Produksjonsledelse

  • Studiefakta

    • Fagområde
      Ledelsesfag
    • Studiepoeng
      60
    • Studienivå
      Høyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
    • Studieform
      Deltid
    • Studieprogram
      Produksjonsledelse
    • Startsemester
      2024 Høst

Produksjonsledelse

Generell informasjon

Norsk arbeids- og næringsliv har et stort behov for fagutdannede i årene fremover. Samtidig fremheves betydningen av å være fagutdannet i et fremtidig arbeidsliv, med større trygghet for egen deltakelse i arbeidslivet over tid og økte karrieremuligheter. Målet for fagskoleutdanningen Produksjonsledelse er å tilby videreutdanning innenfor ledelsesfag primært for fagutdannede, og utdanne kandidater som har et kunnskaps- og ferdighetsnivå som tilfredsstiller de krav som samfunnet og arbeidslivet stiller til en faglig og etisk forsvarlig ledelsesutøvelse innenfor produksjons- og prosessdrevne virksomheter.

Mål og hovedmomenter

Kandidatene skal i løpet av studieprogrammet oppnå kunnskap, ferdigheter og holdninger som gjør at de kan inneha lederroller i offentlige og private virksomheter hvor det er behov for lederfaglig kompetanse på ulike nivå i aktuelle virksomheter.

Opptakskrav

Opptak til Produksjonsledelse foretas en gang i året til høstsemesteret.

Opptakskrav:

  • fagbrev, svennebrev eller vitnemål fra videregående skole med yrkesfaglige programfag (nivå 4 i NKR).
  • generell studiekompetanse.
  • realkompetanse.
  • betinget opptak (du skal ta fagprøven/svenneprøven i løpet av førstkommende høst).

Opptak for søkere med utenlandsk utdanning/annet morsmål enn norsk

Søkere med utenlandsk utdanning må ha kvalifikasjoner på nivå 4 i NKR. De faglige kvalifikasjonene må tilsvare kvalifikasjonene i utdanningsprogrammet for videregående opplæring som kreves for opptak til denne utdanningen.

Søkere med annen utdanning enn norsk eller nordisk videregående opplæring må dokumentere kunnskaper i norsk tilsvarende Norsk vg1 studieforberedende, Norsk vg2 yrkesfaglige studieprogram eller bestått Test i norsk, høyere nivå («Bergenstesten»).

Opptak på grunnlag av realkompetansevurdering

Ved opptak på grunnlag av realkompetanse på søkeren kunne dokumentere realkompetanse tilsvarende det formelle opptakskravet. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse.

Læringsutbytte

Etter fullført utdanning skal kandidaten ha et kunnskaps- og ferdighetsnivå som tilfredsstiller de krav som samfunnet stiller til yrkesetisk og faglig forsvarlig yrkesutøvelse i stillinger hvor det er krav til lederkompetanse på fagskolenivå.

Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om begreper, prosesser og verktøy innenfor ledelse på både operativt og strategisk nivå, herunder teorier innen produksjons- og prosessledelse, læring i organisasjoner, teambygging, og organisere og lede produksjonsstyrte arbeidsoppgaver.
  • har innsikt i relevant regelverk, standarder, avtaler og krav til kvalitet.
  • kan oppdatere sin faglige kunnskap innen ledelse, herunder personal - og økonomiområdet.
  • har forståelse for produksjons-/teamlederens rolle generelt og innenfor egen bransje/yrkesfelt, og betydningen av ledelse i privat og offentlig sektor i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv.
  • har kunnskap om digitalisering, og hvordan dette påvirker arbeidslivet og lederrollen.

Ferdigheter

Kandidaten skal kunne:

  • anvende faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger i egen lederrolle og i samarbeid med andre, herunder kunnskap og teknikker for å etablere og utvikle gode produksjonsprosesser og team.
  • anvende relevante faglige verktøy, materiale, teknikker og uttrykksformer, og planlegge og utøve sin lederrolle med utgangspunkt i anerkjente rammer og forventninger, herunder ledelsen av virksomhetens produksjons-/verdiskapingsprosesser.
  • planlegge og styre økonomien i egen avdeling/mindre virksomhet innenfor eget yrkesfelt.
  • kartlegge og identifisere ledelsesfaglige problemstillinger, og kunne håndtere disse på en forsvarlig måte.
  • finne informasjon og fagstoff som er relevant for utøvelsen av lederollen innenfor egne bransje/yrkesfelt.
  • kunnskap innen ledelse.
  • vurdere virksomhetens behov for digitalisering, og bidra til gjennomføring av digitale endringsprosesser.

Generell kompetanse

Kandidaten skal:

  • ha forståelse for yrkes- og bransjeetiske prinsipper og ha utviklet en etisk grunnholdning til utøvelse av rollen som leder.
  • kunne utøve ledelse og håndtere ulike målgruppers behov, så som medarbeidere, samarbeidspartnere, leverandører og kunder.
  • kunne bygge relasjoner og bidra i fagfellesskap med andre ledere andre grupper og team innenfor eget fagområde, og på tvers av fagområder, herunder utveksle synspunkter og delta i diskusjoner om utvikling av god praksis for utøvelse av ledelse i forskjellige situasjoner.
  • kunne utvikle arbeids- og kommunikasjonsmetoder, styringsrammer og andre relevante ledelsesverktøy for utøvelse av egen lederrolle, med fordypning innenfor eget fagområde.
  • kunne bidra til organisasjonsutvikling og endringsprosesser innenfor eget fagområde.

Studiets struktur og oppbygning

Studieprogrammet Produksjonsledelse er på 60 studiepoeng. Utdanningen er på to år på deltid. Dette er styrende for innhold i og oppbygging av studieprogrammet. Det stilles økte og mer fagspesifikke krav til studenten ut over i studiet med hensyn til arbeidsinnsats, kunnskap og ferdigheter. Dette gjenspeiles i litteraturens innhold og omfang, i forventet studentaktivitet i undervisningen og i de krav som stilles ved frivillige øvinger, obligatoriske arbeidskrav og eksamen.

Studiet er organisert for å få best mulig sammenheng mellom de kunnskaper og ferdigheter studenten skal tilegne seg, og undervisningen som blir gitt, øvingene underveis og avsluttende eksamener/vurderinger. I studiet legger vekt på en god balanse mellom teoretisk kunnskap og anledning til utvikling av praktiske ferdigheter gjennom gruppe- og prosjektoppgaver, og undervisning og veiledning i mindre grupper.

Utdanningsform

1.Læring og undervisning

Utgangspunkt

Studieprogrammet tilbys både med fysisk undervisning ved campus og/eller helt eller delvis via nettundervisning. Studietilbudet er tilrettelagt slik at også de som ikke bor/jobber i nærheten av våre studiesteder skal kunne delta på dette studietilbudet.

Studiet er basert på aktiv samhandling mellom faglærer/veileder og student. Folkeuniversitetets Fagskole AS har små/tette studiesteder, noe som muliggjør en nær kontakt mellom de ansatte og studentene.

Studentene skal tilegne seg kunnskap gjennom egen aktivitet og samhandling med medstudenter og de ansatte. En stor bredde i studentenes bakgrunn ser vi på som en styrke for læringsmiljøet. Forskjellighet i erfaring og yrkesfaglig gir grunnlag for gode felles ledelsesfaglige refleksjoner og diskusjoner på ulike læringsarenaer. Det stilles derfor forventninger til aktiv deltakelse fra studentene i undervisningen, og det er i tillegg til frivillige øvinger lagt opp til obligatoriske elementer underveis i studieløpet. Eksamensformene er varierte og gjenspeiler målene med studiet.

Fagmiljøet ved Folkeuniversitetets Fagskole AS omfatter flere fagområder. Det representerer et bredt spekter av formell utdanningsbakgrunn, og erfaring fra praksisfeltet. Studiet er nært knyttet til de krav og forventninger som samfunnet stiller til en etisk og faglig forsvarlig utøvelse av lederrollen. Undervisning, øvinger og eksamener/vurderinger reflekterer ulike oppgaver studenten vil møte i sitt fremtidige virke som leder.

Studentaktivitet

Studentene har et stort ansvar for egen læring. Dette forutsetter at studentene enkeltvis og i grupper arbeider aktivt med innhenting, tilegning og bearbeiding av lærestoffet. De må forberede seg til og delta aktivt i undervisningen, foreta nødvendig arbeid i etterkant og holde seg oppdatert om endringer og utvikling innenfor sine fagområder.

Læringsmiljø

Folkeuniversitetets Fagskole AS og studentene samarbeider om å skape et godt faglig og sosialt læringsmiljø. Studiet skal derfor legge til rette for nær kontakt mellom de ansatte og studentene. Studentene skal aktivt delta i kvalitetssikringen av studiet og de skal ha gode muligheter for å ta kontakt med de ansatte.

Nettstudentenes læringsmiljø vil stor grad være basert på en aktiv bruk av løsningen klasserom på nett. Her vil studentene kunne treffes «live» med lyd/bilde-kommunikasjon. På tilsvarende måte vil studentene kommunisere med faglærere, enten i nettseminarer eller på andre nettbaserte arenaer som er tilrettelagt for faglig dialog.

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen har som primært mål å formidle gjeldende læringskrav ut fra satte kunnskaps- og ferdighetsmål i studiets læringsutbyttebeskrivelse. Den skal i tillegg til å være praksisnær og legge vekt på en erfaringsbasert tilnærming, og legge til rette for dialog mellom student og lærer.  

Undervisningsformene er varierte og tar hensyn til studentenes ulike måter å lære på, fagenes egenart og litteratur. Bruk av informasjonssystem (databaser og lignende), inngår i undervisningen. Arbeids- og undervisningsformene for nettstudenter er i det alt vesentlige lik som for campusstudentene.

En del av undervisningen foregår i seminargrupper på ca. 20 studenter og faglærer. I tillegg foregår deler av undervisningen i forelesninger for større grupper, eller mer teoretisk fagstoff som blir publisert for nettstudentene, eller i noen tilfeller også for alle studentene, i opptak. Videre foregår deler av undervisningen i mindre arbeids- eller prosjektgrupper.  Det er også gjennom hele studieløpet tilrettelagte kurs og andre aktiviteter med særlig vekt på ferdighetstrening. I henhold til læringsutbyttebeskrivelsen er det avgjørende at studentene utvikler metodiske og praktiske ferdigheter for å kunne utføre sin framtidige lederrolle innenfor anerkjente rammer og forventninger.

Forelesningene presenterer hovedlinjer og sammenheng mellom fagene, og skal gi studentene en oversikt over og utdypning av sentrale tema. I tillegg gis det tilbud om ulike gjesteforelesninger med mål om å utvide studentenes perspektiv, og å knytte fagstoffet til studentenes framtidig yrkesutøvelse og praksisfeltet. Seminar- og gruppeundervisningen er problemorientert og baseres på høy grad av studentaktivitet. Seminarene/gruppene ledes og/eller veiledes av en faglærer, men fordrer at studentene enkeltvis og i samarbeid aktivt deltar med presentasjoner, diskusjoner, praktiske øvelser, prosjektarbeid og lignende.

Studiet inneholder obligatoriske undervisningselementer i form av oppmøte/deltakelse, forskjellige presentasjoner og innleveringer. Studentene tilbys i tillegg frivillige øvingsoppgaver med individuell og gruppevis tilbakemelding.

I tillegg holdes det egne kurs innenfor IKT—bruk/systemer, skriveøvelse og mer eksamensrettede kurs.

En ordinær studieuke for studentene vil ha følgende rammer:

  • 1 - 2 undervisningsøkter á fire timer, enten i undervisning på campus eller opptak av forelesninger fra campus for nettstudentene. 
  • 1 undervisningsøkt á fire timer i form av seminarer og/eller annen gruppeundervisning. For nettstudentene vil dette skje «live» via Klasserom på nett-løsningen. Noe av denne undervisningen vil også kunne bli lagt til helg, avhengig av studentenes behov/ønsker for å sikre et mest mulig fleksibelt studietilbud.
  • Det settes opp tid for kollokviearbeid med veileder ukentlig i en oppstartfase, der det forventes at studentene/kollokviegruppen blir selvstyrt etter hvert. Her vil nettstudentene selv disponere egne tildelte virtuelle kollokvierom.
  • Studentene vil i tillegg, på campusene eller via Klasserom på nett, kunne stille spørsmål eller ha annen faglig dialog med faglærer i det enkelte emnet.
  • I tillegg kommer andre løpende tverrfaglige aktiviteter.

Undervisningsspråket er i hovedsak norsk.

I vedlegg til studieplanen fremgår en nærmere oversikt over planlagte undervisningstimer, fordelt på de forskjellige arbeids- og undervisningsformene, herunder også forventet egeninnsats og forberedelser og gjennomføring av eksamener. Det vi i forkant av vært semester bli utarbeidet og publisert en egen timeplan med nærmere informasjon om undervisningstidspunkter, frister og rammer for øvingsoppgaver og arbeidskrav, og eksamensgjennomføringen.

Læringsmateriell i form av pensumbøker, kompendier med utvalgte artikler mv, og andre læringsressurser finnes i et eget vedlegg til studieplanen.

Kvalitetssikring

Institusjonen sitt kvalitetssystem skal sikre god kvalitet i studiet og bidra til dialog og samarbeid mellom Folkeuniversitetets Fagskole AS og studentene. Systemet baserer seg blant annet på muntlige og skriftlige tilbakemeldinger fra studenter og lærere, både individuelt og gruppevis.

Fagplaner

Det utarbeides en egen fagplan for hvert studieår hvor enkelt emne/fagområde beskrives og hovedtemaet angis.

 

Eksamen

Generelt

Studentene skal vurderes i løpet av studiet og på slutten av studieåret. Vurderingsformene skal være varierte og nært knyttet til målene for studiet. Vurderingene underveis omfatter øvingsoppgaver og prosjekt-/semesteroppgaver. De avsluttende eksamensformene omfatter skoleeksamen og en hjemmeeksamen/prosjektoppgave med en etterfølgende muntlig prøve.

Øvingsoppgavene er oppgaver hvor det gis individuelle og gruppevise tilbakemeldinger. Øvingsoppgavene blir gitt i øvingsøyemed.

Innlevering av én øvingsoppgave per emne er arbeidskrav som må være godkjent før studentene får fremstille seg til eksamen. Vurderingsuttrykket er godkjent/ikke godkjent.

Oppgaver som gis til eksamen, kan inneholde teoretiske og/eller praktiske problemstillinger.

Resultatet av skoleeksamen, hjemmeeksamen og prosjektoppgave skal framgå av vitnemålet som utarbeides ved avsluttet studium.

Eksamensspråket er i hovedsak norsk.

Eksamenskrav 

  • PRLE 1-22    Muntlig eksamen – organisasjon, ledelse og administrasjon (10 stp)
  • PRLE 2-22    Hjemmeeksamen – økonomistyring (10 stp)
  • PRLE 3-22    Hjemmeeksamen – kommunikasjon (10 stp)
  • PRLE 4-22    Hjemmeeksamen – produksjons- og prosessledelse (7,5 stp)
  • PRLE 5-22    Hjemmeeksamen – teamarbeid og operativ ledelse (7,5 stp)
  • PRLE 6-22    Faglig fordypning/prosjektoppgave, med etterfølgende muntlig prøving (7,5 stp)

Med tillegg av ett av følgende emner:

PRLE 7-22 DE     Hjemmeeksamen – digitalisering og endringsledelse (7,5 stp)

PRLE 7-22 S        Hjemmeeksamen – strategi (7,5 stp)

PRLE 7-22 HR     Hjemmeeksamen – HR/arbeidsrett (7,5 stp)

PRLE 7-22 P        Hjemmeeksamen – prosjektledelse (7,5 stp)

Før studentene kan avlegge eksamen må de ha fått godkjent obligatoriske arbeidskrav i form av minst én til to øvingsoppgave per emne. 

Underveis i studieprogrammet skal studentene gjennomført hjemmeeksamen/muntlig eksamen i de obligatoriske emnene, og minst ett valgfritt emne. Vurderingsuttrykket er karakterskalaen A-F. Karakterene skal fremgå av vitnemålet.

Ved avslutningen av studieprogrammet skal studentene innlevere en hjemmeoppgave/ prosjektoppgave (6-22 PRLE). Prosjektoppgaven kan utarbeides og innleveres både som en individuell oppgave og som en gruppeoppgave. Tema for prosjektoppgaven skal være knyttet til kandidatens fordypningsområde innenfor utdanningsprogrammet, og ha kobling til/sammenheng med nåværende eller ønsket arbeids-/praksisfelt.

Fordypnings-/prosjektoppgave levert som gruppeoppgave, vurderes som et kollektivt arbeid, og bedømmelsen skjer under ett for gruppens deltakere. Kandidatene som har bestått den skriftlige delen av prosjektoppgaven innkalles til individuell muntlig prøve. Hver student i gruppen må kunne redegjøre for sitt bidrag til oppgaven i den etterfølgende muntlige prøvingen. Endelig karakter for den enkelte kandidaten fastsettes etter at muntlig prøve er gjennomført. Den endelige karakteren kan avvike med inntil én karakter. Sensorene kan fastsette karakteren F (ikke bestått) også etter muntlig prøve.

Vurderingsuttrykket er karakterskalaen A-F. Tittel og karakter på prosjektoppgaven føres på vitnemålet.

Det er adgang til å ta ny eksamen på hvert studieår.