20PS09G Kvalitetsledelse og dokumentasjon i verdikjeden
20PS09G Kvalitetsledelse og dokumentasjon i verdikjeden
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS09G
- StudieprogramKvalitetsrevisor i landbruket
- Studiepoeng20
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2022 Høst
Forberedelse til revisjon
- Identifisere kravsett for aktuelt område
- Kritiske kontrollpunkt – identifisering og vurdering
- Innhente data om virksomheten
Revisors rolle
- Roller i revisjonssammenheng
- Forståelse og fortolkning av krav og prioriteringer
- Vurdering og bruk av tilbakemeldinger, forbedringsområder og avvik
- Vurdering av avvik mot lov og forskrift
- Formulering av rapport/avvik
Revisjonsmetodikk
- Første kontakt mellom revisor og den som skal revideres, dokumentasjon av avtaler.
- Innledende møte
- Kontroll av dokumentasjon
- Kontroll av praksis/besiktigelse av revisjonsobjekt (hvis aktuelt)
- Registrering av revisjonsfunn
- Avsluttende samtale med gjennomgang av funn ved revisjonen
- Rapport
Revisjonstyper
- Egenrevisjon/Revisjon gjennomført av andre enn eier, driver eller ansvarlig på området
- Internrevisjon/Andrepart-eksternrevisjon/Tredjepart-eksternrevisjon
- Systemrevisjon/Kontraktrevisjon
- Prosessrevisjon/Produktrevisjon
- Varslet revisjon/Ikke varslet revisjon
- Vertikal revisjon/Horisontal revisjon
- Tilfeldig valgt revisjon/Risikobasert revisjon
Nettpedagogiske metoder benyttes, og beskrives nærmere i kap 2.3. Her inngår både lærerstyrte og studentstyrte aktiviteter.
- Fellessamlinger for nøkkelpersoner og studenter i studieprogrammet med forelsing, inkl
- Øvelser og trening i revisjon, observasjon og refleksjon på skolenes ulike produksjonsarenaer
- Nettforelesninger og webinarer
- Individuell veiledning
- Veiledning i grupper
- Involvering av sertifiseringsorganer i landbruket
- Involvering av fagrepresentanter fra landbruket
- Skriftlige oppgaver, individuelt og i grupper
- Muntlige presentasjoner via nett og på samling
- Revisjonsøvelser med revisor på revisjonsoppdrag, kap. 2.1.
Kandidaten:
- har kunnskap om hvordan en revisjon forberedes
- har innsikt i hvordan revisjon gjennomføres
- har kunnskaper om ulike revisjonstyper og når disse benyttes
- har kunnskap om hva som kjennetegner gode rapporter
- har kunnskap om tilegnelse av revisjonsfaglig kunnskap
Kandidaten:
- kan forberede ulike typer revisjon i landbruket
- kan skille mellom ulike revisjonstyper og gjennomføre riktig revisjon
- kan knytte innhentet data til lovverk, krav og bestemmelser og beskrive dette både muntlig og skriftlig
- kan vurdere egen revisorrolle og gå inn i revisorrollen og objektivt observere og samle data
- kan vurdere revisjonsfunn, som avdekke om innhentet data er i henhold til lovverk, krav og bestemmelser, vurdere risiko og alvorlighetsgrad av eventuelle avvik
- kan utarbeide beskrivende rapporter etter gjennomført revisjon, og eventuell oppfølging av avvik
Kandidaten:
- har forståelse for revisors oppgave og formålet med revisjonen
- har forståelse for yrkes- og bransjeetiske prinsipper
- kan utføre revisjon etter oppdrag iht krav fra oppdragsgiver
- har forståelse for egenarten til revisorbransjen i landbruket der revisjonen foregår på gårdsnivå
- kan videreutvikle egen revisjonspraksis
- kan legge til rette for læring og utvikling hos den som revideres
Følgende arbeidskrav gjelder og er med i vurdering av sluttkompetansen i emnet:
- aktiv deltakelse i opplæringen
- bidra til læring i gruppen/klassen
- aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer, eventuelle lab-øvelser og bedriftsbesøk/ekskursjoner i emnet skal være gjennomført og godkjent:
- 4 skriftlige innleveringsoppgaver innenfor temaene
- Revisjonstyper – likheter og forskjeller
- KSL/Debio eller annen horisontal revisjon
- Helhetlig varedokumentasjon
- Rapport og nytteeffekt av revisjon.
- 4 refleksjonsnotat, jf. beskrivelse i kap. 2.8.
- Obligatorisk deltakelse og føring av logg på ekskursjoner/befaringer og i revisjonsøvelser
- Muntlige presentasjoner i plenum
- Deltakelse i et utvalg treningsaktiviteter i revisjon
- Det skal gjennomføres mappevurdering, jf. beskrivelse i kap. 2.9.
- Refleksjonsnotat vurderes som bestått/ikke bestått, og må leveres på nytt inntil det er bestått, jf. beskrivelse i kap. 2.8.
- Innleveringene skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten veiledning underveis i arbeidet med oppgaven og etter endelig innlevering, jf. beskrivelse i kap. 3.3.
- Logg fra ekskursjoner/befaringer og revisjonsøvelser vurderes som bestått/ikke bestått, og må leveres på nytt inntil det er bestått.
- Vurdering og veiledning i utvalgte treningsaktiviteter i revisjon.
- Vurdering og veiledning i utvalgte muntlige presentasjoner.
- Det gis en sluttkarakter (bokstavkarakter) i emnet.
Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften).
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1996-12-06-1127?q=internkontrollforskriften
KSL-standarder med sjekklister og veiledere
http://www.matmerk.no/no/ksl/ksl-standarder/ksl-standarder-bokmaal
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62?q=arbeidsmiljøloven
Lov om dyrevelferd av 19.06.2007.
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2009-06-19-97?q=Dyrevelferdsloven
Lov om matproduksjon og mattrygghet mv. (Matloven) av 19.12.3003.
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-12-19-124?q=Matloven
Lov om skogbruk (skogbruksloven) av 01.10.2015
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-27-31
Rådsforordning (EF) nr. 834/2007 av 28. juni 2007 om økologisk produksjon og merking av økologiske produkter
Utvalgte ISO-standarder, som ISO 14001, 9001,
Faglærer oppdaterer med nyere artikler og faktaark fra blant annet
www.matmark.no, www.debio.no og https://www.pefc.no/
Kommentar til litteraturliste emne 3: Gjennom KSL-standarder med sjekklister og veiledere finner man alt relevant regelverk som gjelder primærproduksjon på gårder