83TK01A Emne 1: Matkultur og bærekraft

  • Emnefakta

    • Emnekode
      83TK01A
    • Studienivå
      Høyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
    • Fagområde
      Reiseliv
    • Studieprogram
      Bærekraftige matopplevelser
    • Studiepoeng
      15
    • Start
      2023 Høst

Introduksjon

Matkulturen er i stadig endring og påvirkes av bl.a. politikk, religion, økonomi, sosiale- og klimatiske forhold. Forståelse for matsikkerhet og selvforsyning er en sentral del av emnet. Kunnskap om hovedtrekkene i de matkulturelle endringene gjennom historien, fra steinalderen fram til i dag, danner et viktig bakteppe for utdanningen – dette for å kunne forstå sektorovergripende sammenhenger og tverrfaglige problemstillinger. Forståelse for kulturhistorien er avgjørende for å kunne utvikle autentiske matopplevelser, og emnet vektlegges derfor i første semester.  

Begrepene knyttet til den matkulturelle historien har en naturlig plass i emnet, og berører også trender og utviklingstrekk som er sentrale for konseptutvikling med matopplevelser som bærende element.  

Bærekraftbegrepets ulike perspektiv (miljø-, sosialt-/kulturell- og økonomisk perspektiv) behandles i emnet, og studentene blir kjent med utdanningens fokusområder knyttet til ivaretagelse av natur- og kulturverdier – sett i et historisk perspektiv.  

Emnet tilbys delvis parallelt med emnet Matproduksjon og råvarer fra norsk natur (2) og Bærekraftige matopplevelser (3) og, da det kreves at tema fra disse ses i sammenheng med kulturhistorien. 

Innhold

  • Mat- og drikkekultur  

  • Sentrale begrep i matkulturen  

  • Bærekraftperspektivene 

  • Matsikkerhet og selvforsyning

Læringsutbytter

Kunnskap

Kandidaten har etter fullført emne; 

  • kunnskap om teorier og begrep knyttet til matkultur og mattradisjoner 

  • kjennskap til tidsperioder og historiske milepæler som har påvirket matkulturhistorien 

  • kunnskap om hovedtrekk knyttet til sentrale råvarer og råvaregrupper gjennom historien 

  • kunnskap om utvikling av kokesteder, redskaper og matretter gjennom historien 

  • kjennskap til måltidsmønstre gjennom tidene 

  • innsikt i utviklingstrekk og trender knyttet til næringene i verdikjeden 

  • kunnskap om bærekraftperspektivene (med vektlegging av miljømessige- og kulturelle utfordringer knyttet til forvaltning av natur- og kulturverdier) 

 

Ferdigheter

Kandidaten kan etter fullført emne; 

  • gjøre rede for historien til sentrale råvarer og matretter/drikkeskikker gjennom tidene 

  • gjøre rede for hovedtrekkene i matkulturen gjennom historien  

  • sette opp, gjøre rede for og begrunne en meny basert på lokale råvarer og tradisjoner for ulike historiske perioder 

  • planlegge, gjøre rede for, begrunne og gjennomføre et matverksted basert på kunnskap om matretter og drikkeskikker i et historisk perspektiv  

  • ta utgangspunkt i en lokal mattradisjon og drøfte produktets historiske opprinnelse  

  • tilberede mat med historiske alternative kokemuligheter 

Generell kompetanse

Kandidaten kan etter fullført emne; 

  • forstå innholdet i bærekraftbegrepet, med spesiell fokus på matsikkerhet og selvforsyning 

  • forstå sammenhengene mellom sentrale utviklingstrekk i samfunnet og i matkulturen 

  • anvende kunnskap om kulturhistorien knyttet til mat i utvikling av matprodukt og matopplevelser 

  • anvende generell kunnskap om mat langs historielinja til å drøfte historien til lokale mattradisjoner 

Læringsmetoder

Undervisningen består av teoretiske forelesninger, praktiske øvinger/matverksted og studiebesøk til bedrifter, inkl. utprøving av opplevelsesprodukt, der kulturhistorie er et viktig element i matkonseptet.  

Arbeidskrav

Gjennomføres i 1. semester. 

  • Tematiske innleveringer: 1 

  • Utprøving/testing av opplevelsesprodukt: 1 

  • Matverksted med innlevering av logg: 1 

  • Prosjektoppgave med presentasjon: 1 

  • Emneprøve: 1 

Vurdering

Prosjektoppgave og emneprøve vektes likt, og danner grunnlag for emnekarakter. De øvrige arbeidskrav må være vurdert til bestått for å få emnet godkjent.

Program som bruker emnet

  • Bærekraftige matopplevelser