvs minst 75 % fremmøte i undervisning. 

Studiet inneholder obligatoriske undervisningselementer i form av innleveringer og prosjektarbeid. Studentene tilbys i tillegg frivillige øvingsoppgaver med individuell og gruppevis tilbakemelding.

I tillegg holdes det egne kurs innenfor IKT—bruk/systemer, skriveøvelse og mer eksamensrettede kurs.

En ordinær studieuke for studentene vil ha følgende rammer:

  • Forberedelse til undervisningsøkt ved å se tema presentert i video, til sammen 3 til 6 timer.
  • 2 undervisningsøkter i form av seminar og oppgaveløsning á tre timer per uke.
  • Studentene vil i tillegg, via Klasserom på nett eller epost, kunne stille spørsmål eller ha annen faglig dialog med faglærer i det enkelte emnet.
  • I tillegg kommer andre løpende tverrfaglige prosjektarbeid.

Undervisningsspråket er på norsk.

I vedlegg til studieplanen fremgår en nærmere oversikt over planlagte undervisningstimer, fordelt på de forskjellige arbeids- og undervisningsformene, herunder også forventet egeninnsats og forberedelser og gjennomføring av eksamener. Det vi i forkant av vært semester bli utarbeidet og publisert en egen timeplan med nærmere informasjon om undervisningstidspunkter, frister og rammer for øvingsoppgaver og arbeidskrav, og eksamensgjennomføringen.

Læringsmateriell i form av pensumbøker, kompendier med utvalgte artikler mv, og andre læringsressurser finnes i et eget vedlegg til studieplanen.

Audiovisuelle ressurser

I tillegg vil det bli brukt aktuelle artikler og audiovisuelle ressurser for å gi innholdet relevans i det praktiske arbeidslivet. Eksempler på dette kan være You Tube-videoer, podcast o. l. Dette vil bli gjort tilgjengelig fortløpende i læringsportalen.

Forelesninger og annen gjennomgang av pensum/teori

Opptak av forelesninger og annet videomateriale med gjennomgang av pensum/teori blir gjort tilgjengelig fortløpende under det enkelte emnet i læringsportalen.

Kompendium

Aktuelle fagartikler mv av nyere dato som gir innsikt i det praktiske arbeidslivet med relevans for utdanningen, blir samlet i et eget kompendium for utdanningen/det enkelte emnet for studieåret. Kompendiet blir tilgjengelig i elektronisk form, men kan også gjøres tilgjengelig i papirformat.

Eksamen

Studentene skal vurderes i løpet av studiet og på slutten av hvert semester. Vurderingsformene skal være varierte og nært knyttet til målene for studiet. Vurderingene underveis omfatter øvingsoppgaver og prosjekt-/semesteroppgaver. Den avsluttende eksamensformen omfatter en tverrfaglig hjemmeeksamen.

Øvingsoppgavene er oppgaver hvor det gis individuelle og gruppevise tilbakemeldinger. Øvingsoppgavene blir gitt i øvingsøyemed.

Innlevering av to øvingsoppgave per emne eller tverrfaglig prosjekt med delinnleveringer er arbeidskrav som må være godkjent før studentene får fremstille seg til eksamen. Vurderingsuttrykket er godkjent/ikke godkjent.

Oppgaver som gis til eksamen kan inneholde teoretiske og/eller praktiske problemstillinger. Studentene må være forberedt på å få oppgaver som berører samtlige emner.

Resultatet av avsluttende eksamen skal framgå av vitnemålet som utarbeides ved avsluttet studium.

Eksamensspråket er i hovedsak norsk.

Eksamenskrav         

  • 1-40 REGN    Hjemmeeksamen – økonomistyring (7,5 stp)
  • 2-40 REGN    Hjemmeeksamen – Regnskapsføring (7,5 stp)
  • 3-40 REGN     Hjemmeeksamen – Lønn og Personal (7,5 stp)
  • 7-40 REGN     Hjemmeeksamen – HR og arbeidsrett (7,5 stp)
  • 5-40 REGN    Hjemmeeksamen – digitalisering og endringsledelse (7,5 stp)
  • 6-40 REGN    Hjemmeeksamen – Budsjettering og analyse (7,5 stp)
  • 4-40 REGN     Hjemmeeksamen – Årsregnskap (7,5 stp)
  • 8-40 REGN     Hjemmeeksamen – Risikostyring og internkontroll (7,5 stp)

I tillegg kommer:

  • Faglig fordypning/tverrfaglig prosjektoppgave, som inngår i karakter til noen av enkeltemnene 

Før studentene kan gå opp til avsluttende eksamen må studentene ha gjennomført og fått godkjent to øvingsoppgaver i hvert delemne, i enkelte fag vil en praktisk prosjektoppgave med dellevering komme i stedet for obligatoriske øvingsoppgaver.

Vurderingsuttrykket er karakterskalaen A-F. Karakteren skal fremgå av vitnemålet.

Det er adgang til å ta ny eksamen hvert semester.

På vitnemålet for utdanningen Regnskapskonsulent fremgår eksamenskarakter per emne.

Evaluering

Institusjonen sitt kvalitetssystem skal sikre god kvalitet i studiet og bidra til dialog og samarbeid mellom Folkeuniversitetets Fagskole AS og studentene. Systemet baserer seg blant annet på muntlige og skriftlige tilbakemeldinger fra studenter og lærere, både individuelt og gruppevis.