65PS10B Mjølkeproduksjon i robotfjøs

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      30
    • Studiestad
      Mo
    • Studieprogram
      Mjølkeproduksjon med bruk av robotteknologi, Mo
    • Startsemester
      2023 Haust

Om emnet

Tema 1: Mjølkeproduksjonens utvikling

- lover og forskrifter for hold av produksjonsdyr

- rådgivings – og forskningsmiljø innafor mjølkeproduksjon

- kukontroll – bruk og nytte av verktøyet i daglig drift

- planlegging og produksjonstilpassing med utgangspunkt i føretakets samla ressursgrunnlag

 

Tema 2: Robotteknologi:

-        ulike robotar i husdyrproduksjonen

-        datastyring og robot som styringsverktøy

-        funksjon, kontroll og enkelt vedlikehald av ulike robotar

-        automasjon, styringar, hydraulikk og pneumatikk

-        ulike løysingar for driftsbygningar tilpassa robotløysingar

-        bruk av relevante rådgjevingsprogram og verkty for kartlegging, planlegging og styring av drifta

-        tolke og analysere data, og bruke data og dataverktøy aktivt i drifta

-        moderne utstyr til handtering og lagring av fôr og gjødsel

 

Tema 3: Ernæring

-         fôranalyser; prosedyrar og vurderingar

-        fordøyelse og absorpsjon, omsetning av næringsstoffa (stoffskiftet), med spesiell vekt på energi- og proteinstoffskiftet

-        prinsipp for fôrmiddelvurdering

 

Tema 4: Fôring i robotfjøs

-        fôrplanlegging og fôroptimalisering i robotfjøs

-        fôring og stell av kalv, sinkyr og slaktedyr

 

Tema 5: Dyrehelse, dyrevelferd avl og fruktbarhet i robotfjøs

-        dyrevelferd og helse

-        helse – fôring – produksjon

-        førebyggjande arbeid i lausdriftsfjøs

-        fruktbarheit

-        ulike typar kutrafikk

-        klauvhelse

 

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

-         har god oversikt i automasjon, pls, styringar, hydraulikk og pneumatikk som blir nytta i robotfjøs

-        har innsikt i kvalitetskrav

-        har kunnskap om etiske dilemma knytt til hold av dyr generelt

-        veit korleis kroppen hos storfe er oppbygd anatomisk, og kunnskap om kor sentrale organa i kroppen fungera fysiologisk

-        har kunnskap om korleis unormale og sjukelige tilstander kan oppstå

-        har kunnskap om enzym, og fordøyelse av ulike næringsstoff hos drøvtyggarar, og kjenner til mogelege samspillseffektar mellom ulike næringsstoff

-        har kunnskap om fòrmiddelvurdering, inkludert generell energivurdering, generelt om fordøyeligheit og fordøyeligheitsforsøk

-        energivurderingssystem og proteinvurdering hos drøvtyggarar

-        har innsikt i bakgrunn for innføring av NorFor-systemet og korleis det fungerer i fòrplanlegging

-        har kunnskap om oppstallingsforhold, plassbehov og miljø for storfe

-        har innsikt i husdyras naturlige åtferdsbehov og deira sosiale relasjonar

-        har kunnskap om generelle omgrep, vurderingar og problemstillingar i tilknyting til helse og sjukdom

-        kan gjøre rede for årsaker til at ulike sjukdommer oppstår hos husdyra våre

Ferdigheter

Studenten:

-        kan anvende sin faglege kunnskap til å iverksette dei rette tiltak for å sikre optimal drift og produksjonsstyring

-        kan anvende fagleg kunnskap til å gi rådgjeving

-        kan bruke ulike rådgjevingsprogram for kartlegging, planlegging og styring av drifta

-        kan finne relevant informasjon og fagstoff og nytte denne i kunnskapen i rådgjevings – og/eller beslutningssituasjonar

-        er i stand til foreslå forebyggende tiltak for å forhindre at sjukdomsproblem oppstår.

-        kan gjere enkel utredning i problemstillinger der husdyras velferd er sentral.

-        Kan bruke fôrnormer, og gjøre beregninger på individnivå, og vurdere resultatene

-        Kan setje saman og vurdere ein fôrrasjon på bakgrunn av sammensetningen av ulike næringsstoff, analyseverdier og rasjonsmengde, og vurdere om rasjonen er hensiktsmessig for optimal funksjon

-        kan vurdere sammenheng mellom næringsstoffer/rasjon og mulighet for sykdom

-        kan kartleggje ein situasjon på gardsbruk og vise til relevante tiltak for den oppståtte situasjonen

-        kan nytte gardens ulike oversikter til å vurdere føretakets næringsverksemd i forhold til målsetting

Generell kompetanse

Studenten:

-        har forståing for etiske dilemma som til dømes hald av produksjonsdyr og bruk av medisinar i dyrehaldet

-        har kunnskap og ferdigheiter til å tilpasse produksjonen av mjølk og kjøt i tråd med kva marknaden og andre aktørar etterspør

-        kan samarbeide med relevante rådgjevingstenester, fagmiljø og evt. tilsette/arbeidsgjevarar

-        Har kunnskap og ferdigheiter til å utvikle gode arbeidsmetodar for rasjonell drift av føretaket

-        ha kunnskap om husdyras krav til sine omgjevnadar

-        har kunnskap om faktorar som påverkar og bestemmer det sosiale og fysiske miljøet til storfeet

-        kan formidle fagstoff som er av betydning for husdyrmiljøet, og ta del av faglege diskusjonar

-        har forståing av krav til næringsstoffer og fôrmidlar og krav til samansetning av fòr-rasjonen

-        kunnskap om planlegging av ulike løysingar i driftsbygningar for storfe i robotfjøs

-        være i stand til å drøfte ulike bygningsløysningar, kan vurdere ulike mekaniseringslinjer

Undervisningsformer og aktivitet

Førelesningar med arbeidskrav knytt til stoffet. Gruppearbeid og oppgåveløysing. Studentane arbeider sjølvstendig eller i grupper med oppgåvene, lærar er tilgjengeleg for rettleiing ved kontakt.

Studentane har munnlege framføringar og øvingar i skulefjøset.

Studentane skal på bedrifts – og gardsbesøk til ulike robotfjøs, sjå ulike løysingar.

Undervisninga består av førelesningar og demonstrasjoner, samt obligatoriske øvingar der det skal skrivast rapportar. Øvingane vil finne sted på Mo og Øyrane vgs, avd. Mo.

Vurdering

Innleveringar og oppgåver

Avsluttande munnleg eksamen.

Arbeidsmengde

AktivitetVarighetStudieform
Undervisning
250 Time(r)
Sjølvstudium
601 Time(r)

Arbeidskrav

Sju innleveringar.

To forsøk med mjølkeroboten.

Ei vurderingssoppgåve av data frå mjølkeroboten som skal presenterast munnleg. To skriftlege oppgåver.

Obligatorisk oppmøte på bedrifts- og gardsbesøk.

Obligatorisk deltaking på øvingar.

Fagressursar

Mjølkeproduksjon i robotfjøs

Faglitteratur frå Geno og Tine.

Ruud, Lars Erik et al. (2015). Hus for storfe : norske anbefalinger. (4. utg.). [Ås]: Helsetjenesten for storfe. ISBN 978-82-998578-1-9

Hulsen, jan (2009). Robotmelking. [Zutphen]: Roodbont forlag.  ISBN 978-90-874005-0-7

Hulsen, Jan (2013) Tørrperioden, kyr som trenger spesielt stell og behandling [Zutphen]: Roodbont forlag ISBN 978-90-874014-4-3

Hulsen, Jan og Aerden, Dries Fôringssignaler - fôring av kyr for god helseog produksjon, en praktisk veileder [Zutphen]: Roodbont forlag ISBN 978-90-874017-4-0

Undervisningsmateriell som deles ut undervegs, eller leggjast ut på Teams, reknast som pensum.

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Mjølkeproduksjon med bruk av robotteknologi, Mo

Emneansvarlig

Ole Johnny Solberg