20TT73D Innovasjon
20TT73D Innovasjon
- Emnebeskrivelse
- FagområdeTeknologifag
- Emnekode20TT73D
- StudieprogramIndustri 5.0
- Studiepoeng5
- StudienivåFagskole, nivå 5.2
- Startsemester2023 Vår
Innovasjonsmodulen gir en systematisk tilnærming til drivkrefter for innovasjon, innovasjonsmetoder, innføring av løsninger og hvorfor det er nødvendig med innovasjon i samfunn og virksomhet.
Bærekraft, behov og drivkrefter
Innovasjon og forbedringstyper
Innovasjon og metodikk
Håndtering av innovasjoner
- Bærekraft, behov og drivkrefter
- Medarbeiderens, organisasjonens og bedriftens ansvar
- Initiativ til å se behov og løse behov
- Samfunns behov og endringer
- Globalisering, selvforsyning og konkurranse
- Tilgang til menneskelige ressurser og demografi
- Menneskelig trivsel og medarbeiderdrevet innovasjon
- Innovasjons- og forbedringstyper
- Produktinnovasjon
- Prosessinnovasjon
- Markedsinnovasjon
- Organisasjonsinnovasjon
- Øko-, og nøysom-innovasjon
- Grader av innovasjon
- Innovasjon og metodikk
- Metodikk: Forstå, søke, skape, evaluere og iverksette
- Holistisk kultur: Forstå, og være med å utvikle bedriftens strategi
- Investering i kunnskap og verktøyer
- Samarbeid, partnerskap og tilegnelse av eksterne løsninger versus intern innovasjon
- Tilrettelegge, planlegge, organisere, lede og kontrollere
- Vekt på praktisk case, refleksjon og diskusjon
- Håndtering av innovasjoner
- Forbedringens risiko, teknologi, marked og endringsvillighet, i bedrift og samfunn
- Forenlighet, bedriftens kjerneforretning og strategi
- Eierskap av innovasjon
- Etikk
Kandidaten
- har kunnskap om industri 5.0 med hovedfokus på menneskesentrert, bærekraftig og robust organisasjon, medarbeiderdrevet innovasjon, og verdien av å initiere innovasjon
- har kjennskap til rammebetingelser for norsk arbeidsliv og betydningen av innovasjon i et verdiskapingsperspektiv
- kjenner til de ulike innovasjonstyper og -grader
- har kunnskap om metodikk for initiering, styring, organisering, evaluering og ledelse av innovasjonsprosesser
- kan vurdere eget arbeid i forhold til egne utviklingsmuligheter, gjeldende lover, forskrifter og standarder i en menneskesentrert bærekraftig og robust organisasjon
- kjenner til drivkrefter og konkurransesituasjonen innenfor fagfeltet hvor innovasjon gjøres
- kjenner til aspekter og risiko rundt endringer i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv
- har innsikt om bærekraft og bærekraftig utvikling i et innovasjonsperspektiv
Kandidaten
- kan gjøre rede for egne faglige valg i gjennomføring av kartleggings- og forbedringsarbeid i innovasjon
- kan søke og henvise til fagstoff og vurdere relevansen for problemstillinger innen innovasjon
- kan kartlegge og identifisere faglige problemstillinger i en utviklingsprosess og initiere tiltak
- kan beskrive risiko og konsekvenser av endring
- kan drøfte hvordan innovasjon i en bedrift kan bidra for å nå bærekraftsmål
Kandidaten
- kan planlegge innovasjon, alene eller i samarbeid med andre, som fører til en bærekraftig tjeneste og produkt
- kan kartlegge og identifisere innovative tiltak og sikre oppfølging i en bedrift
- kan åpent gi og ta imot synspunkter, og bygge relasjoner med fagfeller på tvers av fag samt med eksterne målgrupper
- kan bidra til utvikling av god praksis for en bærekraftig og innovativ organisasjonskultur og omstillingsdyktige medarbeidere
- kan bidra til innovasjon i et bærekraftig perspektiv
- kan reflektere over etiske problemstillinger knyttet til innovasjon og bærekraft
Følgende arbeidskrav gjelder:
- aktiv deltakelse i opplæringen
- bidra til læring i gruppen/klassen
- aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i modulen skal være gjennomført og godkjent
Lærer i modulen fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.
Obligatorisk oppgave:
- En case/praktisk problemstilling relatert til det faglige i modulen er en gjennomgående oppgave, som en rød tråd gjennom hele modulen. Dette skal ende opp i en skriftlig rapport og en muntlig presentasjon av resultater fra problemstillingen.
- Problemstillingen skal forstås, hvem er kunden, hva kunden ønsker å oppnå (f.eks. stiloppgave, risikovurdering, prosjektgjennomføring m.m.).
- Drøfting, analysere og begrunne resultater, kritisk tenking og bruk av kilder
- Individuell prøve basert på fagstoff og arbeidskrav.
Arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent eller med bokstavkarakterene A-F, der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått. Det er studentenes samlede kompetanse ved slutten av opplæringen som skal danne grunnlaget for sluttvurderingen.