83TK01E Emne 5: Ernæring og helse
Emnefakta
- Emnekode83TK01E
- StudienivåHøyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
- FagområdeReiseliv
- StudieprogramBærekraftige matopplevelser
- Studiepoeng15
- Start2025 Vår
Introduksjon
Emnet tilbys i 4. og 5. semester, og tilbys overlappende med emne 4, Matkonservering og foredling på grunn av behovet for å se emnene i sammenheng.
Emnet fokuserer på sammenhengen mellom matkultur, ernæringskvalitet og helse. Ulike kostholdsretninger og –trender belyses med særlig fokus på et biokulturelt perspektiv, der menneskenes tilpasning til et utvalg råvarer behandles. Studiet belyser ulike helse- og samfunnsmessige konsekvenser av moderne produksjons-, foredlingsmetoder for et utvalg råvaregrupper. Videre fokuserer emnet på hvordan kunnskap om kostholdsretninger, ernæringskvalitet og helseutfordringer kan benyttes for å utvikle spesielle tilbud til kundegrupper.
Innhold
-
Kostholdsanbefalinger og -trender i et bærekraftig perspektiv
-
Næringsinnhold i sentrale matvarer med fokus på makronæringsstoff
-
Næringsbehov med fokus på makronæringsstoff
-
Tradisjonell konservering- og foredling og biokulturell tilpasning i et ernæringsperspektiv
-
Matallergier og intoleranser
Læringsutbytter
Kunnskap
Kandidaten har etter fullført emne;
-
kunnskap om ulike kundesegment med fokus på sentrale kostholdstrender
-
kjennskap til næringsbehov med hovedvekt på makronæringsstoff
-
kjennskap til næringsinnhold i sentrale råvarer og –grupper med hovedvekt på makronæringsstoff
-
kjennskap til hovedtrekkene i ernæringsdebatter og kostholdsanbefalinger gjennom historien
-
innsikt i et utvalg sentrale kostholdsretninger
-
kjennskap til sentrale intoleranser og allergier
-
kjennskap til sentrale teorier omkring sammenhengen mellom kosthold og et utvalg ernæringsrelaterte sykdommer/lidelser
Ferdigheter
Kandidaten kan etter fullført emne;
-
planlegge, gjøre rede for, begrunne og gjennomføre et praktisk matverksted basert på formidling av et utvalg sentrale kostholdsretninger/-trender, inkludert et utvalg sentrale matintoleranser og -allergier
-
vurdere ernæringskvaliteten med hovedvekt på makronæringsstoff i ulike råvarer og bearbeidede produkt med utgangspunkt i et utvalg kostholdsretninger
-
foreslå aktuelle menyer for mennesker med sentrale matintoleranser
Generell kompetanse
Kandidaten kan etter fullført emne;
-
forklare aktualiteten av å ha kunnskap knyttet til ernæringskvalitet og helse i utvikling av produkter for ulike kundesegment/ulike kostholdsretninger
-
anvende teorier og kunnskap om ernæringskvalitet for et utvalg råvarer og foredlede produkt i utvikling av tilbud til et utvalg kundesegment
-
anvende sin faglige kunnskap til å delta i diskusjoner om sentrale sammenhenger mellom matkultur, ernæringskvalitet og helse
-
oppdatere sin faglige kunnskap om kostholdsretninger og –trender
Læringsmetoder
Undervisningen består av teoretiske forelesninger, praktiske øvinger/matverksted og studiebesøk til bedrifter som fokuserer på kostholdsretninger/-trender i sine konsept, inkl. testing av en matopplevelse der dette inngår i konseptet.
I prosjektoppgaven skal studenten velge et kundesegment med et spesifikt kostholdsrelatert tema, foreslå en matopplevelse i tråd med dette og drøfte produktet i et bærekraftig perspektiv.
Arbeidskrav
-
Tematiske innleveringer: 1
-
Utprøving/testing av opplevelsesprodukt: 1
-
Matverksted med innlevering av logg: 2
-
Prosjektoppgave med presentasjon: 1
-
Emneprøve: 1
Vurdering
Prosjektoppgave og emneprøve vektes likt, og danner grunnlag for emnekarakter. De øvrige arbeidskrav må være vurdert til bestått for å få emnet godkjent.
Program som bruker emnet
- Bærekraftige matopplevelser