Bedriftsledelse

  • Studiefakta

    • Fagområde
      Ledelsesfag
    • Studiepoeng
      30
    • Studienivå
      Høyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
    • Studiested
      Nettbasert, Skien, Oslo
    • Studieform
      Undervisning med digitalt oppmøte, Deltid
    • Studieprogram
      Bedriftsledelse
    • Startsemester
      2025 Høst

Bedriftsledelse

Generell informasjon

Etter fullført utdanning skal kandidaten ha et kunnskaps- og ferdighetsnivå som tilfredsstiller de grunnleggende krav som samfunnet stiller til yrkesetisk og faglig forsvarlig yrkesutøvelse i stillinger hvor det er krav til lederkompetanse på fagskolenivå. 

Mål og hovedmomenter

Norsk arbeids- og næringsliv har et stort behov for fagutdannede i årene fremover. Samtidig fremheves betydningen av å være fagutdannet i et fremtidig arbeidsliv, med større trygghet for egen deltakelse i arbeidslivet over tid og økte karrieremuligheter. Målet for fagskoleutdanningen Bedriftsledelse er å tilby en grunnleggende fagskoleutdanning innenfor ledelsesfag primært for fagutdannede, og utdanne kandidater som har et kunnskaps- og ferdighetsnivå som tilfredsstiller de grunnleggende krav som samfunnet og arbeidslivet stiller til en faglig og etisk forsvarlig ledelsesutøvelse i små og mellomstore bedrifter. 

Kandidatene skal i løpet av utdanningen oppnå kunnskap, ferdigheter og holdninger som gjør at de kan inneha lederroller i offentlige og private virksomheter hvor det er behov for lederfaglig kompetanse på mellomledernivå. 

Opptakskrav

Fagskolen Diakonova følger LOV 2018-06-08-28 Lov om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven), lovens sentrale forskrift FOR 2019-07-11-1005 Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning, samt skolens lokale forskrift FOR-2025-01-09-20 Forskrift om opptak, utdanninger og eksamen ved Fagskolen Diakonova.

Formelle opptakskrav

Opptak til utdanningen skjer på grunnlag av fullført og bestått videregående opplæring med

  • fagbrev, svennebrev eller vitnemål fra yrkesfaglige programfag
  • generell studiekompetanse

Betinget opptak

Søkere som ikke har dokumentert fullført og bestått fagprøve, svenneprøve eller vitnemål innen fristen for å sende inn dokumentasjon, og som derfor ikke er kvalifisert for opptak, kan få opptak dersom de kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve/svenneprøve/eksamen i løpet av påfølgende semester. Studenter med opptak uten fagprøve/svenneprøve/eksamen kan ikke reservere studieplassen.

Oppfylles ikke vilkårene i løpet av første semester, mister studenten studieplassen og studieretten. Studentene som går opp til eksamen i en utdanning de har fått betinget opptak i, får ikke eksamen godkjent som bestått uten at opptakskravet er oppfylt.

Opptak på grunnlag av utenlandsk utdanning
Søkere med fullført og bestått videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak når den videregående opplæringen i de respektive landene gir generelt opptaksgrunnlag til aktuell norsk fagskoleutdanning.

Søkere utenfor Norden må dokumentere opplæring og praksis ved autorisert translatør og ha bestått eller ha likeverdig realkompetanse i de felles allmenne fagene tilsvarende Vg1 og Vg2 i yrkesfaglige utdanningsprogram.

 

Opptak på grunnlag av realkompetansevurdering

Søkere som ikke oppfyller formelle opptakskrav og har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse ved Fagskolen Diakonova.

Søkere må kunne dokumentere realkompetanse tilsvarende de formelle opptakskravene beskrevet i denne studieplanen.

Realkompetansevurdering av relevant praksis foretas av fagskolen i henhold til Fagskolen Diakonovas egne retningslinjer for realkompetansevurdering.

Ved tvil om tilfredsstillende realkompetanse, kan det bli aktuelt å gjennomføre opptaksprøve/fagsamtale med søker for å få et bedre vurderingsgrunnlag.

Søkere må også dokumentere tilstrekkelige ferdigheter i norsk for å gjennomføre utdanningen. Krav til språknivå er de samme som for søkere med utenlandsk utdanning. (Se språkkrav for søkere med utenlandsk utdanning nedenfor).

 

Språkkrav for søkere med utenlandsk utdanning
Søkere med fullført og bestått videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak uten tilleggskrav i norsk.

Søkere med fullført og bestått treårig videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk. Kunnskaper i norsk dokumenteres ved å ha bestått én av følgende prøver:
a) norsk med 393 timer fra videregående opplæring
b) eksamen fra trinn 3 i norsk for utenlandske studenter ved universitetene
c)  eksamen fra 1-årig studium i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter
d)  skriftlig test i norsk, høyere nivå («Bergenstesten»), med minimum 450 poeng eller «bestått» etter ny vurderingsordning f.o.m. høsten 2009
e)  avsluttende prøve i norsk (norskprøven) med ferdigheter på minimum nivå B2 i alle delferdigheter, jf. lov 6. november 2020 nr. 127 om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid (integreringsloven) § 37.

Læringsutbytte

Etter fullført utdanning skal kandidaten ha et kunnskaps- og ferdighetsnivå som tilfredsstiller de grunnleggende krav som samfunnet stiller til yrkesetisk og faglig forsvarlig yrkesutøvelse i stillinger hvor det er krav til lederkompetanse på fagskolenivå. 

Kunnskap

Kandidaten skal ha: 

o   kunnskap om begreper, prosesser og verktøy innenfor ledelsesfag, herunder læring i organisasjoner, og markedsføring på både operativt og strategisk nivå 

o   innsikt i relevante regler og lovverk innen bedriftsledelse, herunder personal -og økonomiområdet, og markedsføring 

o   kunnskap om relevante kilder for å kunne oppdatere sin faglige kunnskap innen bedriftsledelse 

o   forståelse for lederrollen generelt og innenfor egen bransje/yrkesfelt, og betydningen av ledelse i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv 

Ferdigheter

Kandidaten skal kunne: 

o   anvende faglig kunnskap og utvikle metodiske og praktiske ferdigheter som er nødvendig for å kunne anvende tilegnede kunnskaper i egen lederrolle og i samarbeid med andre 

o   finne informasjon og fagstoff som er relevant for egen lederrolle og yrkesfaglige problemstillinger 

o   planlegge og utøve sin ledelse med utgangspunkt i anerkjente rammer og forventninger, herunder planlegge og styre økonomien i en avdeling/mindre virksomhet 

o   kartlegge og identifisere relevante faglige problemstillinger, og kunne håndtere disse på en forsvarlig måte 

Generell kompetanse

Kandidaten skal: 

  • ha forståelse for yrkes- og bransjeetiske prinsipper og ha utviklet en etisk grunnholdning til utøvelse av rollen som leder 
  • kunne utøve ledelse og håndtere ulike målgruppers behov, så som medarbeidere, samarbeidspartnere, leverandører og kunder 
  • kunne bygge relasjoner med andre ledere innenfor eget fagområde, og på tvers av fagområder 
  • kunne utvikle arbeids- og kommunikasjonsmetoder, styringsrammer og andre relevante ledelsesverktøy for utøvelse av egen lederrolle 
  • kunne analysere virksomhetens behov for digitale verktøy og anvende disse 
  • kunne samarbeide med andre i og utenfor bedriften om utvikling av god praksis 
  • kunne bidra i organisasjonsutvikling, nytenkning og innovasjon 

Studiets struktur og oppbygning

Studieporgrammet Bedriftsledelse er på 30 studiepoeng. Utdanningen er over ett år på deltid. 

Utdanningsform

Undervisningen har som primært mål å formidle gjeldende læringskrav ut fra satte kunnskaps- og ferdighetsmål i studiets læringsutbyttebeskrivelse. Den skal i tillegg til å være praksisnær og legge vekt på en erfaringsbasert tilnærming, og legge til rette for dialog mellom student og lærer.  

Undervisningsformene er varierte og tar hensyn til studentenes ulike måter å lære på, fagenes egenart og litteratur. 

Utdanningen er basert på undervisningsmetoden «Omvendt undervisning». Som forberedelse til samlingene får studentene ulike digitale verktøy (filmer, PP-presentasjoner, lydfiler, fagtekster, quiz og oppgaver.) I samlingene vil tema, som studentene har gjennomgått, danne grunnlag for praktisk oppgavetrening, programvaretrening, dialog/refleksjon og arbeid i grupper. Det er også gjennom hele studieløpet tilrettelagte kurs og andre aktiviteter med særlig vekt på ferdighetstrening. I henhold til læringsutbyttebeskrivelsen er det avgjørende at studentene utvikler metodiske og praktiske ferdigheter for å kunne utføre sin framtidige fagrolle innenfor anerkjente rammer og forventninger.

Øvingsoppgavene er oppgaver hvor det gis individuelle og gruppevise tilbakemeldinger. Øvingsoppgavene blir gitt i øvingsøyemed.

Innlevering av én til to øvingsoppgaver per emne er arbeidskrav som må være godkjent før studentene får fremstille seg til eksamen. Vurderingsuttrykket er godkjent/ikke godkjent.

Oppgaver som gis til eksamen, kan inneholde teoretiske og/eller praktiske problemstillinger.

Resultatet av skoleeksamen, hjemmeeksamen og prosjektoppgave skal framgå av vitnemålet som utarbeides ved avsluttet studium.

En ordinær studieuke for studentene vil ha følgende rammer:

  • Forberedelse til undervisningsøkt ved å se tema presentert i video, til sammen 3 til 6 timer.
  • 1 undervisningsøkt i form av seminar og oppgaveløsning á tre timer per uke.
  • Studentene vil i tillegg, via Klasserom på nett eller epost, kunne stille spørsmål eller ha annen faglig dialog med faglærer i det enkelte emnet.
  • I tillegg kommer andre løpende tverrfaglige prosjektarbeid.

Undervisningsspråket er på norsk.

I vedlegg til studieplanen fremgår en nærmere oversikt over planlagte undervisningstimer, fordelt på de forskjellige arbeids- og undervisningsformene, herunder også forventet egeninnsats og forberedelser og gjennomføring av eksamener. Det vi i forkant av vært semester bli utarbeidet og publisert en egen timeplan med nærmere informasjon om undervisningstidspunkter, frister og rammer for øvingsoppgaver og arbeidskrav, og eksamensgjennomføringen.

 

Vurdering, arbeidskrav og eksamen

Vurdering

Studentene skal vurderes i løpet av studiet og på slutten av hvert semester. Vurderingsformene skal være varierte og nært knyttet til målene for studiet. Vurderingene underveis omfatter øvingsoppgaver og prosjekt-/semesteroppgaver. Den avsluttende eksamensformen omfatter en tverrfaglig hjemmeeksamen.

Øvingsoppgavene er oppgaver hvor det gis individuelle og gruppevise tilbakemeldinger. Øvingsoppgavene blir gitt i øvingsøyemed.

Innlevering av to øvingsoppgave per emne eller tverrfaglig prosjekt med delinnleveringer er arbeidskrav som må være godkjent før studentene får fremstille seg til eksamen. Vurderingsuttrykket er godkjent/ikke godkjent.

Oppgaver som gis til eksamen kan inneholde teoretiske og/eller praktiske problemstillinger. Studentene må være forberedt på å få oppgaver som berører samtlige emner.

Resultatet av avsluttende eksamen skal framgå av vitnemålet som utarbeides ved avsluttet studium.

Eksamensspråket er i hovedsak norsk.

 

Eksamen

Karaktersystem

Det fremkommer i Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleforskriften) §40 hva som skal være felles vurderingsuttrykk. I læringsutbyttebeskrivelsene for hvert av emnene er det opplyst hvilket vurderingsuttrykk som benyttes; A til F eller bestått/ikke bestått.
Karakterskalaen nedenfor gir en kvallitativ beskrivelse av de enkelte karaktertrinn. Karakteren A er beste karakter og E er dårligste karakter for å bestå.
Karakteren F innebærer ikke bestått.

Symbol Beskrivelse Generell, ikke fagspesifikk beskrivelse av vurderingskriterier
A Fremragende Fremragende prestasjon som klart utmerker seg.
Studenten viser svært god vurderingsevne og stor grad av selvstendighet.
B Meget god Meget god prestasjon.
Studenten viser meget god vurderingsevne og selvstendighet.
C God Jevnt god prestasjon som er tilfredsstillende på de fleste områder.
Studenten viser god vurderingsevne og selvstendighet på de viktigste områdene.
D Nokså god En akseptabel prestasjon med noen vesentlige mangler.
Studenten viser en viss grad av vurderingsevne og selvstendighet.
E Tilstrekkelig Prestasjonen tilfredsstiller minimumskravene, men heller ikke mer.
Studenten viser liten vurderingsevne og selvstendighet.
F Ikke bestått Prestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene.
Studenten viser både manglende vurderingsevne og selvstendighet.

 

Symbol Beskrivelse Generell, ikke fagspesifikk beskrivelse av vurderingskriterier
Bestått Bestått Prestasjon som tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Studenten viser både tilfredsstillende vurderingsevne og selvstendighet.
Ikke bestått Ikke bestått Prestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Studenten viser både manglende vurderingsevne og selvstendighet.
Karaktersystem
Det fremkommer i Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleforskriften) §40 hva som skal være felles vurderingsuttrykk. I læringsutbyttebeskrivelsene for hvert av emnene er det opplyst hvilket vurderingsuttrykk som benyttes; A til F eller bestått/ikke bestått.
Karakterskalaen nedenfor gir en kvallitativ beskrivelse av de enkelte karaktertrinn. Karakteren A er beste karakter og E er dårligste karakter for å bestå.
Karakteren F innebærer ikke bestått.
SymbolBeskrivelseGenerell, ikke fagspesifikk beskrivelse av vurderingskriterier
AFremragendeFremragende prestasjon som klart utmerker seg.
Studenten viser svært god vurderingsevne og stor grad av selvstendighet.
BMeget godMeget god prestasjon.
Studenten viser meget god vurderingsevne og selvstendighet.
CGodJevnt god prestasjon som er tilfredsstillende på de fleste områder.
Studenten viser god vurderingsevne og selvstendighet på de viktigste områdene.
DNokså godEn akseptabel prestasjon med noen vesentlige mangler.
Studenten viser en viss grad av vurderingsevne og selvstendighet.
ETilstrekkeligPrestasjonen tilfredsstiller minimumskravene, men heller ikke mer.
Studenten viser liten vurderingsevne og selvstendighet.
FIkke beståttPrestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene.
Studenten viser både manglende vurderingsevne og selvstendighet.
SymbolBeskrivelseGenerell, ikke fagspesifikk beskrivelse av vurderingskriterier
BeståttBeståttPrestasjon som tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Studenten viser både tilfredsstillende vurderingsevne og selvstendighet.
Ikke beståttIkke beståttPrestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Studenten viser både manglende vurderingsevne og selvstendighet.

Evaluering

Institusjonen sitt kvalitetssystem skal sikre god kvalitet i studiet og bidra til dialog og samarbeid mellom Fagskolen Diakonova og studentene. Systemet baserer seg blant annet på muntlige og skriftlige tilbakemeldinger fra studenter og lærere, både individuelt og gruppevis.