65PS10C Grovfôrproduksjon
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng10
- StudienivåHøgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
- StudiestadMo
- StudieprogramMjølkeproduksjon med bruk av robotteknologi, Mo
- Startsemester2023 Haust
Om emnet
Tema 1: Jordkultur og jordbearbeiding:
- jordartanes brukseigenskaper, jordbiologi og jordstruktur
- bruk av jordsmonnskart
- jordarbeiding og ny teknologi
- jordpakking og tiltak
- kjemiske prosesser i jord (jordreaksjonar/pH)
- drenering og vedlikehald av dreneringssystem
- nydyrking og bruk av arealressurskart
Tema 2: Plantekultur
- kunnskap om nye sortar gras og grønfòr tilpassa eit varmare og våtare klima
- nye proteinvekstar
- karbohydratrike vekstar som supplement til kraftfòr
- beitebruk og robotfjøs
- aktuelle beitevekstar til mjølkeproduksjon
Tema 3 Presisjonsjordbruk
- presisjonsgjødsling med bruk av GPS
- ny spreiingsteknikk for kalk, kunstgjødsel og husdyrgjødsel
- analyseverktøy for næringsinnhald i husdyrgjødsel
- jordanalyse og gjødselplan med bruk av digitalt verktøy
- presisjonsbekjempelse av ugras (kjemisk og mekanisk)
- avansert landbruksteknikk (autostyring, reiskapsstyring, beslutningsstøtte)
- robotisering og automatisering
- presisjonslandbruk – betydning for miljø og økonomi
Tema 4: Landbruk og miljø
landbruk og miljø i samfunnsperspektiv
- effekt av forureining på biologisk system
- sentrale tema som plantevernmiddel, miljøgifter, klimagass, sur nedbør og mikroplast
- «Klimasmart Landbruk»
Tema 5: Hausting og ensilering
- Ensileringsprosessen og ensileringsmiddel
- Grovfôrmodellen – prognoser for avling og kvalitet
- Ulike hausteteknikkar – ny teknologi
Tema 6 Husdyrgjødsel
- Handtering av gjødsel i fjøset
- Lagring av gjødsel
- Ulike spreiesystem
- Gjødselverknad
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
- har kunnskap om ny teknologi innanfor presisjonsjordbruk
- har kunnskap om dei mest aktuelle konserveringsmetodane for grovfôr
- har grunnleggjande kunnskap knytt til forureining av jord, luft og vann.
- har forståing for verknad av miljøgifter på organismar, populasjonar og økosystem.
- har fått innsikt i forhold som karakteriserer norsk fôrproduksjon og kunnskap om dei mest aktuelle fôrmidla, inkludert nye proteinvekstar og vekstar tilpassa klimaendringar
- har kunnskap om dei mest aktuelle konserveringsmetodane for grovfôr
- har kunnskap om ulike fôranalyser som brukast, kva for prosessar som analysane byggjer på, og begrunnelse for bruk av dei ulike analysane
Ferdigheter
Studenten:
- kan vurdere konsekvensane av ulike drifts- og konserveringsmessige forhold på avling og kvalitet av heimavla fôr og korleis dette påverkar behovet for kraftfôr
- kan formidle grunnleggjande kunnskap om miljøgifter og anna forureiningsproblematikk
- kan berekne grovfôrkostnader ut frå tilgjengelige data
- kan nytte seg av nyteknologi i det daglege arbeidet som gardbrukar med robotfjøs
- kan bruke presisjonsverktøy i drifta
Generell kompetanse
Studenten:
- har grunnleggjande kunnskap om problem knytt til forureining av luft og vatn, samt verknad av miljøgifter på dyr, planter og økosystem.
- Har grunnleggjande kunnskap om jorda og næringsstoffa
- har kompetanse om oppbygginga av ein gjødselplan og korleis nytte dette verktøyet innanfor presisjonsjordbruk
- har innsikt i ny teknologi som er tatt i bruk og er på veg inn i norsk landbruk
Undervisningsformer og aktivitet
Forelesingar, øvingar og prosjektoppgåve.
- Fleire øvingar i bruk av digitale verktøy i grovfôrproduksjonen.
- Studentane skal være med på markdag utanom samling.
- Studentane skal ha forsøk i ensilering.
Vurdering
Tilbakemelding og rettleiing frå faglærar
Avsluttande ensileringsprosjekt blir brukt til å sette karakter i faget.
Arbeidsmengde
Aktivitet | Varighet | Studieform |
---|---|---|
Undervisning | 123 Time(r) | |
Sjølvstudium | 160 Time(r) |
Arbeidskrav
Tre obligatoriske innleveringsoppgåver
Obligatorisk deltaking på ekskursjon/praktiske øvingar
Fagressursar
Grovfôrproduksjon
Daugstad m.fl, Næringsinnhold i husdyrgjødsel – Analyser av husdyrgjødsel frå storfe, sau, svin og fjørfe.
Drenering. Teori og praksis 2013. Fylkesmannen i Rogaland, Bioforsk, Norsk Landbruksrådgiving. Bondevennen 2013.
Skaland, Nils. Grønnfôrvekster.
Mo, Magne (2005). Surfôrboka. Oslo: Landbruksforlaget. ISBN 82-5292-883-8
Kompendium, satt samen av fagartiklar/litteratur frå forskningsmiljø og rådgjevingsmiljø.
Undervisningsmateriell som deles ut undervegs, eller leggjast ut på Teams, reknast som pensum.
Alle studieprogram som bruker dette emnet
- Mjølkeproduksjon med bruk av robotteknologi, Mo