83TK01A Emne 1: Matkultur og bærekraft
Emnefakta
- Emnekode83TK01A
- StudienivåHøyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
- FagområdeReiseliv
- StudieprogramBærekraftige matopplevelser
- Studiepoeng15
- Start2023 Høst
Introduksjon
Matkulturen er i stadig endring og påvirkes av bl.a. politikk, religion, økonomi, sosiale- og klimatiske forhold. Forståelse for matsikkerhet og selvforsyning er en sentral del av emnet. Kunnskap om hovedtrekkene i de matkulturelle endringene gjennom historien, fra steinalderen fram til i dag, danner et viktig bakteppe for utdanningen – dette for å kunne forstå sektorovergripende sammenhenger og tverrfaglige problemstillinger. Forståelse for kulturhistorien er avgjørende for å kunne utvikle autentiske matopplevelser, og emnet vektlegges derfor i første semester.
Begrepene knyttet til den matkulturelle historien har en naturlig plass i emnet, og berører også trender og utviklingstrekk som er sentrale for konseptutvikling med matopplevelser som bærende element.
Bærekraftbegrepets ulike perspektiv (miljø-, sosialt-/kulturell- og økonomisk perspektiv) behandles i emnet, og studentene blir kjent med utdanningens fokusområder knyttet til ivaretagelse av natur- og kulturverdier – sett i et historisk perspektiv.
Emnet tilbys delvis parallelt med emnet Matproduksjon og råvarer fra norsk natur (2) og Bærekraftige matopplevelser (3) og, da det kreves at tema fra disse ses i sammenheng med kulturhistorien.
Innhold
-
Mat- og drikkekultur
-
Sentrale begrep i matkulturen
-
Bærekraftperspektivene
-
Matsikkerhet og selvforsyning
Læringsutbytter
Kunnskap
Kandidaten har etter fullført emne;
-
kunnskap om teorier og begrep knyttet til matkultur og mattradisjoner
-
kjennskap til tidsperioder og historiske milepæler som har påvirket matkulturhistorien
-
kunnskap om hovedtrekk knyttet til sentrale råvarer og råvaregrupper gjennom historien
-
kunnskap om utvikling av kokesteder, redskaper og matretter gjennom historien
-
kjennskap til måltidsmønstre gjennom tidene
-
innsikt i utviklingstrekk og trender knyttet til næringene i verdikjeden
-
kunnskap om bærekraftperspektivene (med vektlegging av miljømessige- og kulturelle utfordringer knyttet til forvaltning av natur- og kulturverdier)
Ferdigheter
Kandidaten kan etter fullført emne;
-
gjøre rede for historien til sentrale råvarer og matretter/drikkeskikker gjennom tidene
-
gjøre rede for hovedtrekkene i matkulturen gjennom historien
-
sette opp, gjøre rede for og begrunne en meny basert på lokale råvarer og tradisjoner for ulike historiske perioder
-
planlegge, gjøre rede for, begrunne og gjennomføre et matverksted basert på kunnskap om matretter og drikkeskikker i et historisk perspektiv
-
ta utgangspunkt i en lokal mattradisjon og drøfte produktets historiske opprinnelse
-
tilberede mat med historiske alternative kokemuligheter
Generell kompetanse
Kandidaten kan etter fullført emne;
-
forstå innholdet i bærekraftbegrepet, med spesiell fokus på matsikkerhet og selvforsyning
-
forstå sammenhengene mellom sentrale utviklingstrekk i samfunnet og i matkulturen
-
anvende kunnskap om kulturhistorien knyttet til mat i utvikling av matprodukt og matopplevelser
-
anvende generell kunnskap om mat langs historielinja til å drøfte historien til lokale mattradisjoner
Læringsmetoder
Undervisningen består av teoretiske forelesninger, praktiske øvinger/matverksted og studiebesøk til bedrifter, inkl. utprøving av opplevelsesprodukt, der kulturhistorie er et viktig element i matkonseptet.
Arbeidskrav
Gjennomføres i 1. semester.
-
Tematiske innleveringer: 1
-
Utprøving/testing av opplevelsesprodukt: 1
-
Matverksted med innlevering av logg: 1
-
Prosjektoppgave med presentasjon: 1
-
Emneprøve: 1
Vurdering
Prosjektoppgave og emneprøve vektes likt, og danner grunnlag for emnekarakter. De øvrige arbeidskrav må være vurdert til bestått for å få emnet godkjent.
Program som bruker emnet
- Bærekraftige matopplevelser